Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi

Arnavutluk Sağlık Bakanlığı, ülkede koronavirüse yakalanan kişi sayısının 23’e çıktığını açıkladı. Dün Sağlık Bakanı Yardımcısı Mira Rakacolli yaptığı açıklamada, “Son 24 saat içinde şüpheli 145, Kovid-19 vakası tespit edildi ve toplam şüpheli sayısı 298 oldu. Şimdiye kadar 23 vaka pozitif çıktı.” ifadelerini kullandı. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı’ndan 73 yaşında bir kadının vefat ettiğini duyuruldu.

Koronavirüse yakanların hepsi İtalya’ya seyahat edenlerdir. Aynı günde, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Facebook üzerinden açıklamalarda bulunarak bugün saat 06.00’dan pazar gece yarısına kadar, Tiran ve Durres’e dolaşımının, özel ve şehirlerarası ulaşım araçlarının kapatıldığını duyurdu. Başbakan’ın cuma günü devlet idarelerinde çalışanlar için de izin günü olduğunu belirtti.

ARNAVUTLUK’TAN GEÇİŞLERİ KAPATTI

Karadağ, İtalyan destinasyonlarına yol alan Arnavutluk’tan otobüslerini yasaklamaya karar verdiği belirtildi. Arnavutluk’un Top Channel televizyonuna göre, bu koşullar altında tüm otobüsler geri gönderiliyor. Bu, diğer ülkelerin aldığı önlemlerle uyumludur.

Sırbistan’da dün öğle saatlerine kadar 160 kişi koronavirüs için test edildiği açıklandı. Ancak sağlık bakanlığı 19 kişiye koronavirüs bulaştığını haberini doğruladı. Öte yandan Sırbistan hükümeti 100’den fazla kişiyle kapalı mekan toplantılarını yasakladı.

SIRBİSTAN BOSNA’YA DA KAPILARINI KAPATTI

Sırp yetkililerin ifadelerine göre Bosna-Hersek’e sınır geçişleri dün itibariyle kapalı olacak. Bütün bunlar koronavirüsün yayılmasını önlemek için yapıldığı vurgulandı. Geçtiğimiz günlerde Sırbistan’ın İtalya, Çin, Güney Kore, İran ve İsviçre’den gelen yabancılarını girişini yasakladı. Sırbistan’da tüm öğrenci gezileri de iptal edildi.

KOSOVA’DA ALINAN TEDBİRLER

Kosova hükümeti de, koronavirüsün yayılmasını önlemek amacıyla çarşamba gecesi yapılan acil toplantıda bir dizi tedbirler aldı.

Kosova hükümetinin aldığı bazı kararlardan bunları: Kamu ve özel eğitim kurumlarında eğitim sürecinin 27 Mart 2020’ye kadar her düzeyde durdurulması. Yüksek ve orta riskli ülkelerden hava ve kara yolculuğunun geçici olarak askıya alınması (başka bir karara kadar). Yüksek ve orta riskli salgın bölgelerden Kosova Cumhuriyeti’ne giren tüm vatandaşlar için zorunlu kendi kendine karantina altına girmesi. Hükümet Kararı hariç olmak üzere, ekonomik operatörler ve üreticiler tarafından tıbbi ekipman, malzeme ve ilaçların ihracatının yasaklanması. Tüm kamu işletmeleri ve yolcuların toplu taşımasını yapan özel şirketler, ulaşım araçlarını düzenli olarak dezenfekte etmekle yükümlüdür. Kurallara saygı göstermeyen ve ihlal etmeyen gerçek ve tüzel kişiler yürürlükteki mevzuata göre cezalandırılır.

MAKEDONYA’DA İKİ VAKA DAHA

Sırbistan ve Kuzey Makedonya arasındaki sınır kapısı da dünden itibaren kapandı. Kuzey Makedonya Sağlık Bakanı önceki gün iki vakanın da pozitif çıktığını bildirdi. Kafeteryalar ve restoranlar, bir metreden iki mil kadar yarıya kadar yarıya kadar açık olacak.

Editör: TE Bilisim