Türk Kızılay İstanbul İl Merkezi'nde düzenlenen toplantıda, ilde geçen yıl yapılan faaliyetlerle ilgili basın mensuplarına bilgi verildi.

Ekşi, faaliyet raporlarına ilişkin yaptığı sunumda Türk Kızılay'ın başta Türkiye olmak üzere dünya çapında özveriyle insani yardım için çalışmalar yaptığını söyledi.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi tarafından açıklanan verilere göre 339 milyon kişi, yaşamlarını insani yardıma muhtaç olarak sürdürüyor. Bu sayı, ABD’nin toplam nüfusundan fazla. Bu veri bize aynı zamanda şunu gösteriyor; yeryüzündeki her 23 kişiden biri acil yardımlar sayesinde hayatta kalabiliyor.

69 ülkede açlık sınırının altında yaşayan 230 milyondan fazla insan var. İç karışıklıklar, savaşlar, salgınlar, iklim krizleri gibi nedenlerle yerinden edilen insanların sayısı, 103 milyonu geçmiş durumda ve rekor seviyede.

Dünyadaki insani yardım kuruluşları, bu duruma çare, bu insanlara umut olmak adına çalışıyorlar. Fakat ne yazık ki bu çalışmalar yeterli değil. İnsani yardıma muhtaç 339 milyon insana umut olabilmek için hepimizin daha fazla gayret sarf etmesi gerekiyor.

Türk Kızılay, insani yardımın dünyadaki en önemli aktörlerinden biri olarak yurdumuzda ve diğer ülkelerde, hilaliyle mazlumlara umut olmaya devam ediyor.

Öyle ki;

Kızılay’ımız,

-          Dünyada en çok ülke ve ihtiyaç sahibine yardım ulaştıran,

-          Sosyo-ekonomik güçlendirme faaliyetleri ile en fazla insana destek sağlayan ve

-          Finansal sürdürülebilirlik bakımından dünyadaki en büyük ulusal dernek.

Genel Merkezimiz, ülkemizde ve dünyada tüm hızıyla ve gücüyle her gün daha fazla insana ulaşmaya devam ederken, Türk Kızılay’ın İstanbul teşkilatları olarak bizler de ülkemizin en kalabalık ve en yoğun ili olan İstanbul’da cemiyetimizi temsil etmek ve toplumsal direnci arttırmak için koşar adımlarla yürüyoruz. İnanıyoruz ki yurdumuzun birbirinden kıymetli 80 şehri bir treninin vagonları ise İstanbul lokomotifidir. Zira, İstanbul her yönüyle Türkiye’nin bir minyatürü ve vitrinidir. İstanbul’da ortaya çıkacak bir hareket, kelebek etkisiyle tüm yurda yayılır. Bu bağlamda biliyoruz ki sorumluluğumuz fazla, yükümüz ağır. Daima özveriyle çalışmak ve hilali yüceltmek için çaba göstermek boynumuzun borcudur.

Misyonumuz; İyiliğin gücüyle insanın ve toplumun onurunu korumak, dirençliliğini arttırmak ve insan ıstırabını dindirmek için çalışmak.

Vizyonumuz ise; Herkes için esenlik ve güvenli yaşamı sağlamak.

Temel hedefimiz: Afetlerden, açlık ve yoksulluğa; eğitime erişimden, sosyal adalete her alanda zarar görebilirliği azaltıp, toplumsal direnci arttırmaktır.

Her zaman her koşulda insanı yalnızca insan olduğu için değerli gören Kızılay, 155 yıldır ayrım gözetmeden, ihtiyaç duyan herkese yardım elini açmıştır. Türk Kızılay olarak bütün eylemlerimizi, 7 temel ilkemiz çerçevesinde gerçekleştiririz. Cemiyetimizin kutlu davası, yeryüzünde ıstırap çeken tek bir birey kalmayıncaya dek devam edecektir. 2022 yılında İstanbul’daki yardımlarımızı ve faaliyetlerimizi güçlü yapılarımızla ve Kızılay neferleriyle tamamladık. Maziden aldığımız güçle, atiye emin adımlarla ilerledik.

