2021 emekli maaş hesaplaması ile emekli olmadan önce ne kadar maaş alınacağı emeklilik düşünen kişiler için bilinmek istenir. Siz de Ne kadar emekli maaşı alırım? diye merak ediyorsanız bu içerikten sonra tüm detaylara hakim olabilirsiniz. Peki, SGK Emekli maaşı hesaplama 2021 yılında nasıl yapılmalıdır? İşte detaylar…

SGK emekli maaşının hesaplanması için emeklilik türü, emeklilik türü, emeklilik başlangıç tarihine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bilgilerin kullanılmasının yanında SGK’ya bildirilen maaş miktarı da emekli maaşının hesaplanmasında kullanılmaktadır. Bunun için e- devlet sistemi kullanılabilecektir. Kişilerin emekli maaşı hesaplama işleminde 4/a, 4/b gibi emeklilik türlerini bilmeleri gerekmektedir. E- devlet sisteminin kullanımı sırasında bilgi işlenen emeklilik türünün dikkate alınması gerekmektedir.

SGK Emekli Maaşı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Söz konusu emeklilik maaşı hesaplaması için Sosyal Güvenlik Kurumunun resmi sayfası üzerinden sorgu yapmak mümkündür. https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/servlet linki ile ilgili sayfaya ulaşılabilir. Sosyal Güvenlik Kurumunun internet sayfasından sorgu için istenen bilgiler;

T.C. kimlik numarası, SSK sicil numarası, Baba adı, Nüfus kayıtlı il, Doğum tarihi bilgileri ile sorgulama yapılmaktadır.

SSK Sicil Numarası Nedir?

SSK sicil numarası öğrenme e-devlet üzerinden sorgulama yaparak sağlanabilir. İlgili kişi e-devlet hesabı üzerinden e-devletin kimlik doğrulama yöntemlerinden biri ile giriş yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumunun 4A Sigortalı Tescil Kaydı Tespiti sekmesinden kendilerine ait sicil numarasını bulabilirler. ^Yukarıda istenen bilgileri sağladıktan sonra ve SSK sicil numarasını da öğrendikten sonra ne kadar emekli maaşı alırım sorusuna yanıt bulabilirsiniz.

Emeklilik Maaşı Hesaplanırken Dikkate Alınan Kriterler Nelerdir?

Emeklilik maaşı hesaplanırken dikkat edilecek unsurlar;

Emekli olacak kişinin sigortalı prim gün sayısı, Emekli olacak kişinin sigortalı olarak çalıştığı toplam gün sayısı, Emekli olacak kişinin sigorta başlangıç tarihi, Emekli olacak kişinin ilk emeklilik tarihi gibi bilgiler ışığında emeklilik maaşı hesaplanmaktadır.

SGK’nın “Ne Zaman Emekli Olurum?” Uygulaması

Sosyal güvenlik kurumu tarafından hazırlanmış ne zaman emekli olurum uygulaması prim günü 3600’den az olan kişiler için yapılabilecek bir sorgulama türüdür. Emeklilik maaşı için Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasından yapılacak olan sorguda sigorta sicil numarası girildikten sonra 3600 günden az çalışma süresi varsa bu durumda hesaplama yapılmayacaktır. Bu yüzden toplamda sigortalı prim günü 3600’den az olan kişiler Sosyal Güvenlik Kurumunun ne zaman emekli olurum uygulaması ile emekli olacakları zamanı sorgulayabilmektedir. Söz konusu ne zaman emekli olurum uygulaması kişiden bazı bilgiler istemektedir. Bu bilgiler;

Cinsiyet durumu, Doğum tarihi, Hizmete başlama tarihi, Malüliyetlik durumu, Erken yaşlanma durumu, SSK prim ödeme gün sayısı Diğer sandıklara ait gün sayısı Askerlik veya sanatçı gün sayısı Fiili gün sayısı, Yurtdışı gün sayısı, 3600 günün doldurulduğu tarih bilgileri ile sorgulama işlemi yapılmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu Uygulama İle Emeklilik Öğrenme

Sosyal Güvenlik Kurumunun uygulaması ile emeklilik için istenen bilgiler girildikten sonra gönder butonuna tıklanarak emeklilik sorgu işlemi yapılmaktadır. Söz konusu sorgu işleminde ulaşılan sonuçlar;

Kişinin şimdiki yaşı, gün, ay, yıl şeklinde, Kişinin sigortalılık süresi, gün, ay, yıl şeklinde, Kişinin prim gün sayısı, Kişinin emekli olacağı yaş, Kişinin emekli olması için kalan yaşı, Kişinin sigortalılık süresi, Kişinin kalan sigortalılık süresi, Kişinin prim gün sayısı, Kişinin kalan prim gün sayısı, Kişinin emekli olacağı tarih bilgisi ile emeklilik sorgulaması yapılıp ne zaman emekli olunacağı öğrenilebilir.

