Bir Osmanlı mirası olan Kerkük’teki Türk varlığının sembollerinden olan “Kayseri Çarşısı” 26 Kasım 2018’de çıkan yangında büyük hasar görmüştü.  Çarşının içinde ve dışında bulunan 400’den fazla iş yeri zarar görmüş ve yapının büyük bölümünde ciddi hasar oluşmuştu.

14 AYLIK TİTİZ ÇALIŞMA

Olayın hemen ardından Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız acil olarak Kerkük’e giderek, olayı yerinde incelemiş ve Türkiye’nin çarşının yenilenmesi için girişime başladığını ve hatta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da konuyu takip ettiğini açıklamıştı. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), başlatılan ve titizlikle yürütülen restorasyon çalışmalarının ardından yapı yaklaşık 14 ay sonra yeniden eski haline döndürüldü ve açılışa hazır hale getirildi.

1855 YILINDA TAMAMLANDI

Kerkük’te yaşayan bütün halkın ortak bir ticaret merkezi olan Kerkük’teki “Kayseri Çarşısı”nın yapımının Osmanlı döneminde 1855’te tamamlandığı tahmin ediliyor. Yapıldığı günden bu yana büyük bir ticaret merkezi olan çarşının “Kayseri” olarak anılmasının en büyük sebebi ise Osmanlı dönemindeki ticari merkezlerden birinin Kayseri olması. Bunun yanında bu çarşının da 15. Yüzyılda yapılan ve İstanbul’dan sonraki en büyük kapalı çarşı olarak bilinen Kayseri’deki kapalı çarşıdan esinlenilerek yapılması olduğu biliniyor

Editör: TE Bilisim