Ziyarette, Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Başdanışmanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi Prizren Şubesi Başkanı Levent Buş da hazır bulundu. Kosova Sağlık Bakanlığı’nda gerçekleştirilen görüşmede, bölgenin en büyük ve en güçlü sağlık eğitimcisi ve sağlık hizmetleri sağlayıcısı Trakya Üniversitesi’nin Kosova’ya sağlık alanında sunduğu ve sunacağı katkılar ele alınırken, tıp ve sağlık eğitimine yönelik atılacak adımlar, Trakya Üniversitesi Hastanesi’nde uluslararası hastalara sunulan olanaklar ve Kosova-Türkiye arasındaki sağlık turizmi gibi konular detaylı bir şekilde değerlendirildi.

600 Kosovalı öğrenci eğitim görüyor

Türkiye’nin dış politika hedefleri doğrultusunda, tüm olanaklarını Balkan coğrafyasının ve bu coğrafyada yaşayan soydaş ve akraba toplulukların kalkınması için seferber ettiklerini ifade eden Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Lisans ve lisansüstü düzeyde yaklaşık 600 Kosovalı öğrenciye eğitim vermekten büyük mutluluk duyuyoruz. Özellikle Kosova sağlık sisteminde ihtiyaç duyulan tıpta uzmanlık eğitimleri başta olmak üzere topyekûn sağlık eğitimi konusunda üniversitemizin tüm bilgi birikimi ve olanaklarıyla hizmete hazırız. Üniversitemiz Tıp, Sağlık Bilimleri, Diş Hekimliği ve Eczacılık Fakültelerinin yanı sıra 2 yıllık sağlık meslek yüksekokulu ve ilgili yüksekokulları ile bu alanda çok derin bir tecrübeye sahip. Balkanlarda tıp eğitimine ve sağlık alanında yetişmiş insan gücüne katkı sunmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Ayrıca öğrenci değişim ve staj programları ile Kosova’nın sağlık personeli ihtiyacına önemli katkılar sunuyoruz. Ortak lisans programları, yüksek lisans, doktora olanakları ve akademik temelli eğitimlerle Kosova’nın sağlık hizmetleri alanındaki standartlarının daha da yükselmesine önemli katkılar sağlayacağımıza inanıyoruz.” dedi.

Binden fazla hasta sağlığına kavuştu

Balkan ülkelerinden gelen hastalar başta olmak üzere Trakya Üniversitesi Hastanesi’ne şifa bulmak için başvuran tüm uluslararası hastalara büyük önem verdiklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Bu amaçla, hastane çatımız altında kapsamlı bir ‘Uluslararası Hasta Birimi’ kurduk. Bu birimde görevli arkadaşlarımız, Balkan dilleri başta olmak üzere farklı dillere hâkimiyetiyle uluslararası hastalarımıza üst düzey bir hizmet sunuyor. Son teknoloji ile donatılmış altyapısı ve bin 100 yatak kapasitesi ile Avrupa’nın sayılı hastanelerinden biri olan Trakya Üniversitesi Hastanemiz ise sunduğu nitelikli sağlık hizmetleriyle uluslararası hastalarımızın umudu ve şifa kapısı olmaya devam ediyor. Bugüne kadar Kosova’dan gelen binden fazla hastamızı sağlığına kavuşturduk. Önümüzdeki dönemde de, birlikte oluşturulacak özel programlar kapsamında, Kosova’dan gelen hastalarımıza A’dan Z’ye tüm sağlık hizmetlerini, üstün bir kalite anlayışı ile sunmaya devam edeceğiz.” dedi.

İşbirliği sürecek

Dost ve kardeş ülke Türkiye’nin dost ve kardeş kurumu Trakya Üniversitesi’ni Kosova’da ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını ifade eden Kosova Sağlık Bakanı Armend Zemaj, Avrupa’nın en genç ülkesi olarak Türkiye’nin ve Trakya Üniversitesi’nin desteklerine müteşekkir olduklarını söyledi. Kosova’daki tıp fakülteleri ve Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin gerçekleştireceği iş birliklerini desteklemeye hazır olduklarını ifade eden Armend Zemaj, bu alandaki ortak çalışmaların, Kosova’nın sağlık alanında hizmet veren insan gücüne çok önemli katkılar sağlayacağını belirtti.

Türkiye’nin sunmuş olduğu kaliteli sağlık hizmetlerinin değerinin Covid -19 salgınında bir kez daha anlaşıldığını belirten Armend Zemaj, Balkan coğrafyasının yanı başında bulunan Edirne’deki Trakya Üniversitesi Hastanesi’nin de Kosova halkı için bir şifa kapısı olduğunu belirtti. Armend Zemaj, sağlık turizmi alanında Türkiye ve Trakya Üniversitesi ile yakın iş birliği içerisinde olacaklarını ve önümüzdeki dönemde birlikte yeni projeler geliştireceklerini ifade ederek, en yakın zamanda Trakya Üniversitesi’ne bir ziyaret gerçekleştireceklerini ifade etti.

Editör: TE Bilisim