Çalışmalarımızı İstanbul’da;

-          Şubelerimizde görev yapan 117, diğer yapılarda görev yapan 678 olmak üzere 795 çalışanımız,

-          9.864 üyemiz,

-          28.137 gönüllümüz,

-          1 İl Merkezimiz,

-          38 İlçe Şubemiz,

-          2 Temsilciliğimiz,

-          116 gönüllü teşkilatımız,

-          401.405 kan bağışçımız,

-          1 Afet Müdahale Merkezimiz,

-          2 Bölge Kan Merkezimiz,

-          5 Kan Bağış Merkezimiz,

-          9 Kan Alma Birimimiz,

-          2 Toplum Merkezimiz,

-          3 Gönüllü Merkezimiz

-          6 Aşevimiz,

-          Kızılay Yatırım bünyesinde faaliyet gösteren hastanelerimiz, huzurevlerimiz, lojistik merkezlerimiz ve diğer birimlerimizle gerçekleştirdik.

Kızılay’ımızın 2030 stratejik planı kapsamında;

-          Yoksulluk ve açlıkla mücadele etmeyi,

-          Toplumun afetlere karşı direncini arttırmayı,

-          Sağlıklı yaşayan ve yaş alan bir toplum için çalışmayı,

-          Eğitime erişime destek olmayı,

-          Daha yaşanabilir bir çevre için çalışmayı kendimize amaç ediniyor, hayatı kolaylaştırmayı ve aydınlık yarınları birlikte inşa etmeyi arzuluyoruz.

Sosyal yardım çalışmaları, Genel Merkezimiz tarafından kesintisiz sürdürülürken, şubelerimiz tarafından da şehrimizde yıl boyu devam etti. 2022 yılında İstanbul’da; Ramazan, kurban, afet ve olağan dönemlerdeki yardımlar, eğitim çalışmaları, kan temini gibi faaliyetlerimiz ile 5.114.411 Kişiye temas ettik. Faaliyetlerimizde 795 profesyonel kadromuz, 28.137 gönüllümüz yer aldı. Sosyal yardım faaliyetlerimiz, yıl boyunca aralıksız devam etti.

Şubelerimizdeki sosyal yardım programlarımız kapsamında;

416.060kişiye gıda yardımı,

617.754kişiye nakdi yardım,

3.016.540 kişiye giyim yardımı,

Beslenme yardımlarımızla;

6 Aşevimizleyılın 365 gününde1.041.133kişiye yemekulaştırdık.

Mobil aşevlerimiz ve mobil ikram araçlarımızla 293.687 Kişiye ulaştık. 514 etkinlikle ikramlarımızı ulaştırdık.

2022 yılında 30 mobil ikram aracı ekleyerek İstanbul’daki mobil aşevi- mobil ikram aracı sayımızı 39’a çıkardık. Mobil mutfaklarımız; afetlerde, etkinliklerde ve ihtiyaç halinde diğer durumlarda sahada vatandaşlarımıza hizmet vermeye devam ediyor.

Mobil mutfaklarımız, beklenmedik afetler ve acil durumlar için yine aynı şekilde çeşitli etkinlikler için büyük önem arz ediyor. Doğrudan sahaya inmemize, vakit kaybetmeden sosyal yardım faaliyetlerine başlamamızı sağlıyor. Bu nedenle 39’a yükselen sayıyı 2023’de arttırmayı hedefliyoruz.

Afet müdahale kapsamında yıl içinde afetlerden etkilenenlere yardımlarımızı ulaştırdık. 2022 yılında şehrimizde 10 defa afet ve acil durum müdahalesinde bulunup afet yardımlarımızla 71.800 insanımıza ulaştık. Yangınlarda, aşırı kar yağışlarında, depremlerde, sel baskını ve taşkınlarda, terör kaynaklı toplumsal olaylarda sahadaydık.

