Kahramanmaraş dün gerçekleşen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremler Türkiye'yi yasa boğdu. Şiddetli deprem Kahramanmaraş'ın yanı sıra Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Şanlıurfa, Adıyaman, Gaziantep, Malatya ve Hatay'da da etkili oldu.

4 BİN 544 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 4 bin 544 kişinin hayatını kaybettiğini, 26 bin 721 kişinin yaralandığını bildirdi.

Tatar, AFAD Acil Durum Yönetim Merkezi'nde, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlere ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Bölgede gerçekleşen iki büyük depremin ikinci gününde de arama- kurtarma faaliyetlerinin yoğun şekilde devam ettiğini belirten Tatar, devletin bütün imkanlarıyla bölgede bir yandan arama-kurtarma faaliyetlerini, diğer yandan da barınma ve iyileştirme çalışmalarını sürdürdüğüne dikkati çekti.

Tatar, "Bu iki deprem sonrasında şu ana kadar hayatını kaybeden vatandaşımızın sayısı 4 bin 544, yaralı vatandaşlarımızın sayısı 26 bin 721, yine ihbara dayalı adres teyidi yapılmış yıkık bina sayımız da 5 bin 775." dedi.

"YARDIMLARIN AFAD KOORDİNASYONUNDA YÜRÜTÜLMESİ GEREKİYOR"

Bölgede arama-kurtarma faaliyetlerine destek vermek amacıyla 10 gemi ile 100 uçak ve helikopterin görev yaptığını dile getiren Tatar, bugünkü arama-kurtarma faaliyetlerinde 60 bin 217 personelin görev yaptığını ifade etti.

Tatar, deprem bölgesine yardım yapılmasına ilişkin yoğun talep geldiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bu gerçekten Türk milletine yakışır bir davranıştır. Bu tür zor anlarda gerçekten çok büyük bir dayanışma içerisinde oluyoruz. Burada şunu vurgulamak istiyorum. Her kişi ya da kurumlar bu tür faaliyetlerini yapabilirler, yardım toplayabilirler ama bunların hepsinin bir AFAD koordinasyonunda yürütülmesi gerekiyor. Çünkü bu yardımların sağlık şekilde ilgili yerlere ulaştırılabilmesi için AFAD'ın koordinasyonuna ihtiyaç var.

Bu nedenle bu tür kişi, kurum ya da kuruluşlar birtakım yardım faaliyetlerinde bulunmak istiyorlarsa muhakkak AFAD ile irtibat kurmalarını rica ediyoruz. Bunun dışında AFAD deprem sonrasında bağış hesaplarımız var. Bu hesaplara yine vatandaşlarımız, kuruluşlarımız, sivil toplum örgütleri, yardımlarını yapıyor. Bununla ilgili AFAD'ın hem Twitter hesabından hem de web sayfasından, hem döviz hem de Türk lirası cinsinden bağış hesaplarımıza ulaşabilirler."

"435 ARTÇI SARSINTI MEYDANA GELMİŞTİR"

Bilgi kirliliğine itibar edilmemesini isteyen Tatar, devletin resmi kurumları ve AFAD dışında yapılan bilgilendirmelerin resmiyet taşımadığına dikkati çekti.

Vatandaşların hasarlı binalardan uzak durması için çağrıda bulunan Tatar, şunları kaydetti:

"Şu ana kadar baktığımızda 435 artçı sarsıntı meydana gelmiştir. Bunlar bizim ölçüp değerlendirdiğimiz artçı sarsıntılardır. Bu tabii her geçen dakika ve gün artıyor. Bu artçılar, sarsıntılar tabii bu kadar büyük depremlerden sonra çok uzun bir süre devam edecektir. Bu artçı sarsıntılar yine yer yer 5 ve üzeri büyüklüklerde olabilecektir. O nedenle bu tür artçı sarsıntılar hasarlı binalarda yıkıma sebebiyet verebilir. Yine yorulmuş binalar da benzer şekilde yıkıma sebebiyet verebilir. Bu nedenler vatandaşlarımızın bu tür binalardan uzak durmasını rica ediyoruz.

