Rahmet ve mağfiret ve cehennem’den âzâd ayı olan ramazan-ı Şerif’in üçte ikisini tamamlarken son günlerini ihyâ etmek için Müslümanlar daha fazla bir gayret içerisine giriyor. Bu ayda yapılan ibadetlerin ecri kat kat fazla olduğundan, teravih namazı ve diğer tavsiye edilmiş Ramazanda kılınacak namaz hakkında detaylar merak ediliyor. Gün gün teravih namazının fazileti ve hususiyle de bu gece (12 Mayıs Salı’yı 13 Mayıs çarşamba’ya bağlayan gece) Ramazan’ın 20. gecesi kılınacak namaz kaç rekat ve nasıl kılınır soruları araştırılıyor. Her gecesinde binlerce kişinin cehhennemden âzâd edildiği, günahlarının bağışladığı bu mübarek günleri Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) tavsiye ettiği ve bizzat uyguladığı sünnet ve nafilelerle değerlendirmek isteyenler için Ramazan’ın 20. gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır ve Ramazan ayının 20. gecesi kılınacak namaz ve teravih namazının fazileti nedir? Konu  hakkında bilgiler haber detayında.

NOT: Ramazan’ın 21. gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? haberi okumak için tıklayın!..

Ramazan’ın 20. gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? Ramazan ayının 20. gecesi kılınacak namaz ve teravih namazının fazileti nedir?

Ramazan ayının 20. gecesi (12 Mayıs Salı’yı 13 Mayıs Çarşamba’ya bağlayan gece) kılınacak namaz; Peygamerimiz Sallallâhu Aleyhi ve Sellem Hazretleri buyurur ki; Bir kimse, bu (yirminci) gecede her rekatında 1 Fâtiha-i Şerîfe ile 1 Duhâ Sûresi okuyarak 6 rekat namaz kılsa, o kimsenin kabri nurlu olur ve hesâbı kolay olur.

20. gece kılınacak 6 rekat namaz ne zaman ve nasıl kılınır?

Bu gece kılınacak 6 rekat namazın vakti, akşam namazından itibaren imsak vaktine yani yatsı namazı vaktinin bitimine kadardır. Ancak teheccüd vakitlerinde yani gecenin imsak vaktine en yakın olan zamanlarında kılmak daha faziletlidir.

Namazın kılınış şekli ise ‘şer rekatta bir selam verilmek suretiyle aynen öğle ve yatsı namazının son sünneti gibidir.

Bu gece kılınacak 6 rekat namaza nasıl niyet edilir?

Namaza, ‘Yâ Rabbi’ Niyet ettim Senin Rızâ-yı Şerifin için namaza, Allâhu Ekber!’ diye niyet edilir.

Ramazan-ı Şerif’in her gecesinde özel olarak tavsiye edilen bu namazların hükmü nedir?

Bu gecelerde kılınan namazlar, farz veya vacip olmayıp nafile namazlardır. Kılınmasında büyük ecir ve mükafat vardır. Ancak, terk edildiği zaman kişi mesul olmaz.

***

RAMAZAN’IN 20. GECESİ TERAVİH NAMAZININ FAZİLETİ NEDİR? Ramazan-ı Şerif ayının 20. gecesinde teravih namazını kılmanın fazileti; Bu gecede teravih namazı kılan kimsenin, Rasûlullâh Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem Efendimiz’i ruyâda görmeden bu dünyadan göç etmeyeceği ümit olunur. [Dürretü’l-Vâ’izîn]

Kadir Gecesi ne zaman? (2020) Kadir Gecesi İmamı Şarani’ye (r.a.) göre nasıl bulunur ve alametleri neler?

Güncel

Habere Git

Rasûlullâh Efendimiz’i ruyada görmek, hayatta görmek gibidir. Ancak görülen ruyanın rahmânî mi şeytânî mi olduğunu bilmek zordur. Çünkü kişi Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.)’in vech-i şerîfini bilmediğinden gördüğü ruyanın sâdık mı yoksa kâzib mi olduğunu da çözemez. Zira şeytan, kişinin ruyada Rasûlullâh Efendimiz’i görmüş gibi zannetmesi için türlü hilelere başvurarak o kimsenin maneviyatını sarsmak isteyebilir.

Özetle; ruyada Peygamberimiz Sallallâhu Aleyhi ve Sellem’i görmek elbette en güzel nimetlerdendir ancak; hayatını O’nun sünnetleri izinde geçirmek ve İslâm’ı tıpkı onun bize aktardığı gibi yaşayabilmek ise, ebedî hayatta Peygamberimiz’in (s.a.v.) şefaatini kazanmaya ve Cennet-ü Alâ’da ona yakın makamlarla müşerref olmaya vesiledir.

Peygamberimiz Aleyhissalâtü ve’s-Sellâm Efendimiz, mübârek kerîmesi Fâtıma vâlidemize ‘Yâ Fâtıma! Ben Muhammed’in kızıyım deme! (Peygamber kızıyım diye ibadetinde aksatma yapmayasın) Beni hak peygamber olarak gönderen Allah’a (c.c.) yemin ederim ki, namazını vaktinde kılmadıkça sen de cennete giremezsin!’ diyerek nasihatte bulunmuştur. Elbette Fâtımatü’z-Zehrâ vâlidemizin ibadette gevşeklik etmesi düşünülemez. Burada hikmet-i ilâhî; olaylar Peygamber’imizin (s.a.v.) kızı nezdinde tüm ümmetine bir uyarıda bulunacağı şekilde cereyan etmiştir.

