Çin’den yola çıkıp, Marmaray’ı kullanarak kesintisiz olarak Avrupa’ya geçecek ilk yük treni, önceki gün Kars üzerinden Türkiye’ye giriş yapmıştı. Tren dün, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’ın da katıldığı törenle Ankara’dan Avrupa yolculuğu için uğurlandı. Bir zamanlar hayalden ibaret olan Uzak Doğu’dan Batı Avrupa’ya tarihi ‘Demir İpek Yolu’, Türkiye’nin Marmaray projesiyle ticari hayata yeni bir koridor açıldı.

DÜNYA TİCARETİNİN ATAR DAMARI

Bu ilk blok yük treniyle Çin’in ‘Tek Kuşak Tek Yol’ projesi kapsamında ‘kuzey koridoru’, ‘orta koridor’ ve ‘güney koridoru’ olarak konumlandırılan bölgelerin kuzey aksından sonra orta koridorda da yoğun bir ticaret başlıyor.

Tarihi İpek Yolu’nun modern versiyonu olarak anılan orta koridor aksının en önemli ülkelerinden olan Türkiye, bölgenin ana damarı olan ‘Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’ ile bu tarihi güne tanıklık ediyor.

EN STRATEJİK NOKTA TÜRKİYE

Küresel ticaret dengelerini değiştirecek ‘Tek Kuşak Tek Yol’ projesi, Türkiye’yi Pekin’den Londra’ya uzanan koridorun en stratejik noktasına haline getirirken, ekonomiye olan katkısı da her geçen gün artacak. Çin’in Xi’an kentinden çıkan ve Kazakistan, Hazar Denizi, Azerbaycan, Gürcistan’ın ardından Türkiye’ye gelen tren, tarihi Ankara Garı’ndan Çekya’nın başkenti Prag’a uğurlandı.

Marmaray’dan geçiş ise yolcu taşımasının bittiği gece saatlerinde yapıldı. Yolculuğunu 18 günde tamamlayacak ilk trenin ardından yapılacak iyileştirmelerle süre 13/14 güne kadar düşürülecek. İki kıta, 10 ülke, iki denizi aşarak toplamda 11 bin 500 kilometreye yakın yol kat edecek tren, 42 TIR’a eşdeğer elektronik ürün taşıyor.

ÜLKEMİZ MERKEZ OLACAK

Dünyanın en büyük üreticisi olan Çin’den dünyanın dört bir yanına ulaşımı hayati konuma taşırken Türkiye’nin canlandırdığı modern İpek Yolu sayesinde sadece Avrupa ile 21 trilyon dolarlık ticaret hacmi ülkemizin güzergâhından geçecek. 5 yıldır çalışan Kazakistan, Rusy ve Belarus üzerinden inşa edilen kuzey koridoru üzerinden 5 bin konteyner olan taşıma son dönemde 350 bin konteynere ulaştı. Çin’in Avrupa’ya yaptığı ticaretin sadece yüzde 2’sine tekabül eden bu rakamın 2 milyona çıkarılması hedefleniyor.

Editör: TE Bilisim