Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Türkiye’nin Ege ve Doğu Akdeniz’de oldubitti senaryolarına boyun eğmemesi, Yunanistan’da koronavirüs ile birlikte gündemden düşmüyor. Yavuz sondaj gemisinin Doğu Akdeniz’de faaliyetlerine devam edeceği ile ilgili önceki gün yapılan duyurunun ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da konu ile ilgili açıklamaları, Güney Kıbrıs ve Yunanistan basınında büyük yankı uyandırdı. 23-26 Nisan tarihler arasında 4 günlük sokağa çıkma yasağını duyurduğu konuşmasında bu meselelere de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye gücünü, uluslararası hukuktan ve kendi çıkarlarını koruma iradesinden alıyor. Kararlı duruşumuzla Akdeniz’deki tüm oyunları bozmayı sürdüreceğiz. Libya ile imzaladığımız Akdeniz’deki Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Mutabakat Muhtırası’ndan kaynaklanan rahatsızlığın da hala sürdüğü anlaşılıyor” diye konuşmuştu.

Sondaj meselesi AB’ye taşınıyor

Güney Kıbrıs Lideri Nikos Anastasiadis, Yavuz gemisini meselesini yeniden Avrupa Birliği masasına taşımaya hazırlanıyor. Rum medyası, bugün düzenlenecek olan AB Dışişleri Bakanları Zirvesi’nde Nikos Hristodulidis tarafından gündeme getirileceğini, yarınki Avrupa Konseyi toplantısında da Rum Lider Anastasadis’in meseleyi diğer AB liderlerine açıklayarak destek isteyeceğini duyurdu. Güney Kıbrıs ve Yunanistan, Türkiye’yi AB’ye şikayet ederek bir sonuca ulaşabilecekleri konusunda umut taşımaya devam ediyor.

Cumhurbaşkanı’nın ifadeleri, “Erdoğan’ın provokatif açıklamalar” başlığıyla Yunan medyasında yankı bulurken, Güney Kıbrıs’ta ise “Erdoğan vazgeçmiyor” türü başlıklar atıldı. Ege ve Akdeniz’i tek taraflı bir şekilde parselleyip Türkiye’yi oyun dışı bırakmak isteyen bu irade, “Erdoğan sokağa çıkma yasağı duyurusunda dahi Akdeniz’deki yasadışı faaliyetlerinden bahsediyor. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin (Güney Kıbrıs) egemenlik sahası içerisindeki faaliyetlerine devam edeceğini açıkladı” denildi.

Editör: TE Bilisim