Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/İstanbul

Yedi milyon kişi başına 250 ölümle Balkan ülkesi, 21 Haziran seçimlerine yönelik kısıtlayıcı önlemleri geçici olarak ortadan kaldırarak en kötü durumlardan kaçındı. Bu sonuçlar hâlihazırda dümende olan lider için bir nimettir. Mart ayında zirveden sonra Kovid-19 vakalarının sayısı azaldıkça, Cumhurbaşkanı Vuçiç’in popülaritesi önemli ölçüde arttı. Böyle bir çalışmanın 20 yılı boyunca rekor olan Ipsos’a göre, Sırpların neredeyse yarısı Vucic’e güveniyor.

Sırbistan’da muhalefet ezildi, bazıları seçimleri boykot etmeye karar verdi ve Vuçiç’in Sırp İlerleme Partisi (SNS) zaten sekiz yıllık hükümdarlığını uzatabildi. Ancak analistler, sağlık krizinin, medya hakimiyeti, yardım dağıtımı ve şiddetli protestolar için bir platform sağlayarak partinin liderinin liderliğini artırdığını söylüyor.

Sırbistan’ın “melez rejimi”

Freedom House, Sırbistan’ın artık bir demokrasi değil, Macaristan’daki Victor Orban’la “aynı anti-demokratik araçları” kullanan bir devlet başkanıyla “melez bir rejim” olduğuna inanıyor. Vuçiç’i eleştiren medya vergi baskılarına maruz kalmaktadır.

MİLOŞEVİÇ’İN BAKANI

Devlet başkanı ve müttefikleri her yerde var olmaya başladı. CRTA medya izleme ağına göre, Mart ayında beş ulusal kanalında yüzde 99, sadece SNS çıkarıldı. Nisan ayında bu oran “sadece” yüzde 92’ye düştü. 1990’larda Vuçiç, ünlü suçlu Slobodan Miloseviç’in aşırı milliyetçi Bilgi Bakanı idi. On yıl sonra Batı’ya dönme taktiksel kararını alarak Avrupa Birliği’nin büyük desteğini aldı. Başbakan olarak iki dönemden sonra, 2017’de cumhurbaşkanı koltuğunda oturdu, çok ayrıcalık içermeyen bir pozisyon, ancak ülke başkanı siyasi hayata hakim.

Editör: TE Bilisim