Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Akdeniz’in tamamına egemen olmak isteyen Yunanistan, arkasına aldığı Fransa ile birlikte, Türkiye’yi ‘Gerilimi tırmandırmakla’ suçladı. Ege’de kıta sahanlığını 12 mile çıkararak İzmir’e kadar gelmeyi hedefleyen, Akdeniz’de ise Türkiye2yi Antalya Körfezi’ne hapsetmeyi planlayan Yunanistan, 30 Ağustos günü, Dedeağaç ve Meriç yakınlarında, gerçek mermilerle taarruz tatbikatı gerçekleştirdi.

YENİLGİNİN ACISI TAZE!

Söz konusu tatbikat başta devlet kanalı ERT olmak üzere diğer özel kanallarda da “Türkiye’ye mesaj” sloganıyla paylaşıldı. Yunan sosyal medyasında da bu tatbikatın 30 Ağustos’a denk gelmesine dikkat çekildi. Yunan tarih yazımında “Küçük Asya Felaketi” diye anılan Yunan askerinin İzmir’de denize dökülmesi süreciyle bağlantılı bir günde askeri tatbikat yapılmasının Türkiye’ye “unutmadık” mesajını göndermek anlamına geldiğine atıfta bulunuldu. Yunan ordusu, Türkiye sınırına yakın bölgelerde ABD ordusu ile de ortak askeri tatbikatlar gerçekleştiriyor.

MEİS PROVOKASYONU TÜY DİKTİ

1923 Lozan Anlaşması ve 1947 Paris Anlaşması’na göre silahlandırılması yasak olan ancak Yunanistan tarafından garnizona çevrilen Doğu Ege Adaları’na silah ve asker sevk etti. Bu adalardan biri olan Meis Adası’na turist feribotlarıyla asker konuşlandırdı. Fransız haber ajansı AFP olayla ilgili görüntüleri paylaşarak Yunanistan’ın uluslararası hukuk ihlalini tüm dünyaya göstermiş oldu. Atina, 1960 yılından beri Doğu Ege Adaları’nı sistematik olarak silahlandırmaya devam ediyor.

SÜREKLİ TÜRKİYE’Yİ SUÇLUYORLAR

Yunanistan ve Fransa, Akdeniz’de ve Türkiye sınırında tatbikat düzenlenmelerine rağmen, Türkiye’yi gerilim çıkarmakla suçlamaya devam ediyor. Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, Fransız basınına yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmaları için “gerilimi artırıcı davranış” ifadesini kullandı. Fransız Bakan, “Türkiye, münhasır ekonomik bölgelere itiraz ediyor ve AB’nin iki üyesi Yunanistan ve Kıbrıs’ın egemenliğini sorgulayıp, potansiyel olarak temel bir hak olan seyir özgürlüğünü tehlikeye atıyor” ifadesini kullandı. Fransa’nın daha önce Türkiye’ye yönelik eleştirilerini yineleyen Fransız bakan, “Diyalog için önce gerilimi düşürmek gerekir. Akdeniz sularında seyir hakkı var. Özellikle tanınan uluslararası anlaşmalara uygun olarak enerji ve gaz kaynaklarını ele geçirme hakkı yok” ifadesini kullandı.

YUNANİSTAN’A 10 MİLYARLIK SİLAH

Fransa, Akdeniz’de Yunanistan’a verdiği desteğin semeresini almak için hızlı davranıyor. Yunanistan’ı masaya çeken Fransa, 5 yıllık silahlanma programında aslan payını almak istiyor. Bu bağlamda Frana’nın Yunanistan’a 10 milyar Avro’luk silah satışı gerçekleştireceği bildirildi. İddialara göre Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, söz konusu anlaşmayı 10 Eylül’de imzalayacak.

SÜREKLİ KAYBEDEN KUMARBAZ: MACRON!

Suriye’de PKK’yı, Libya’da darbeci Hafter’i desteklese de söz konusu desteğe rağmen Türkiye’nin hamleleri karşısında sonuç alamayan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Akdeniz’deki eylemlerini “provokatif” olarak değerlendirdi. Fransa’nın geçen haftalarda Akdeniz’deki geçici varlığını artırma kararı ile Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve İtalya ile birlikte Doğu Akdeniz’de gerçekleştirdikleri askeri tatbikata da değinen Macron, Fransa’nın sert ama ölçülü bir tavır sergilediği iddiasında bulundu. Macron, Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin (AB) iki üyesi olan Yunanistan ile GKRY’nin münhasır ekonomik bölgelerine ve egemenlik haklarına “saldırdığını” iddia etti.

AB’NİN KOZU KALMADI

Alman ve Amerikan basının önde gelen gazeteleri, bu konuyu ele aldı. Alman Tagesspiegel’da, AB’nin Türkiye’ye olası yaptırımlarının ters tepeceği yorumunda bulunurken, New York Times’da (NYT) yayımlanan başyazıda ise, AB’nin Türkiye’ye karşı elinde kozu kalmadığını belirtti. NY Times’ın yayın kurulu tarafından kaleme alınan makalede, Eskiden olsa ABD, iki NATO müttefiki arasına girerek sorunu çözerdi. 1996’da savaşın eşiğinden dönen Yunanistan ve Türkiye’yi durdurmuştu. Fakat Trump, Erdoğan’ı arayarak müzakere etmesini istedi fakat bunun bir etkisi olmadı. Birleşik Krallık da AB’den ayrıldığı için devreden çıktı. Şu an AB’nin Türkiye karşısında müzakere edebileceği bir kozu da yok” denildi.

GÜNÜN FIKRASI

Akdeniz’de gerilimi sürekli olarak tırmandıran Fransa ve Yunanistan’ın tavrı meşhur fıkrayı akıllara getirdi. Fıkra bu ya; İki âmâ karşılıklı “dolma” yiyorlarmış… Âmâlardan biri, diğer âmâya, kızarak demiş ki; “Dolmaları çift çift yemekten utanmıyor musun?” “Suçlanan âmâ” demiş ki; “Sen âmâ ben âmâ! Çift çift yediğimi de nereden çıkardın?” “Suçlayan âmâ” cevap vermiş; “Ben çift çift yiyorum da!”

Editör: TE Bilisim