Orban, resmi ziyaret kapsamında Budapeşte'de bulunan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü.

Aliyev ve Orban, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Orban, Azerbaycan ile işbirliği seviyesini bir kademe daha yükselterek ''öncelikli stratejik işbirliği'' seviyesine çıkardıklarını söyledi.

Ukrayna'daki savaşın ülkesi için tehlike yarattığını aktaran Orban, Avrupa'nın enerji güvenliğinin kırılgan olduğunu ve bu durumun da Azerbaycan'ın değerini artırdığını söyledi.

Orban, ''Avrupa'daki herkes mevcut duruma verilecek tek cesaret verici cevabın çeşitlendirme olduğunu biliyor. Avrupa'ya enerji, mümkün olduğu kadar fazla kaynaktan ve mümkün olduğu kadar farklı rotalardan taşınmalıdır.'' dedi.

Azerbaycan'ın, Avrupa'nın enerji güvenliğine desteğinin memnuniyet verici olduğunu dile getiren Orban, ''Bir anlaşmaya göre, 2027 yılına kadar Azerbaycan'dan Avrupa'ya doğal gaz miktarı iki katına çıkarılacak. Diğer bir anlaşmayla ise Azerbaycan'dan Avrupa'ya elektrik sağlanacak.'' diye konuştu.

Orban, Azerbaycan'dan Avrupa'ya gelecek olan hem doğal gazın hem de elektriğin Macaristan üzerinden geçeceğini ve bundan dolayı ülkesinin kazançlı olduğunu vurguladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ise, enerjinin halihazırda her yerde öncelikli konu olduğunu ve ülkesinin Avrupa'nın enerji ihtiyacını karşılamaya hazır olduğunu söyledi.

Azerbaycan ile Macaristan'ın eskiden beri dost olduğunu ve işbirliğinden her iki ülkenin yanı sıra Avrupa'nın da kazandığını belirten Aliyev, iki ülke arasında birçok konuda işbirliğinin devam ettiğini aktardı.

Daha sonra Aliyev ve Orban, iki ülke arasında, doğal gaz, tarım, göç ve uzay araştırmalarının yanı sıra ''öncelikli stratejik işbirliği'' anlaşmalarını imzaladı.

Editör: TE Bilisim