Diriliş Postası Muhabiri İbrahim Seçkin Talaş/Türkiye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Seçimi kaybetsek de yokum” dediği ‘EYT’ kavramının başlangıcına dair Diriliş Postası muhabirine değerlendirmede bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Ersin Konar, “EYT çıksa Türkiye 3 ay içinde iflas bayrağını çekerdi” diye konuştu.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Konar, “Bütçenin yıllık 17 milyar TL çok büyük bir rakam ve bütçenin bunu kaldırabilme ihtimali yok. Açık ve net bütçeyi bilen ve Sosyal Güvenlik Sistemi’ni bilen biri olarak söylüyorum. Emeklilikte yaşa takılanlar sistemi onaylansaydı 3 ay içinde iflas bayrağını çekerdi” ifadelerini kullandı.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ersin Konar

“SSK’NIN ‘DELİK BÜTÇE’SİNE SÖZDE TIPAYDI”

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ersin Konar, EYT çıkması halinde ülke bütçesinin sıkıntılar yaşayacağını belirterek, şu ifadeleri kullandı: “Her ay 50 bin emekli olmak kaydıyla her yıl 400-500 bin arasında emekli verilecekti. 10 yıllık sürede kişi sayısı 6 milyona ulaşacaktı. Yasa çıksa 18 yaşında işe giren bayan 38 yaşında emekli maaşı alma hakkına sahip olacaktı. Erkekler ise 18 yaşında işe girdiğinde 43 yaşında emekli olacaktı. Bu rakamları bütçenin kaldırabilme ihtimali olmadığı için verilemeyecekti.”

1-Türkiye’de emekliliğin gerçekleşmesini sağlayan iki temel kural, yaş haddi ve hizmet süresinin doldurulması olarak dikkati çekiyor. Özal döneminde 3246 Sayılı Kanun’la ilk kez emeklilik kadınlarda 55, erkeklerde 60 olarak kabul edildi.

2- 1992’de Süleyman Demirel yönetiminde olan DYP-SHP koalisyonu, 3774 sayılı yasayla Emekli Sandığı, Tarım Bağ-Kur, Bağ-Kur üzerinden kayıtlı olanlar için emeklilikte yaş şartını kaldırdı. Emeklilikte temel kural olarak hizmet süresi geçerliliğini korudu.

3-Kadınlar 20, Erkekler ise 25 yıllık hizmet süresinin ardından emekli olabiliyordu ancak söz konusu sistem sorun oluşturunca yaş haddi kuralı tekrar getirildi.  Böylece kadınlar 58, erkekler de 60 yaş emeklilik için kural olarak belirlendi.

4-Türkiye, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kavramıyla 1999 yılında tekrar karşılaştı. Dönemin koalisyon hükümeti DSP-ANAP-MHP, 17 Ağustos Depremi öncesinde kanun tasarısını Koalisyon Hükümeti Başbakanı Bülent Ecevit, TBMM’ye getirdi. Dünyada ve Türkiye’de yaşanan ekonomik sıkıntılar gerekçe gösterilerek, Sosyal Sigortalar Kurumu’nda (SSK) yaşanan ‘delik bütçe’ bu yolla aşılmak istendi.

5-2008 yılında ilk kez sigortalı olanlar için kademeli emeklilik ve 7 bin 200 gün prim ödeme zorunluluğu getirildi.

Ekonomi felç olur

“EYT çıksa 3 ay sonra elektrik, su, doğalgaza yüzde 100’lere, yüzde 200’lere varan zamlar yapılacaktı. Dolayısıyla emeklilikte yaşa takılanların maaşı yine kendi ceplerinden çıkmış olacaktı. Kesinlikle ekonomi felç olacaktı. Bu sistem zaten uygulanamazdı. Bütçe için en doğru karar verildi.”

“DENEDİK, MALİYETİ SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL”

Deprem, ekonomik kriz bahane edilerek emeklilikte yaşa takılanlar sistemi çıkartıldığını değinen Sosyal Güvenlik Uzmanı Konar, sistemi çıkartanın DSP-ANAP-MHP koalisyonu olduğunu belirterek, “Bu sistemle 25 yıl süreyi dolduran erkek direk emekli olurken 20 yıl süreyi dolduran kadınlarda emekli olabiliyordu” ifadesini kullandı. Ersin Konar, “1999’da yasa çıktığı vakit, herkes gününü doldursa da yaş beklemek zorunda bırakıldı. Herkesin sigorta girişine göre en az 6-7 yıl yaş bekliyor. Şu anda yaşa takılıp emeklilik bekleyen 6 milyon vatandaş var. Bunların 700 bin ile 1 milyonu direk emekli olacaktı” dedi.

“Aile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda 2020 bütçesinin görüşüldüğü esnada EYT hakkında açıklamada bulunmuş, EYT için ellerinde 10’dan fazla analizin olduğunu, her türlü kombinasyonu denediklerini ancak hiç birinin sürdürülebilir maliyetinin olmadığını söylemişti.

Aile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Selçuk, “Bizim emeklilik için yaş şartını bekleyen 1998 öncesinde işe giren sigortalımızın yaşı ortalama yaşı 60 değil, 48. Buradakiler 65 yaşını beklemeyecek, kademeli olarak emekli olacaklar zaten. Burada emeklilik yaşının 65 olduğu iddiası da doğru değil. Şu anda 65 yaşını kadın ve erkek sigortalılar için tam olarak 2048’de sağlanacak. Bugün ortalama emekli olma yaşımız 53” diye konuşmuştu.

Editör: TE Bilisim