Doğu Akdeniz’de provokasyonlarını sürdüren Yunanistan, silahlandırılması yasak olan Meis Adası’na asker konuşlandırdı. Yunanistan, attğı bu provokatif adımla, 1923 tarihli Lozan ve 1947 tarihli Paris Barış Antlaşmaları’nı bir kez daha ihlal etmiş oluyor. Yaşanan son gelişmelerin ardından ada ile ilgili tarihi ve güncel bilgiler de merak edilerek araştırılmaya başlandı. Peki, Yunanistan’ın asker çıkardığı Meis adası nerede? Meis adasının önemi ne? Detaylar haber içeriğinde.

Yunanistan’dan Meis provokasyonu: Turist feribotuyla asker taşıyorlar

Dünya

Habere Git

Uzmanlara göre 1947 Paris Antlaşması’nda, Yunanistan’a adalar konusunda sahiplik değil yalnızca kullanım hakkı verilmişti. Yunanistan ise bu kullanım hakkı karşılığında adaları kesinlikle silahlandırmayacaktı. Yunanistan fiilî olarak 1947 Paris Antlaşması’nı ihlal ederek adalarda işgalci durumuna geldi.

Yunanistan’ın asker çıkardığı Meis adası nerede? Meis adasının önemi ne

Doğu Akdeniz’de Yunanistan’a bağlı Oniki Ada (Dodekanesos) ilinde bir ada olan Meis Adası, ülkemize Kaş, Antalya kıyılarından yalnızca 2.1 km uzaklıkta yer almaktadır.

Adanın yüzölçümü 7,3 km²’dir. Yunanistan’ın Akdeniz’de bulunan tek adasıdır.

Meis adası, Kızılhisar Adası olarak da bilinmektedir.

Adadaki tek yerleşim yeri olan Kastellorizo (Megisti ya da Meis), St. Jean Şövalyeleri’nin buradaki kızıl kayalardan ötürü adaya verdikleri Château-Roux (Kızıl Şato) adının bozulmuş şeklidir. St. Jean Şövalyelerinden sonra ada sırasıyla Mısır, Napoli ve 1512’de Osmanlı egemenliğine girmiştir. Osmanlılar kısa aralıklar dışında 1915’e değin adayı ellerinde tutmuşlardır.

I. Dünya Savaşı’nda Fransızların eline geçen ada Lozan Antlaşması (1923) ile İtalya’ya verilmiştir. II. Dünya Savaşı sonrasında (1948) ise On İki Ada’yla birlikte Yunanistan’a bağlanmıştır.

Az miktarda üzüm ve zeytin yetiştirilen adada en önemli uğraş ise sünger avcılığıdır.

Mesi Adası’na ulaşım

Kıyıları son derece girintili çıkıntılı ve sarp olan adaya yalnızca doğu kıyısından girilebilmektedir. Tek yerleşim de bu kıyıdaki Kastellorizo (Megisti) köyüdür.

Meis Adası’nın Rodos’la feribot ve havayolu bağlantısı vardır. Bunun dışında her gün Antalya’nın Kaş ilçesinden hareket eden vapurlarla Meis şehrine gitmek de mümkündür.

Adada yer alan havaalanı da, adanın turistik gelişimine oldukça katkı sağlamaktadır.

Meis Adası’nın nüfusu

2000 yılında yapılan nüfus sayımına göre ada nüfusu 406 kişidir. Ancak bu rakam yazın 1000’e kadar çıkabilmektedir. Kalıcı nüfus olan 406 kişinin hepsi adada aynı zamanda en büyük yerleşim olan Meis (Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki adıyla Megisti) köyünde ikamet etmektedir.

***

Meis Adası Osmanlı yönetiminde kaldığı 1913 yılına kadar denizcilik ve ticaret alanında önemli bir adaydı.

Adanın Yunan halkı 1913 yılında Osmanlı’ya karşı ayaklandığında, adadaki az sayıdaki Türk muhafızları, Girit Adası’ndan gelen güçlerin taarruzu ile adayı terk etmek zorunda kaldı.

Ada, Osmanlı’dan kopuşuyla denizcilik ve ticari önemini yitirdi ve halkın büyük bir bölümü Rodos, Atina hatta Avustralya’ya göç etmek zorunda kaldı.

İşte Meis Adası harita görüntüsü;

Editör: TE Bilisim