Kuruluş (Diriliş) Osman dizisinde başarılı oyuncu Erkan Avcı’nın canlandırdığı Aya Nokila’nın hayatı, biyografisi, tarihteki yeri merak ediliyor. Tarihi olaylara dizi tadında ışık tutmayı amaçlayan Kuruluş Osman’da Aya Nikola kimdir ne zaman yaşadı, hayatı ve ölümü gibi detaylar sıkça araştırılıyor. Peki,İnegöl Tekfuru Aya Nikola kimdir? Aya Nikola ne zaman ve nasıl öldü? İşte hayatı ve Aya Nikola hakkında merak edilenler…

Kuruluş Osman’da Aya Nikola karakterini başarılı oyuncu Erkan AVcı canlandırmaktadır. Erkan Avcı Diyarbakır 1982 doğumludur. Yetenekli oyuncu, Kurtlar Vadisi Pusu, Mukadderat, Çukur, Karadayı, Sakarya Fırat, Acemi Müezzin ve Payitaht Abdulhamit gibi birçok yapımda rol almıştır.

İnegöl Tekfuru Aya Nikola kimdir? Aya Nikola ne zaman ve nasıl öldü? İşte hayatı

Domaniç Muharebesi veya diğer adıyla İkizce Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu’nun yaptığı 3. savaş olarak bilinmektedir. İkizce Savaşı, Osmanlı’nın kuruluş dönemindeki önemli savaşlardan biridir.

Osman Gazi, başa geçtikten sonra onun ilk hedefleri arasında İnegöl bulunmaktaydı. İnegöl Tekfuru Aya Nikola ise Osman Gâzî’ye karşı bir sû-i kast planı hazırlamış ve bu olay bazı tarihi kaynaklarda Çakır Pınarı Vak‘ası diye kayıtlara geçmiştir. İnegöl Tekfuru Aya Nikola bu planlarını hazırlarken Bilecik ve Lefke tekfurlarının Karakeçili Aşireti’ne karşı duydukları sempatiyi kullanmıştır. Aya Nikola bu bölgedeki dostlukları yıkmak ve Osman Gâzî’nin hayatına son vermek için çok çaba göstermiştir. Tarihi kaynaklarda Yarhisar Tekfuru’nun kızı Holafira ile Bilecik Tekfuru’nun oğlunun düğünlerini de bu planı için seçmiştir.

Bilecik Tekfuru’na gelin olan Yarhisar Tekfuru’nun kızı Holafira, Osman Gâzî’nin eline düşmüştür. Osman Gâzî, Çakırbeyli Pınarı baskınından sonra Yarhisar ve İnegöl tekfurlarının derlenip toparlanmasına fırsat vermeden doğruca Yarhisar Kalesi’e gitmiş ve burayı fethetmiştir. Daha sonra ise Turgut Alp’i İnegöl üzerine göndererek buranın da fethini sağlamıştır.

Editör: TE Bilisim