Muhammed Şimşek - Analiz Haber / Dünyanın krizlerin gölgesinde gerileme yaşadığı 2022'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde gelecek vizyonuna yakışır adımlar atan ülkemiz bu zorlu dönemde bir yandan tedbirlerini alırken diğer yandan üretim, istihdam ve yeni milli teknoloji hamlelerini sürdürdü. Dünyanın çaresiz kaldığı Rusya-Ukrayna savaşının ortaya çıkardığı krizler karşısında usta bir diplomasi atağı sergileyen Türkiye üstlendiği arabulucu rolüyle kısa sürede uluslararası barış elçisi haline geldi. Herkesin taraf olduğu süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ezberleri bozan denge siyaseti sayesinde Türkiye, inşa ettiği tahıl koridoruyla gıda krizinin aşılmasında çözüm merkezi oldu.

ERDOĞAN'IN DİPLOMASI ATAĞI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022'de 21 ülkeye 27 ziyaret gerçekleştirerek diplomaside en yoğun mesaiyi Ukrayna-Rusya Savaşı ve buna bağlı ortaya çıkan krizlerin çözümü için harcadı. Erdoğan, NATO Zirvesi, BM Genel Kurulu, G20, Türk Devletleri Teşkilatı ve Şanghay Zirvesi'nin de aralarında bulunduğu yurt içi ve dışında 10 uluslararası zirvede Türkiye'yi temsil etti. Dünya liderleriyle yaklaşık 200 telefon görüşmesi gerçekleştiren Erdoğan, 16'şar kez olmak üzere en fazla Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile temas kurdu. Dünya liderleriyle yaklaşık 200 telefon görüşmesi gerçekleştiren Erdoğan, 16'şar kez olmak üzere en fazla Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile temasa geçti. Putin ve Zelenskiy ile bir araya gelebilen tek lider olarak öne çıkan Erdoğan, barış çabalarıyla gıda arzı için hayati önem taşıyan Tahıl Koridoru'nun açılmasında ve esir takasında öncü rol oynadı.

60 YILLIK RÜYA GERÇEKLEŞTİ

Yurt içinde atılan kritik adımlar ülkenin kalkınmasına ciddi katkılar sağladı. 2022'de ülkemizin 60 yıllık yarım kalan hayali olan yerli ve milli otomobil projesi ise TOGG ile taçlandırıldı. Yılın son çeyreğinde TOGG'un seri üretiminin gerçekleştirileceği Gemlik kampüsünün açılışı görkemli bir törenle gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan TOGG'un seri üretim bandından inen aracın direksiyonuna geçmesi dünya basınında yankılandı. Yine bu sene içinde uzay programı hızlandıran Türkiye, ay görevinde kullanılacak Milli Hibrit 2 Sistemi ateşleyicisinin ilk uzay ortam testleri başarıyla tamamlandı.

İŞSİZLİK TEK HANEYE DÜŞTÜ

İstihdam atılımları sayesinde işsizlik oranı yüzde 9,8 ile Ocak 2018'den sonra yeniden tek haneye düştü. Ekimde kayda geçen 31 milyon 200 bin sayısıyla cumhuriyet tarihi istihdam rekoru kırıldı. 2022 Yılı Yatırım Programı kapsamında 3 bin 134 projeye 184,3 milyar lira ödenek tahsis edildi. Savunma sanayii de bu yıl bir dizi ihracat başarısı yakaladı. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, T129 Atak Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri'nin yurt dışındaki ilk teslimatını Filipinler'e yaptı.

BAYRAKTAR KIZILELMA HAVALANDI

Baykar'ın öz sermayesiyle milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar Kızılelma, 14 Aralık'ta ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi ve 18 dakika süren ilk uçuşu ile Türk havacılık tarihinde yeni bir dönemin perdesini açtı. Türkiye'nin inşa ettiği ve halihazırda seyir testlerini gerçekleştirdiği TCG Anadolu gemisi gibi kısa pistli gemilere iniş ve kalkış kabiliyetine sahip olacak şekilde geliştirilen Bayraktar Kızılelma, bu yeteneği sayesinde denizaşırı görevlerde önemli rol üstlenecek. Diğer yadan ilk kez yerli ve mili olarak tasarlanan PMT 12.7 makineli tüfeğin de seri üretimine geçildi.

ENFLASYONLA MÜCADELE SEFERBERLİĞİ

Türkiye'de ekonomiyi rahatlatmak adına alınan tedbirler kapsamında KDV sistemini sadeleştirme programıyla temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV yüzde 1'e indirildi. Yeme içme hizmetlerinde KDV oranı yüzde 8 olarak belirlenirken temel ihtiyaç maddelerinin KDV oranı da yeknesaklaştırılarak yüzde 18'den 8'e çekildi. Diğer yandan çiftçilerin tarımsal üretimi için önem arz eden bir sonraki dönem yatırılacak destek ödemeleri de öne çekildi. Bu kapsamda yaklaşık 1,1 milyon çiftçiye sadece mazot ve gübre alımında kullanacakları 8,6 milyar lira tutarında destek sunuldu.

