Geçtiğimiz günlerde Manisa, Ankara ve Cuma akşamı da Elazığ Sivrice’de yaşanan 6,8 ve bugün de Ankara’da meydana gelen 3,9 büyüklüğündeki depremler tedirginliğe yol açtı. Konuya ilişkin çok fazla doğru-yanlış söylemin yayıldığı bugünlerde gözler uzman isimlerden gelen açıklamalara çevrildi. Söylenilen her bir kelimenin vatandaşarın psikolojisi üzerinde de büyük etkiler yaptığı böyle hassas bir konuda yapılacak açıklamaların her bir detayı büyük önem taşıyor. İşte kulaktan kulağa yayılarak vatandaşı kimi zaman gereksiz korku ve paniğe sevk eden ‘Büyük deprem geliyor mu?’ sorusuna uzman isimden önemli açıklama! Detaylar haberimizde.

‘Büyük deprem geliyor mu?’ sorusuna uzman isimden önemli açıklama!

24 Ocak 2020 Cuma akşamı saat 20.55’te Elazığ Sivrice’de meydana gelen 6,8’lik depremin ardından yaralar sarılmaya devam ediliyor. Son bilgilere göre 40 kişinin vefat ettiği depremde büyük travma yaşayan afetzede vatandaşlar, devletin ve milletin desteğiyle yaralarını sarmaya çalışıyor. Tüm Türkiye’nin büyük hüzün yaşadığı bugünlerde vatandaşı daha da tedirgin edecek Elazığ için ‘büyük deprem’ söylentileri de kulaktan kulağa yayılmaya devam ediyor.

Bu konuda CNN Türk televizyonunun canlı yayında görüşlerine başvurduğu Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Orhan Tatar önemli açıklamalarda bulundu.

İşte Prof. Dr. Orhan Tatar’ın bu sabah canlı yayında kendisine yöneltilen, ‘Elazığ’da çok büyük bir deprem bekleniyor diye bir söylenti var. Bu söylenti doğru mudur?’ sorusuna verdiği yanıt;

‘Dün kaldığımız konuk evinde misafirlerle böyle bir küçük brifing şeklinde onları bilgilendirdik. Onlarda da benzer kaygılar var. Burada en büyük sıkıntı şu; birçok arkadaşımız çıkıyor kontrolsüz bir şekilde, kulaktan kulağa bilgiler vererek farklı yorumlara neden oluyorlar. Örneğin dün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 7.5’luk depreme hazırlıklıyız ifadeleri bile basına çok farklı yansıyor. Yani yarın hemen 7.5 büyüklüğünde bir deprem meydana gelecekmiş gibi bir algı yaratılıyor. Şu bir gerçek. Türkiye bir deprem ülkesi. Şu saatten itibaren, artık bu konuları bırakıp ne yapacağımızı konuşmamız gerekiyor. Doğur Anadolu fay zonu bu tarz depremler üretebilen bir zon. Pütürge segmenti üzerindeki deprem başka segmentler üzerinde de oluştu. 7’nin üzerinde depremler var, son derece olağan. Buradan şunu söylemek doğru değil: Evet 6.8 büyüklüğünde bir deprem oldu, hemen yarın da aynı büyüklükte ve ya daha büyük bir deprem olacak diye vatandaşı paniğe sevk etmenin bir anlamı yok.’
Editör: TE Bilisim