Berlin sokaklarında Filistin'e destek gösterisi Berlin sokaklarında Filistin'e destek gösterisi

İsmail Çoktan / ÖZEL

UAD, Hollanda ve Kanada tarafından Esed rejiminin Suriye’deki hapishanelerinde işkence karşıtı uluslararası anlaşmaları ihlal etmesi ve kimyasal silah kullanmasına ilişkin açılan davada nihai kararını bugün verecek. Esed rejimi, davanın 10 Ekim’de görülen ilk duruşmasına herhangi bir temsilci göndermemişti. Mahkeme ise bunun üzerine 11 Ekim’de yapılması gereken ikinci oturumu iptal ederek rejime, hapishanelerdeki işkenceleri durdurma taleplerine cevap vermesi için altı aylık bir süre tanımıştı.

GEREKLI TEDBİRLER ALINMALI

UAD’ın resmî internet sitesi aracılığıyla yapılan açıklamada, Esed rejiminin mahkeme tarafından yapılan hiçbir çağrıya cevap vermemesi nedeniyle kesin kararın altı ay beklenmeden 16 Kasım’da açıklanacağı duyuruldu. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan davacı Kanada Heyeti Başkanı Alan Kessel, UAD’a, Esed rejiminin hapishanelerdeki işkenceler ile insanlık dışı muameleler ve şiddetli cezalandırmaların durdurulması için gerekli tedbirleri alması yönündeki taleplerini ilettiklerini kaydetti.

İŞKENCE ALTINDA ÖLENLERE VEFAT KAYDI

Kessel, “Esed rejiminin mahkeme oturumlarına katılmaması, onu yargılanmaktan koruyamayacak. Kanada ve Hollanda olarak rejimden, hapishanelerdeki işkencelere açıklık getirmesini istiyoruz.” dedi. UAD, işkence karşıtı uluslararası anlaşmaları ihlal nedeniyle yargı kararı açıklarken Esed rejimi ise hapishanelerde işkence altında ölen tutuklulara “vefat kaydı” tutuyor.

TUTUKLULARDAN HABER YOK

Suriye İnsan Hakları Ağı’nın (SNHR) yayımladığı rapora göre, Esed rejimi 2018 yılından beri hapishanelerde ölenler için aralıklarla vefat ilanları yayımlıyor. Rejim son olarak 2014’te tutukladığı Muaz ve Uday Burhan adındaki iki aktivist kardeş için 9 Kasım’da, Şam’daki Sicil Dairesi’nde vefat kaydı yayımladı. SNHR’nin verilerine göre, Suriye’de Mart 2011’den beri Esed rejimi güçleri tarafından tutuklanan yaklaşık 9 bini çocuk olan 96 bin 103 tutukludan haber alınamıyor. Bu süreçte rejim hapishanelerinde 284’ü çocuk, 15 bin 51 tutuklunun işkence altında öldüğü tespit edildi.