Çeyiz yardımı için başvuru, koşulları ve tutarı ile ilgili devlet tarafından belirlenen kurallar geçerlidir. Çeyiz yardımı, evlenecek olan kız çocuklarına bir defalık olmak üzere yapılan geri ödemesiz destektir. Çeyiz yardımının alınabilmesi için kişinin yetim aylığı diğer adıyla ölüm aylığından yararlanıyor olması gerekir. Belirtilen koşullar, şartlar ve yardım tutarı kişinin yetim aylığı durumuyla yakından ilişkilidir. Bu nedenle çeyiz yardımı başvuru belgeleri nelerdir sorusunu araştıran gelin adayları şartları hakkında detayları da merak ediyor. Ne kadar yardım alacağını öğrenmek isteyenler,  çeyiz yardımı sorgulama ile ilgili bilinmesi gerekenleri araştırıyor. Gelin adayları arasında ilk defa yardım alacaklar ise çeyiz yardımı yaş sınırı nedir sorusuna yanıt ararken, çeyiz yardımı nereye yatar sorusu da merak konusu oldu. Peki, çeyiz yardımı nereden, nasıl sorgulanır? İşte çeyiz yardımı hakkında bilinmesi gerekenler…

Çeyiz Yardımı Başvuru Koşulları

Çeyiz yardımının şartları şunlardır:

Yardım alacak kişinin SSK’dan yetim parası alması, Başvuru yapacak kişinin ebeveyninin 01.10.2008 tarihinden sonra sigortalı olması, Çeyiz yardımı başvurusunun resmi nikahtan sonra yapılması, Başvuru yapanın SGK güvencesiyle çalışmıyor olması, 4B ve 4C kapsamında yetim aylığı alması, İlk defa evleniyor olması.

Çeyiz Yardımı Başvuru Belgeleri

Çeyiz yardımı için başvuru evrakları şunlardır:

Nüfus Cüzdanı Yardım Başvuru Dilekçesi Evlilik Cüzdanı

Gerçekleştirilen evliliğin nüfus kaydında görünmediği durumlarda evlilik cüzdanı talep edilir. Aksi halde nüfus kütüğünde evli olunduğu görülüyorsa evlenme cüzdanı istenmez. Evlenme dilekçesi başvuru esnasında ilgili kurumdan temin edilebileceği gibi internet üzerinden de alınabilir.

Çeyiz Parası Başvurusu Nereye Yapılır?

Çeyiz parası için başvuru yapılacak yer Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri veya Merkez Müdürlükleridir. İkametgah adresinin bulunduğu SGK kurumlarından başvuru gerçekleştirilir. Başvurunun doğrudan kuruma giderek yapılması gerekir. İnternet üzerinden başvuru seçeneği bulunmamaktadır. Evlendiği tarihin üzerinden 5 sene geçen kişiler başvuruda bulunamaz. Evlendikten sonraki 5 sene içerisine başvuru yapılması gerekir.

Çeyiz Yardımı Ne Kadar?

Çeyiz parası tutarı kişinin yetim aylığı üzerinden hesaplanır. Sosyal güvencesi bulunan kişi hayatını kaybettiğinde çocukları yetim parası alır. Yetim olan kız çocuklarına devlet tarafından çeyiz yardımı yapılır. Toplam 2 yıla denk gelen yetim parası tutarı, çeyiz yardımına karşılık gelir. Örneğin 2020 yılı için yetim parası 660 TL olarak belirlenmiştir. Kişinin en son aldığı yetim parası üzerinden çeyiz yardımı tutarı hesaplanır.

Çeyiz Yardımı Nereden Sorgulanır?

Çeyiz yardımının sorgulanabileceği yerler 3 şekilde belirlenmiştir. Yardım sorgulaması için kullanılan yöntemler şunlardır:

E-Devlet Sistemi: E-devlet sisteminden online sorgulama yapılır. ALO 170 Hattı: Yardım hattından görevliyle iletişime geçilerek merak edilen bilgiler alınır. Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlükleri: Gerekli belgeler ile birlikte kurumlara gidilerek sorgulama işlemi yapılır.

Çeyiz Yardımı Nasıl Sorgulanır?

Çeyiz yardımını sorgulama yöntemi e-devlet sistemi üzerindendir. E-devlet çeyiz yardımı sorgulaması şu şekildedir:

Kimlik doğrulama işlemlerinden sonra sisteme giriş yapılır. Sistemden “Şahıs Ödemeleri” bölümüne gidilmesi gerekir. Seçenekler içerisinden “Evlenme Ödeneği” seçilmelidir. Açılan ekran üzerinden çeyiz yardımına dair bilgiler öğrenilmiş olur.

Çeyiz Yardımı Nereye Yatar?

Çeyiz yardımının yatırılacağı yer yetim aylığının alındığı kurumla anlaşmalı banka hesabıdır. Farklı bir hesaba aktarılması mümkün olmaz. Çeyiz yardımı toplu olarak yatırılan bir ödenektir. Devletin koşulları sağlayan vatandaşlara geri ödemesiz yaptığı bir yardımdır. Bankalardan alınan evlilik kredisi ile karıştırılmamalıdır. Çeyiz parasının ne zaman hesaba yatacağı konusu kurumun yoğunluk durumuyla ilişkilidir. Net bir süre belirtilmemektedir.

Çeyiz Yardımı Yaş Sınırı

Çeyiz yardımı için yaş sınırı bulunmamaktadır. Her yaştan kız çocuk şartları sağladığı takdirde bir defaya mahsus çeyiz yardımından yararlanır.

Çeyiz Yardımını Kimler Alamaz?

Çeyiz yardımı alamayacak kişiler Sosyal Güvenlik Kurumu güvencesiyle çalışmaya başlayan kadınlardır. Sigortalı olarak işe girme durumunda yetim aylığı, dolayısıyla çeyiz yardımı alma hakkı sonlanır. Sigortalı olarak çalışan kadınlara yetim aylığı bağlanmamaktadır. Resmi nikahı kıyılmamış olanlar da yardımdan yararlanamaz. Yetim aylığından yararlanan erkek çocukların ise çeyiz yardımı alma hakları yoktur.

Editör: TE Bilisim