İstanbul İl Merkezi Başkanlığı olarak İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile işbirliği protokolü imzalayıp ‘Okullarda Yapısal Olmayan Sismik Risklerin Azaltılması’ projesini başlattık. Bu proje ile birlikte şehrimizdeki okullarda; derslikler ve çeşitli alanlardaki eşyaların duvara sabitlenmesi, camların low-e cam’a dönüştürülmesi işlemlerine başladık. Bağışçılarımızın desteği ile bu yıl 18 okulumuzda güçlendirme çalışmalarını tamamladık. 2023 yılında projemizi daha fazla okulumuzda uygulayacak, daha fazla öğrencimizin olası bir afette zarar görebilirliğini azaltacağız.

İlimizdeki 2 toplum merkezimizde;

-          Toplum temelli göç faaliyetleriyle 11.254 kişiye,

-          Çocuk programları faaliyetleriyle 24.384 kişiye,

-          Psiko-sosyal destek hizmet programlarıyla 21.295 kişiye,

-          Kızılay Kart nakit temelli destek faaliyetleriyle 372.714 kişiye ulaştık.

Yıl boyu eğitimlerimizi sürdürdük. Afet bilinçlendirme, toplum sağlığı, vb. farkındalık eğitimlerimizle 119.779 kişiye ulaştık. İlk yardım eğitimlerimizle 12.385 kişiye, ilk yardım seminerlerimizle 27.928 kişiye ulaşarak ilk yardım konusunda farkındalık oluşturduk.

2022 yılının aralık ayında Türk Hava Yolları ile bir iş birliği protokolü imzaladık. Bu protokol ile birlikte, THY sponsorluğunda Toplum Temelli İlk yardım Bilgilendirme Eğitimlerimizi başlatıyoruz. Yaygın biçimde yürüteceğimiz ilk yardım bilgilendirme eğitimlerimizle 2023 yılında şehrimizin 39 ilçesinde, 4.000 kişiye ulaşmayı hedefliyoruz. 

Genç Kızılay, Kızılay Kadın ve Kızılay Engelsiz teşkilatlarımızla faaliyetlerimiz kesintisiz şekilde ve en hızlı şekilde sürüyor.

İstanbul’da 2022 yılında;

28 Genç Kızılay İlçe Teşkilatı,

36 Genç Kızılay Üniversite Teşkilatı,

31 Kızılay Kadın İlçe Teşkilatı,

18 Kızılay Engelsiz İlçe Teşkilatı bünyesinde

28.137 gönüllü Kızılaycılık çalışmalarına dahil olmuştur.

Gonulluol.org sistemi ile gönüllü kayıtları resmi olarak bu platform üzerinden gerçekleşmiş, gönüllü görevleri açılıp gönüllülerimizin istediği göreve katılması sağlanmış, gönüllülerimize uzaktan bağlantı yoluyla Kızılay Akademi tarafından geliştirilen çeşitli eğitimlere katılma ve katılım belgesi alma fırsatı sunulmuş ve daha birçok özellik ile gönüllülük deneyimini en keyifli, en faydalı şekilde yaşamaları için alan açılmıştır.

2023 yılında her ilçemizde Genç, Kadın ve Engelsiz teşkilatı, şehrimizdeki her üniversitede Genç Kızılay Kulübü kurulmuş olacak ve gönüllüsayımız arttırılacaktır. Finansal sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla aldığımız bağışların hesabını her zaman savunduğumuz şeffaflık anlayışıyla kıymetli hemşerilerimize aktarıyoruz.

2022 yılında;

58.939.868 TL nakdi,

360.460.970 TL ayni,

5.275.000 TL gayrimenkul olmak üzere

Toplamda424.675.838 TL bağış topladık.

2022 yılını Dayanışma Yılı olarak geçirdik.

2023 yılını ise İnovasyon ve Sürdürülebilirlik Yılı olarak ilan ettik.

Cemiyetimiz için oldukça önemli olan bu iki kavramı etkin biçimde uygulayıp geliştireceğiz.

Editör: TE Bilisim