Başbakan Haradinaj, Sırbistan ile toprak değişimi ihtimali ve bu ülke ile sınırın düzeltilmesi hakkında bir kez daha konuştu. Cumhurbaşkanı Thaçi’nin, Kosova sınırlarını ve topraklarını değiştirme yetkisine sahip olmadığını belirten Başbakan Haradinaj “Toprak bütünlüğüne zarar verebilecek Kosova’nın sınırlarını değiştirmesi fikrini desteklemiyoruz. Bu konuda Thaçi, Başbakan olarak ne benim ne de AAK’nın onayına sahip değil” ifadelerini kullandı.

“Ne düşünüyoruz, bu ülkede hepimiz aptalız, Preşova’yı mı şimdi herhangi bir kimse bağışlayacak, bunlar palavralardır” diyen Haradinaj Preşova Vadisi’nde Arnavutların nasıl muamele görmelerinin gerektiği sorusu üzerine, Arnavutluk ve Kosova’nın güçlendiğinde Preşova Vadisi’ndeki Arnavutların da efendiler gibi yaşayacaklarını söyledi.

KOSOVA’YI SICAK SİYASİ GELİŞMELER BEKLİYOR

Ayrıca, Brüksel’de diyalogun nihai aşaması kapsamında yapılacak üçüncü görüşmede Preşova vadisinin Kosova ile birleşmesi, Sırbistan Başkanı Aleksandar Vuçiç’in Kosova ziyareti, Sırbistan otoriteleri tarafından bir planın açıklanması ve komşu ülke ile görüşmelerin kestirilmesi için muhalefetin bildirdiği protestolar gelecek ay içinde olagelmesi beklenen “sıcak” siyasi gelişmelerden birkaçı. Kosova Eylül ayını önemli gelişmelerle başlaması bekleniyor. Ay başında Kosova-Sırbistan diyalogunun nihai aşaması kapsamında üçüncü görüşme yapılacak.

Kosova Cumhurbaşkanlığı, bu toplantıda Preşova Vadisi konusunun, doğrusu Vadinin Kosova ile birleşmesine ait Arnavutların isteminin görüşüleceğini bildirmişti.

Eylül ayında aynı zamanda Sırbistan Başkanı Aleksandar Vuçiç’in Kosova’ya gelmesi bekleniyor. Vuçiç, “Kosova konusunun” çözümü için ayrıntılı bir plan sunacağını da bildirdi.

Editör: TE Bilisim