Ceyhun Aşirov / ÖZEL HABER - 24 ŞUBAT 2022’de başlayan Rus işgaline karşı yaklaşık 1 sene savunma pozisyonunda olan Ukrayna aldığı silah desteğinin ardından kaybettiği cephelerde ilerlemeyi sürdürüyor. Özellikle Rus işgali altındaki Donetsk bölgesinde çatışmalar yoğunlaşırken, 2023’ün ilk dakikalarında Makiivka’daki Rusya’ya ait toplanma merkezini vuran Ukrayna 400 Rus askerini öldürdü. Rusya ölü sayısını 89 olarak açıklasa da yaşadığı kaybın şokunu atlatamadı.

WAGNER’İN HEDEFİ BAHMUT

Alınan bilgilere göre Ukrayna, Rus paralı asker grubu Wagner’in 4 aydır yoğun şekilde saldırdığı Bahmut’ta karşı saldırıya geçti. İddialara göre en az 150 Rus askeri öldü. İddialara göre Wagner Grubunun kurucusu Yevgeniy Prigojin, Bahmut’u alarak Kremlin’deki konumunu güçlendirmek istiyor. Yerel kaynaklara göre, özellikle Herson’da hezimete uğrayan Rusya, küçük de olsa bir zafer hediye etmek isteyen Prigojin, “Ne pahasına olursa olsun” Bahmut’u almak istiyordu.

RUS KARARGAHLARI TEHDİT ALTINDA

Uzmanlara göre, Rusya Devlet Başkanı Putin birden bire, Noel ateşkesi” uygulaması talimatı da yaşanan ağır kayıplar yüzünden verildi. Kış şartları sebebiyle cephede zorluk çeken Rus askerleri, toplu olarak karargâhlarda bekliyor. Yer tespiti yapılması halinde ağır kayıplara kapı açan bu durum, yeni yılın ilk saatlerinde Ukrayna’nın Makiivka’da 400 Rus askerini öldürmesiyle Rusya’yı strateji değişikliğine itti.

PUTİN’DEN ATEŞKES ADIMI

Savaşın başından beri ateşkes çağrılarına kulak tıkayan Putin, 6-7 Ocak tarihlerinde 36 saatlik “Noel ateşkesi” uygulanması talimatını verdi. Özellikle Ukrayna kaynaklarına göre, Putin’in bu hamlesi: cephe hattında karargâhlarda bekleyen Rus askerlerini tahliye etmek için attığı bir adım.

UKRANA: ZAMAN KAZANMA GİRİŞİMİ

Moskova’dan gelen ateşkes çağrısına, Ukrayna olumsuz yanıt verdi. Cumhurbaşkanı Zelenski yaptığı açıklamada, “Rusya Noel›i Donbas’ta askerlerimizin ilerlemesini durdurmak için kullanmak istiyor” sözleriyle değerlendirdi. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak ise “Rusya işgal altındaki bölgeleri terk etmeli ancak o zaman geçici ateşkes olur” ifadesini kullandı. AB ve Almanya ise ateşkes çağrısını “Sahte” buldu.

UKRAYNA’YA SİLAH YAĞIYOR

Öte yandan son dönemde Ukrayna’ya yönelik askeri yardımlarda artış yaşandı. NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System -Ulusal İleri Yerden Havaya Füze Sistemi) hava savunma sistemlerini envanterine katmaya hazırlanan Ukrayna, dünyanın en gelişmiş hava sistemlerinden biri olan Patroit sistemlerinin ve atak tanklarının da almak için son aşamaya geldi. Bugün ise Ukrayna’ya ağır ve gelişmiş silahları içeren yeni 3 milyar dolarlık yeni bir askeri yardım paketinin ABD tarafından açıklanacağı bekleniyor. Söz konusu 3 milyar dolarlık askeri yardım paketi şimdiye kadar ilk seferde açıklanan en büyük yardım paketi olma özelliği de taşıyor.

RUSYA UKRAYNA’YI SUÇLADI

Ukrayna topraklarında işgalci olarak bulunan Rusya, tek taraflı ilan ettikleri ateşkesin Ukrayna tarafından ihlal edildiğini duyurdu. Rusya’nın ilan ettiği ateşkesin dün saat 12.00’da uygulanmaya başladığını duyuran Savunma Bakanı İgor Konaşenkov, “Rus birliklerinin ateşkes uygulamasına rağmen Kiev yönetimi, yerleşim yerleri ve Rus askerlerine yönelik topçu saldırılarını sürdürdü” dedi. Konaşenkov, Rus birliklerinin, topçu atışlarının gerçekleştirildiği Ukrayna’ya ait mevzilere ateşle karşılık verdiğini ifade etti.

Editör: TE Bilisim