Fatih Sultan Mehmet’in üç orijinal portresinden biri olduğu ve 15’inci yüzyılda İtalyan ressam Gentile Bellini tarafından yapıldığı tahmin edilen yağlı boya tablo, geçtiğimiz günlerde 770 bin sterlin karşılığında İstanbuil Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından Londra’daki müzayede satın alınmıştı. Tablonun alınmasıyla yaşanan tartışmalardar biri de “tablonun, Gentile Bellini’ye mi ait olduğu yoksa sahte mi olduğu” şeklindeydi.

“TABLONUN KİMİN ESERİ OLDUĞU MEÇHUL”

Konuya ilişkin Habertürk’teki köşesinde açıklama yapan ünlü tarihçi Murat Bardakçı, tablonun Bellini’ye ait olduğunun kesin bir delilinin bulunmadığını ve sahte olabileceğini belirtti.

“SÖYLENCEDEN İBARET”

Bardakçı yazısında konuya ilişkin şu ifadelere yer verdi:

“Şimdi, Londa’daki müzayededen satın alınan tablo konusunda elde mevcut olan ‘doğru’ bilgileri nakledeyim: Tablonun kimin eseri olduğu meçhuldür, Gentile Bellini’nin atölyesinde yapılıp yapılmadığı konusunda bile bilgi yoktur, kurulan bağlantılar sadece söylentilerden ibarettir…”

“BU KADAR UCUZ OLAMAZ”

“Kaldı ki, Bellini gibi tablolarının birçoğu asırlar önce bir yangında yok olan ve şu anda elde az sayıda eseri bulunan Rönesans döneminin önemli ressamına aidiyeti kesin şekilde bilinen bir tabloya birkaç yüz bin pound değer biçilmesi mümkün değildir. Bellini’ye ait bir eser milyonlarca, hattâ yüz milyonlarca pounda satılır.”

Editör: TE Bilisim