SÖZLEŞMELİYE KADRO ADIMI

Kamudaki sözleşmelilere kadro müjdesi de 2022'ye damga vuran gelişmeler arasında yer aldı. Bu kapsamda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesi temel dayanak haline getirilerek "sözleşmeli personel statüsü" yeniden belirlendi. Buna göre, mahalli idareler dahil 3 yılı dolmuş sözleşmeliler bir yıllığına aday memurluğa geçirilecek. Düzenlemeden kamudaki 520 bin sözleşmeli personelden 424 bini faydalanacak.

AİLELERE TAM DESTEK

"Türkiye Aile Destek Programı" ile 2022'de çocukların ihtiyaçlarından elektrik faturalarına kadar geniş bir alanda ailelere ödeme yapıldı. Program kapsamında bugüne kadar 2,8 milyon tekil haneye 9,2 milyar lira destek sağlandı.

CEM EVLERİNE TANINAN HAKLAR

2022'de devrim gibi adımlar atılarak cemevlerine yönelik düzenlemeler hayata geçirildi. Alevileri temsil edecek başkanlık kurulmasından cemevlerinin elektrik faturalarının Kültür ve Turizm Bakanlığınca karşılanmasına kadar bir dizi hak tanındı.

ULAŞIMDA DEV ADIMLAR

Koronavirüs salgınının ardından yurt içi ve yurt dışı seyahatlerin artışı da istatistiklere yansıdı. 29 Nisan'da Yüksek Hızlı Tren'le 29 bin 477 yolcu seyahat ederken günlük taşıma rekoru kırıldı. Yılı 65 milyona yaklaşan yolcu sayısıyla kapatan Istanbul Havalimanı'nı her ay rekorlar kırarak Avrupa'da birinci olurken hizmet kalitesiyle de dünyanın en iyi havalimanlarından biri konumuna geldi.

3600 EK GÖSTERGE TAMAMLANDI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 5,3 milyon memur ve memur emeklisini kapsayan 3600 ek gösterge çalışmasını da bu yıl tamamladı. Memurların hem emekli ikramiyelerinde hem de emekli aylıklarında iyileştirmeler yapıldı. Bu kapsamda, öncelikle birinci dereceye gelmiş olmak şartıyla tüm öğretmenlerin, 2 yıl ve üzeri yükseköğrenim mezunu polislerin, alan sınırlaması olmaksızın 2 yıl ve üzeri yükseköğrenim mezunu tüm sağlık çalışanı ve din görevlilerinin ek göstergeleri 3600'e yükseltildi.

KÖPRÜ VE YOLLAR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca yürütülen çalışmalarla Malkara-Çanakkale Otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü, Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı, Pendik-Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı, Eğiste Viyadüğü, Yeni Yusufeli Yolları, Assos-Troya Tünelleri ve Gaziray başta olmak üzere birçok proje hem bölgeye hem de ülke ekonomisine büyük katkılar sağladı. Rize-Artvin Havalimanı ile Tokat Yeni Havalimanı vatandaşların hizmetine sunuldu. Amasya-Merzifon Havalimanı Yeni Terminal Binası tamamlanarak, havalimanının kapasitesi artırıldı.

ÖĞRETMENLERE YENİ MESLEK KANUNU

Öğretmenler yönelik birçok yeniliği içeren Öğretmenlik Meslek Kanunu da TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Öğretmenlik mesleği, aday öğretmenlik döneminden sonra "öğretmen", "uzman öğretmen" ve "başöğretmen" olmak üzere üç kariyer basamağına ayrıldı.

EYT SORUNU TARİHE KARIŞTI

2022 yılı, emeklilikte yaşa takılanların (EYT) yaşadığı sorunun da çözümü yolunda adım atıldığı bir yıl oldu. Bu kapsamda, 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanların EYT kapsamında kabul edilmesi benimsendi. Çıkarılacak düzenlemeyle, prim ve sigortalılık süresi şartlarını yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşın emekli olma hakkına kavuşması bekleniyor.

CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜĞÜ

Geçtiğimiz yıl içinde dar gelirlilere yönelik de çeşitli düzenlemeler uygulamaya alındı. Bu kapsamda vatandaşların kira öder gibi taksitlerle yerel ve yatay mimari anlayışına göre inşa edilmiş konut projeleriyle ev sahibi olması için Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi başlatıldı. Bakiye takip tutarı 2 bin lira ve altına düşen icra takibindeki alacaklar tasfiye edildi. Böylelikle yaklaşık 5,5 milyon vatandaşın icra takibinden kurtulması hedeflendi.

Editör: TE Bilisim