DİRİLİŞ POSTASI / GÖKHAN EREK

Türkiye, güvenliğini sağlamak için içeride ve sınır ötesinde terör örgütleriyle mücadelesini kararlılıkla sürdürüyor. Son dönemlerde yapılan başarılı operasyonlarla terör örgütü PKK/YPG/PYD’nin sözde üst düzey yöneticileri etkisiz hale getiriliyor.

Peki Suriye ve Irak’ta son durum ne, TSK’nın bölgedeki operasyonları nasıl gidiyor, Bölge halkı ile Türkiye ilişkileri nasıl ilerliyor, Terörün kökünden kurutulması ve bölgeye barış gelmesi anlamında Türkiye’nin rolü ne, Türkiye karadan geniş çaplı yeni bir harekât başlatacak mı?

SETA Dış Politika Kıdemli Araştırmacısı Can Acun, Diriliş Postası’na değerlendirdi.

SINIR ÖTESİNDE SON DURUM

PKK/KCK terör örgütü ve alt bileşenlerinin Irak ve Suriye sathında varlık göstermeye devam ettiğini belirten Can Acun, “PKK, Irak’ta HPG unsurlarıyla Kandil ana karargâh ve Gara, Asos Dağı eksenin de özellikle konuşluyken, sözde ‘ Medya Savunma Alanları’ olarak ifade ettikleri Türkiye sınır hattındaki dağlık alanda da faaliyet göstermeye devam ediyor. Yine YBŞ unsurları üzerinden Sincar’da faaliyet içerisindeler. Burada özellikle Sincar Dağı'nda ve Hanasır hattında konuşlu durumdalar. Suriye’de ise ABD himayesinde Fırat’ın doğusundaki etkinlikleri devam ederken, Rusya ve rejim koruması altında Menbic ve Tel Rıfat hattındaki bölgeyi kontrol etmeye devam ediyorlar.” şeklinde konuştu.

MORAL VE MOTİVASYON AÇISINDAN ÇÖKERTİLİYOR!

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin alan hâkimiyetini hedefleyen harekât tarzı sürerken, Irak ve Suriye sınır hattında Türkiye’nin ulusal güvenliğini temin edecek, PKK ve alt bileşenlerini ise topraksızlaştıracak şekilde konumlanmaya devam edildiğini aktaran Can Acun, sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Konvansiyonel olarak kara harekâtları zaman zaman Irak’ta devam ederken, Irak ve Suriye sathında ise MİT’in dekapitasyon süreciyle örgütün önemli isimleri etkisizleştiriliyor. Örgüt yoğun baskı altında tutularak, mobilizasyon ve komuta kontrol kabiliyetleri minimize edilirken, aynı zamanda moral motivasyon açısından da çökertiliyor.”

ÖRGÜTE CİDDİ BASKI ÜRETİLİYOR!

Can Acun, TSK’nın, Irak’ta Türkiye’ye uzanan sınır hattındaki dağlık bölgelerde alan hâkimiyetini kuracak şekilde, stratejik tepelerde konuşlanmış durumda olduğunu söyleyerek, “Çok sayıda askeri üs ve nokta inşa ederek, PKK’yı bölgeden geriye püskürtürken, örgütün hareket etmesi ve Türkiye'ye sızması engelleniyor. Yine TSK hava harekâtları ile Kandil, Asos, Sincar bölgesinde örgüte ciddi bir baskı üretiyor.” ifadelerini kullandı.

MEVCUT DURUM SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL!

Irak ve  Suriye’de PKK terör örgütünün tahakkümü altında yaşayan bölge halkının, örgüte karşı ciddi anlamda mesafeli olduğunu belirten Can Acun, “Terör örgütü yüzünden bölgelerini çatışma ortamına dönüştüğünü can ve mal güvenliklerini kaybettiklerini düşünüyorlar. Özellikle Suriye’de çocukların zorla silah altına alınmasına yönelik büyük bir tepki var. Arap bölgeleri ise zaman zaman aşiretler eliyle isyan ederek, PKK’ya karşı ayaklanıyor. Burada ABD’nin varlığı ve örgüte desteğiyle bu isyanlar ancak bastırılabiliyor. PKK açısından mevcut durum ve demografi sürdürülebilir değil.” dedi.

BÖLGE HALKI TÜRKİYE’Yİ DESTEKLİYOR!

Can Acun, PKK/YPG’nin  şuanda 50 bin kilometreye kareye yakın bir alanı kontrol ettiğini hatırlatarak,  sözlerini şu şekilde devam ettirdi, “Bölgenin nüfusunun yaklaşık yüzde 80’i Araplardan oluşuyor. Araplar, Türkiye’nin PKK’ya yönelik askeri harekâtlarını destekliyorlar ve kendi kendilerini yönetebilecekleri bir düzen oluşmasını arzu ediyorlar. Yine PKK kontrolündeki Kürtlerin de önemli kısmı örgüte muhalif ve terör örgütünün tahakkümünden kurtulmak için Türkiye’yi destekliyor. ENKS gibi muhalif Kürt yapıları da PKK ile mücadele ediyor.”

Sokak köpeklerinin saldırısına uğrayan çocukların görüntüleri kamerada Sokak köpeklerinin saldırısına uğrayan çocukların görüntüleri kamerada

Türkiye’nin, Irak ve Suriye’de toprak bütünlüğü ve istikrarı öncelediğini aktaran Can Acun, “Bu bağlamda terörden arındırılmış her iki ülkenin de kalkınacağı, kendi halkına refah sunabileceği bir ortamın oluşturabileceğine inanıyor.” diye konuştu.

TEHDİDİ ENGELLEYEN EN ÖNEMLİ GÜÇ!

Can Acun, Türkiye’nin, Suriye’de gerçekleştirdiği askeri harekâtlarla Suriye’nin bölünüp parçalanmasının önüne geçtiğinin altını çizerek, “TSK’nın varlığı, Suriye’nin toprak bütünlüğü bağlamında önemli bir rol üstlenmiş durumda. Keza Irak’ta da PKK’nın yeni kantonlar oluşturması ve Irak’ın toprak bütünlüğüne yönelik oluşturduğu tehdidi engelleyen en önemli güç konumunda.” İfadelerine yer verdi.

TERÖR DEVLETİNE İZİN VERİLMEYECEK!

Suriye bağlamında yeniden büyük bir kara harekâtının her daim Türk karar alıcıların masasında durduğunu hatırlatan Can Acun, “Uygun bölgesel ve uluslararası konjonktür oluşturduğu takdirde Türkiye böyle bir harekâtı yapacaktır. Türkiye, Suriye’de en azından 32 km derinlikte bir güvenli bölge oluşturma çabasındayken, sınır hattında bir terör devletçiği kurulmasına da asla izin vermeyecektir.” ifadelerine yer verdi.

ULUSAL GÜVENLİK MESELESİ

Türkiye’nin, Suriye ve Irak’a daha önce gerçekleştirdiği kara harekâtlarını tamamlayıcı nitelikte bir kara harekâtının sadece zaman meselesi olduğunu belirten Can Acun, sözlerini şu şekilde sonlandırdı, “Burada ABD ve Rusya’nın engelleyici ve PKK/YPG’ye destek veren tavırları söz konusu iken bu mesele, Türkiye açısından büyük bir ulusal güvenlik meselesi olmaya devam ediyor. Gerektiğinde bu ülkelerle karşı karşıya gelme pahasına ilgili kara harekâtları düzenlenecektir.”