Emekli Maaşı Alacaklar İçin Bankaların Verdiği Promosyon

Emekli maaşına promosyon ödemesi ilk kez maaş ödemesi yapılacak olan kişilere bankanın müşterisi olma sözü ile verilmektedir. Bankalar emeklilik promosyonları farklı şartlar ve fiyatlar belirlenmektedir. Çoğu bankanın ortak şartlarından birisi maaşını kendi bankaları tarafından alacakların bankaları ile 2-3 yıl kadar çalışmaları gerektiğidir. Söz konusu emekli maaşını kendi bankalarına taşıyan kişilerden otomatik ödeme talimatları veya kredi kartı durumlarını da beklemektedirler. Bankalar emeklinin maaşına göre promosyon ücreti vermektedir. Maaşa göre alınacak promosyon ücreti;

1000 ile 1500 TL maaş alan emekliye 450 TL promosyon ödemesi,

1500 ile 200 TL maaş alan emekliye 625 – 1000 TL promosyon ödemesi, 2000 ile 2500 TL maaş alan emekliye 750 – 1200 TL promosyon ödemesi yapılmaktadır. Rakamlar her bankaya göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Söz konusu promosyon ödemesi almak için şube ile yada müşteri hizmetleri ile görüşme sağlanmalıdır.

4A Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır?

4A emekli maaşının hesaplanması işlemi 2008 yılında ortaya konan değişiklikler kullanılarak yapılmaktadır. 3 farklı emeklilik başlangıç dönemi dikkate alınarak hesaplama işlemi yapılmaktadır.

2000 yılında önce 4A tipinden sigorta girişi bulunan kişiler, emekli maaşlarını hesaplarken kat sayı, gösterge rakamı ve aylık bağlanma oranını kullanmaktadır. Emekli olma zamanından 1 yıl önceki değerler dikkate alınarak hesaplama işlemi yapılmaktadır. Örnek vermek gerekirse, 2021 yılında emekli olması beklenen bir kişi, gösterge rakamlarında ve diğer değerlerde 2019 yılının belirlenen oranlarını dikkate almalıdır.

4A Emekli Maaşı Hesaplaması İçin Kullanılacak Değerler Nasıl Belirlenir?

4A emekli maaşı alacak kişinin kullanacağı hesaplama değerleri, şu şekilde bulunmaktadır:

Gösterge rakamı: kişinin ortalama kazancı dikkate alınarak bulunmaktadır. Bunun için son 10 yıldaki kazanç dikkate alınır. Kişi, son 10 yılın SGK kazanç bildirimi miktarlarını 10’a bölerek ortalamasını bulmalıdır. Böylelikle aylık kazanç bulunur ve 12 ile çarpılır. Bu sonuca göre belirlenen değer, yayınlanan gösterge tablosu ile karşılaştırılır. En yakın değer, gösterge değeri olarak alınır. Katsayı: Gösterge katsayısı olarak da adlandırılan bu değer, sabit 12.000 olarak kabul edilir. Aylık bağlanma oranı: aylık bağlanmasında verilen oran, sabit %60 olarak kabul edilir.

Tüm bu hesaplamaların ışığında 2000 yılından önce 4A SGK girişi bulunan bir kişinin hesaplama işlemi, gösterge rakamı x aylık bağlanma oranı x katsayı formülü ile bulunmaktadır.

2000 Yılından Sonra Sigorta Girişi Olanların Emekli Maaş Hesaplaması

2000 yılından sonra sigortası yapılanların emekli maaş miktarı, gösterge rakamı yerine güncelleme katsayısı kullanılarak bulunmaktadır. Güncelleme katsayısı, kişinin emekli olacağı yıldan bir önceki yılın büyüme rakamları ile TÜFE rakamları dikkate alınarak hesaplanmaktadır. Kişinin 2000- 2008 yılları arasında sahip oldukları kazanç dikkate alınarak ortalaması alınır. Bu ortalamada 2000 yılı dahil edilir.

Bu hesaplamada kullanılacak diğer rakam, aylık bağlanma oranıdır. Aylık bağlanma oranının hesaplanmasında ilk 10 yıl %3,5 sabit oran verilir. Son 5000 gün için ise sabit %2 oranı üzerinden hesaplama yapılır. Sonrasında yatırılan 9000 gün için ise %1,5 sabit oran kullanılmaktadır. SGK’ya bildirilen maaşın bu oranlarda hesaplanması ile emekli maaşı hesaplama işlemi yapılır. Bunlardan elde edilen güncelleme katsayısının aylık bağlanma oranı ile çarpılması sonucu alınacak tutar belirlenir.

4A Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır?

4A emekli maaşının hesaplanması için SGK’ya ait https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ adresi kullanılmalıdır. Bu sayfada kullanılacak bilgilerin işlenmesi için, sayfanın açılmasının ardından ekrana gelen formun doldurulması gerekmektedir. Ardından alt kısımda bulunan ‘Sorgula’ seçeneğine tıklanması gerekmektedir. Sorgulama işleminde kullanılacak bilgiler şunlardır:

TC kimlik numarası SSK sicil no Baba adı Nüfusa kayıtlı il

Bu bilgilerin girilmesi ile kimlik doğrulaması yapılarak alınacak miktar belirlenmektedir. 4B emekli maaşının hesaplanmasında ise son 1 yıl prim ödemesinin gerçekleşmiş olması durumunda, primin %70’i maaş olarak bağlanır. Bu konuda hesaplama formülü ağırlıklı ortalama x aylık bağlanma oranı şeklindedir. Kişilerin 2000-2008 yılları arasında sigorta girişi olması durumunda emekli maaşı hesaplama işlemi, prim gün sayısı= ağırlıklı ortalama kullanılarak işlem yapılır.

Editör: TE Bilisim