Boyun fıtığı belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır? Boyun fıtığının tedavi yöntemleri nelerdir? Soruları vatandaşlar tarafından sıkça araştırılmaya başlandı. Boyun fıtığı belirtileri arasında en kritik olanı boyun ağrısıdır. Pandemi sürecinde evden çalışma alanlarına geçiş yapan vatandaşlarda çok daha sık görülmeye ve şikayet edilmeye başlanan boyun fıtığı hakkında doğal çözümleri sizler için haberimizde derledik. Peki, Boyun fıtığı belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır? Boyun fıtığının tedavi yöntemleri nelerdir? İşte tüm boyun fıtığıyla ilgili tedavi yöntemleri haberimizde…

Boyun fıtığı belirtileri arasında en kritik olanı boyun ağrısıdır. Sürekli ve şiddetli boyun ağrıları hissedilmeye başlayınca mutlaka doktora gidilmelidir. Özellikle masa başı iş yapan insanlarda, (bankacılarda, sigortacılarda, vb.) ev hanımlarında, uzun yol şoförlerinde, vb. boyun fıtığı sıklıkla görülür. Bu meslek gruplarında çalışanların düzenli olarak doktor kontrolüne gitmesi gerekir.

Boyun fıtığı belirtileri

Boyun fıtığı belirtileri aşağıda listelenmiştir:

  • Boyundan kola doğru yayılan ağrı.
  • El kaslarında uyuşma.
  • Sırtta, omuzlarda ağrı.
  • Duyu kaybı yaşanması.
  • Reflekslerde zayıflama ve hissizleşme yaşanması.
  • Baş dönmesi.
  • Kulak çınlaması.
  • Tuvalet tutamama.
  • Yürümede güçlük.

Boyun Fıtığı Nedenleri

Boyun fıtığı sebepleri arasında aşağıdaki durumlar sayılabilir:

  • Boynu inciten işler yapmak
  • Masa başı çalışmak Bilgisayar gibi araçların karşısına yanlış bir şekilde oturmak.
  • Stres ve olumsuz durumlar Uzun süre soğuk klimaya maruz kalmak
  • Boynu kütletmek Hiç spor yapmamak
  • Ağır ve vücudu yorucu egzersizler yapmak
  • Aynı pozisyonda sürekli oturmak, beklemek
  • Boyun yapısının ince ve uzun olması Sigara tüketiminin fazlalığı Kalıtsal faktörler

Boyun Fıtığı Nasıl Anlaşılır?

Boyun fıtığı teşhisi için öncelikle yukarıda verilen belirtilerin birkaçının devamlı olarak sizde olması gerekir. Belirtiler varsa gittiğiniz hekim sizi muayene edecektir. Muayene sonrasında boyun fıtığı nasıl anlaşılır? sorusunun yanıtıyla beraber ağrı olan yerin tespitiyle sizden röntgen, CT (bilgisayarlı tomografi) ve MR istenir. Bu testlerde fıtığın yeri, sinirleri etkilemesi, vb. durumlar gözlenir. Şayet verilen testler boyun fıtığı teşhisi için yetersizse daha karmaşık testler de verebilir.

Boyun fıtığının tedavi yöntemleri nelerdir?

Boyun fıtığı tedavi yöntemleri aşağıda verilmiştir:

Cerrahi olmayan yöntemler: Çoğu insan cerrahi müdahalelere ihtiyaç duymadan bu hastalıktan kurtulabilir. Hastanın ağrıları giderilir, sinir tahrişleri azaltılır. Ayrıca hastanın işe gidip gitmemesi kararını doktoru verecektir. Sinirlerin tahrişini azaltan ilaçlar, ağrı kesiciler, fizik tedavi, basit sporlar yapmak boyun fıtığı hastalarının ağrılarını azaltır. Özellikle fizik tedavinin aksatılmadan yapılması gereklidir. Tedavideki hareketlerin yavaşça, uzman hekimler eşliğinde yapılması ve kontrol edilmesi şarttır. Alınan kas gevşeticilerin ve hapların da doktor gözetiminde alınması gerekir. Verilen dozun aşılması sonucu bağımlılık, mide bulantısı, baş dönmesi gibi yan etkiler hastayı rahatsız edebilir.

Çekme ya da germe: Hastanede doktor veya hemşire eşliğinde soğuk uygulama, sıcak uygulama, masaj, vb. metotlar hastaların ağrılarını azaltmaya yönelik yapılır. Spinal enjeksiyon tedavisi: Hekim gerekli gördüğü takdirde hastanın bitmeyen kol ağrılarını tedavi etmede kullanılır. Hastanın omuriliğinde yer alan epidural boşluğun içerisine kortizon verilir. Böylelikle hastanın sinirlerindeki tahriş azalmış olur. Ameliyat: Hasta ameliyat dışı yöntemleri uyguladığı hâlde hâlâ iyileşemediyse boyun fıtığı ameliyatı yapılır. Bu yöntem her hasta için uygun değildir. Diskin sinire baskı yapmasının önlenmesi sağlanır. Kullanılmayacak durumda olan diskler çıkarılır yerine protezler takılır.

Boyun Fıtığına İyi Gelen Egzersizler

Boyun fıtığı tedavisinde egzersizler çok önemli bir yer tutmaktadır. Bunları yapmak kişiye acı verse de olduğu kadarıyla yapmak iyidir. Boyun fıtığının nasıl anlaşıldığını öğrendiğimize göre gelin şimdi bazı egzersiz örneklerine bakalım. Boyun Fıtığına İyi Gelen Egzersizler şunlardır:

  • Baş önce sağa sonra olsa çevrilerek 3-5 saniye arası beklenir. Bu hareketin 10 defaya yakın tekrar edilmesi gerekir. Eller başın arkasında birleştirilerek yapılır. Baş geriye, eller öne doğru itilir. 10’a yakın tekrar edilmesi yeterlidir. Her tekrar 3-5 saniye arası yapılır. Bu hareketin ayakta yapılması gerektiği unutulmamalıdır.
  • Önce sol omza ardından sağ omza baş yatırılarak yapılan bir harekettir. 10’a yakın tekrar yapılması iyidir. Her tekrarın 5 saniye civarında sürmesi yeterlidir. Bu ve buna benzer hareketler boyun fıtığına zarar vermez aksine iyi gelir.
  • Ayrıca bu egzersizlerin haricinde her gün en az 30 dakika yürüyüş yapılması da boyun fıtığı için gayet etkilidir.
Editör: TE Bilisim