***

TERAVİH NAMAZININ HÜKMÜ NEDİR ve NASIL KILINIR?

Teravih namazı kılmak Sünnet-i Mü’ekkededir. Yani, Peygamberimiz (s.a.v.)’in Ramazan ayı boyunca devam ettiği ve nadiren terk ettiği bir sünnet olma özelliğini taşır.

Sünnet-i Mü’ekkede, vacibe yakın bir şekilde kuvvetli olan sünnet demektir. Sünnet-i Mü’ekkede olan bir amelin özürsüz olarak terk edilmesi tahrimen mekruhtur.

Teravih namazı yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınır. 20 rekat olarak rivayet edilen teravih namazını Peygamber Efendimizin bazı zamanlarda 6-8 rekat olarak da kıldığı nakledilmiştir. 4 rekatta bir selam selam verilerek (ikindi ve yatsının ilk sünneti gibi) kılınan teravih namazının ikişer rekat (öğle ve yatsının son sünneti gibi) olarak da kılınmasında mahzur yoktur. Selam verildiğinde Salât-ı Ümmiye ve Salevât-ı şerifeler okuyarak kısa süreli bedeni dinlendirmek uygundur.

Her ibadette olduğu gibi teravih namazının da ecir ve mükafatı, kişinin ihlas derecesine göre Allâhu Teâlânın dilediği kadar katlanır. Cenâb-ı Hakk’ın rahmet ve mağfireti sonsuz olup, Rızasına nail olan kullarına dünya ve ahirette bahşedeceği lütuflarının da hududu yoktur.

İHLÂS NEDİR?

Hadîs-i şerif: Allâhu Teâlâ, sizin suret, şekil ve dış görünüşlerinize değil, kalblerinize va kalbî temâyüllernize bakar. (Müslim, Birr, 33)

İhlas kelimesinin anlamı; arıtma, saflaştırma, ayırma, katışığını gidermek.

İbadette İhlas kelimesinin anlamı; ferdin, ibadet ve taatinde Cenab-ı Hakk’ın emir ve ihsanlarının dışında her şeye karşı kapanması, hâlisan, katıksız bir niyetle yalnızca Allah için yapması halidir.

Hâlisâne Hakk rızası için yapılmayan amellerin durumuna dair Hadîs-i Şerif: “Nice oruç tutanlar vardır ki, orucundan kendisine kuru bir açlıktan başka bir şey kalmaz! Geceleri nice namaz (terâvih ve teheccüd namazı) kılanlar vardır ki, namazlarından kendilerine kalan, yalnız uykusuzluktur.” (İbn-i Mâce, Sıyâm, 21)

Tesbih Namazı nasıl kılınır? Tesbih Namazı ne zaman kılınır, kaç rekat?

Güncel

Habere Git

ORUÇ TUTAMAYAN KİMSE TERAVİH NAMAZI KILAR MI?

Ramazan-ı Şerif ayında teravih namazı kılmak, orucun değil Ramazan ayının sünnetidir. Yani herhangi bir nedenle oruç tutamayan kimseler de, teravih namazı kılabilir.

Çok hasta ve yorgun olanlar, teravih namazını 20 rekat olarak kılamasa bile ecrinden mahrum kalmamak için 6-8 rekat kadar veya ayakta durmaya gücü yetmiyorsa oturarak da eda edebilir.

Teravih namazının faziletine dair Hadis-i Şerif; Peygamber Efendimiz Sallallâhu Aleyhi ve Sellem buyurur ki; ‘Kim ki Ramazan’ın faziletine inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek terâvih namazını eda ederse, geçmiş günahları affolunur.’ [Buhârî, Îmân  37 ; Müslim, Müsâfirîn 173, 174.]

RAMAZAN-I ŞERİF’TE YAPILAN İBADETLERE VERİLECEK MÜKÂFÂT

Mübârek ramazan-ı Şerif ayında Kur’ân-ı Kerim hatimleri, istiğfar ve Salevat-ı şerifeler, nafile namazlar ve bol bol hayr u hasenat yapılmalı, bu mübârek zaman diliminin manevi bereketi ile kat kat fazla ihsan edilen mükâfâtlardan mahrum kalmamalıdır.

Kur’ân-ı Kerim’de Sûre-i Kadir’de bildirildiği üzere, bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesini içerisinde bulundurması ve Kur’ân-ı Kerîm’in bu ayda indirilmeye başlanması gibi daha birçok hikmete mebnî ‘On bir Ayın Sultanı’ olarak isimlendirilen Ramazan-ı Şerif ayı, senenin en önemli ayıdır. Müminlerin bu ayda yapacağı nafile ibadetler ve sadakalar, diğer zamanlarda yapılacak farz ibadetler gibidir. Bu mübârek ayda yapılan farzlar ise, diğer zamanlarda yapılan yetmiş farza bedeldir.

Ramazan-ı Şerif ayını bol bol Kur’ân-ı Kerim okuyarak, oruç, namaz, sadaka, hayr u hasenât ve zikirler ile geçirebilen kimseye Allâhu Teâlâ bütün bir sene boyunca bu tür ibadetler yapabilmeyi nasip eder. Bu aya manen hürmetsizlikte bulunan, günahlarında ısrarcı olan kimselerin de, bütün senesinin o şekilde geçmesinden korkulur.

Vildan A. Sarısoy
[email protected]

Editör: TE Bilisim