Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de attığı kararlı adımlar, İsrail’in yakın takibinde bulunurken, Tel Aviv’de büyük rahatsızlık uyandırıyor. Bu hoşnutsuzluğun bir ispatı da, İsrail’in en önemli gazetelerinden olan Haaretz’de yayınlanan bir analizde dillendirildi. Kullanılan dildeki küstahlık ve saldırganlık, Türkiye’yi sınırlama ve etkisizleştirme hedefleri güden bu ülkenin ne derece hırçınlaştığını gözler önüne serdi. Söz konusu analizde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’yi süper güç yapmaya çalıştığı ancak ülkesinin bu seviyeye asla ulaşamayacağı öne sürüldü. Erdoğan’ın “saldırgan” tavrının arkasında süper güç olma hırsının yattığı yazıldı.

ANKARA GİTTİKÇE İZOLE OLUYORMUŞ

Türkiye’ye uluslararası çapta adından söz ettirmeyi arzulama yerine önce bozuk ekonomisini düzeltmesi gibi küstah bir çağrı yapılırken, Ankara’nın gün geçtikçe daha da yalnızlaştığı iddia edildi. “Libya’daki iç savaşa müdahil olan Türkiye, Hafter güçleri karşısında şansı olduğuna inanıyor. Ancak Hafter; Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Sudan tarafından güçlü bir şekilde destekleniyor. Böylesine sağlam desteğe sahip olan, ülkenin çok büyük bölümünü kontrol eden Hafter karşısında Erdoğan bir şansı olduğunu sanıyor” denilerek, Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin devrilmesi için İsrail’de duyulan sabırsızlık ortaya kondu.

Miçotakis ABD’de coştu

Amerika Birleşik Devletleri’ne ziyaret gerçekleştiren Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Florida eyaletindeki Yunan topluluğunun önde gelenleriyle buluştu. Burada Türkiye’yi hedef alan Miçotakis, “Ankara, uluslararası alanda izole olmanın ne anlama geldiğini öğrenecek” diye konuştu. ABD Başkanı Donald Trump ile bugün yapacağı görüşmede “Ankara’nın bölgede yaptığı yasadışı hamleleri ve egemenlik haklarımızı nasıl ihlal ettiğini birinci ağızdan anlatacağını” dile getirdi.

YUNAN SÖZCÜLÜĞÜNE SOYUNDULAR

Söz konusu kendi çıkarları olduğunda hak, hukuk tanımayan, hiçbir kanunu önemsemeyen İsrail, Libya ile 27 Kasım’da imzalanan deniz sınırlarını belirleme mutabakatının da tahrik edici olduğunu öne sürdü. Bu noktada “Yunanistan’ın uluslararası alanda tanınan ve Türkiye tarafından çiğnenen hakları”nı ön saflara süren Haaretz, Yunan basınının sözcüsü durumuna geldi. Haaretz gazetesi, Türkiye’ye kin ve irin kustuğu yazısını, görmek istediği Türkiye’yi ağzından kaçırarak sonlandırdı: Süper güce dönüşmek isteyen Ankara, son tahlilde uluslararası arenada izole olmuş, ekonomik krizden belini doğrultulmamış bir ülke haline gelecek.

Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Editör: TE Bilisim