Yolların açık kalması gerekiyor. Çünkü çok önemlidir. Şu anda çok kritik saatlerdeyiz. Yani depremin ikinci gününde kurtarma faaliyetlerinin en yoğun olduğu anlardayız. Bu anlarda arama-kurtarma faaliyetlerinin sağlıklı yapılabilmesi ve başarılı sonuçlanabilmesi için bu yollarımızın açık kalmasını ve arama-kurtarma ekiplerine yardımcı olunmasını rica ediyoruz. Acil durumlar dışında telefonların kullanılmamasını vatandaşlarımızdan rica ediyoruz. Acil durumlar dışında telefonların kullanılması zaman zaman iletişimde kesintilere sebebiyet verebiliyor."

YARALILAR GEMİ İLE MERSİN'E SEVK EDİLİYOR

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın yaptığı açıklamanın ardından harekete geçen TCG İskenderun Gemisi, depremde yaralanan vatandaşları Mersin'e taşıdı. Yaklaşık ilk seferde 500 hastanın taşınacağı bilgisine ulaşılırken, Mersin'deki hastanelerin de hazır edildiği ifade edildi. Peş peşe gelen ambulanslardan yaralılar, sedyelerle gemiye taşındı.

DÖRT BİR YANDAN YARDIM YAĞIYOR

Öte yandan İstanbul, İzmir ve Ankara başta olmak üzere birçok şehirden deprem bölgesine göndermek üzere yardım kampanyaları başlatıldı. Vatandaşlar yardım kampanyasında toplanan temel ihtiyaç malzemelerini, deprem bölgelerine gönderdi.

250 MİLYON LİRA ACİL DURUM ÖDENEĞİ

9 bin 618 personelin görev yaptığını belirten AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, bölgeye 300 bin battaniye, 22 bin çadır gönderildiğini ifade etti. Bölgede 185 artçı sarsıntı meydana geldiğini belirten Tatar, halen artçıların devam ettiğini kaydetti. Tatar'ın açıklamasına göre, bölgedeki illere 250 milyon lira acil durum ödeneği gönderildi.

PROVOKATİF PAYLAŞIMLAR İÇİN HAREKETE GEÇİLDİ


Emniyet Genel Müdürlüğü de Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremlere ilişkin provokatif paylaşımda bulunduğu değerlendirilen 63 hesap yöneticisinin tespitinin yapıldığını ve ilgili birimlere gönderildiğini bildirdi.

MİLLİ YAS İLAN EDİLDİ


Dün akşam açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremler nedeniyle ülkede 7 gün boyunca milli yas ilan edildiğini açıkladı. Erdoğan, "6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen depremler sebebiyle yedi gün süreyle millî yas ilan edilmiştir. Bütün yurtta ve dış temsilciliklerimizde 12 Şubat 2023 Pazar günü güneşin batışına kadar bayrağımız yarıya çekilecektir." ifadelerini kullandı.

EĞİTİME BİR HAFTA ARA VERİLDİ

Öte yandan; Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle tüm Türkiye'de okulların 13 Şubat'a kadar 1 hafta tatil edildiğini açıkladı. Özer, "Tüm Türkiye'de şu andaki iklim şartlarını göz önüne alarak ve deprem bölgelerindeki çalışmaların çok daha suhuletle olması bağlamında sadece deprem bölgesindeki illerde değil, çevresindeki illerin de suhuletli bir şekilde süreçleri yönetmesi için bugünden itibaren tüm Türkiye'de tüm okullarımızı 13 Şubat'a kadar bir hafta tatil ediyoruz." dedi.

GAZ KESİNTİLERİ YAŞANIYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bazı kesintilerin kontrollü olarak yapıldığını, doğalgazla ilgili BOTAŞ'ın ana hatlarında 5-6 hasar oluştuğunu kaydetti. Bakan Dönmez, Kahramanmaraş, Gaziantep, Kilis ve Hatay'da gaz kesintileri yaşandığını ifade etti. Bakan Dönmez, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez: Böylesini ilk defa gördüm. Ekiplerimiz ilk andan itibaren müdahale ettiler. BOTAŞ'ın bazı doğalgaz hatlarında hasarlar var. Arıza sayısı çok olduğu için ekip takviyesinde bulunduk. Deprem bölgesinde bazı kesintiler kontrollü yapılıyor." diye konuştu.

İLK 24 SAAT NELER YAŞANDI?

Editör: TE Bilisim