Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/İstanbul

Kosova Meclis Başkanı Vjosa Osmani, ülkede Kovid-19’a yakalanan 79 yeni vakanın ardından açıklamalarda bulundu. Başkan Osmani, “Bu sayı görünmez düşmanın gücünü gösterir, eğer sağlık profesyonellerinin söylediği gibi, ona güç verirsek, onu diğerine aktarırsak, ona karşı savaşın uzun ve acı verici olacağını kanıtlar. Bu nedenle hepimiz onu durdurmak, hayatlarımızı ve sevdiklerimizin hayatlarını kurtarmak için bir araya gelelim; uzun süre keyif alabilmemiz için bugün özgürlüklerimizi kısıtlayalım. Savaşın kaderi bizim elimizde olduğunu ve sadece evde kalarak ve profesyonellerin talimatlarını takip ederek biz kazanacağız. Birlikte yapabiliriz!” sözlerini dile getirdi.

“DESTEĞİNİZ BİZİ TEŞVİK EDİYOR”

Kosova Başbakanı Albin Kurti ise, görüntülü mesaj yoluyla gurbetçilerin Kovid-19’un üstesinden gelmesi için maddi destek istedi. Kurti, yaptığı çağrıda, şu ifadeleri kullandı: “Sadece acil durumlar için kullanılan rezerveler fonunu boş bulduk, dış ticaret açığı artarken yerli üretimde de düşüş kaydedildi. Dikkate alınmadığınız zamanlarda bile, yurtdışından oy kullanmanın veya Kosova’ya yatırımınız neredeyse imkansız olduğu durumlarda Kosova’yı sevdiniz ve yatırım yaptınız. Kurti, herkesin bu olağanüstü desteğinin Hükümeti radikal değişimlere devam etmeye etşvik ediyor.”

Koronavirüs yeni tipi Kovid-19, bir ayda Kosova’da 362 kişiyi enfekte etti, bunların 59’u tedavi edildi ve 7’si öldü.

ARNAVUTLUK’TA SÜRE UZATILDI

Arnavutluk’ta, 21 Kovid-19 yeni vaka kaydedilirken toplam vaka sayısı 467’ye ulaştı. Ülkede 23 kişi de vefat ettiği belirtilirken 217 vatandaşın da iyileştiği ifade edildi. Ülkede, dün itibariyle hükümetin hareketi kısıtlama düzenindeki yeni değişiklikler yürürlüğe girdi. Yeni karar kapsamında faaliyet göstermesine izin verilen işletmeler 05: 00-17: 30 saatleri arasında açık kalacaktır. Yayalara gelince, ailenin sadece bir üyesinin e-Arnavutluk portalına izin başvurusu ile evden çıkabilir. Bu noktada hükümet, çıkış süresini 60 dakikadan 90 dakikaya çıkararak bir değişiklik yaptı.

MAKEDONYA’DA 2 BİN KİŞİ HASTALANABİLİR

Kuzey Makedonya Sağlık Bakanlığı, yaptığı açıklamada, 3 vatandaşın daha koronavirüsten iyileştiğini belirterek böylelikle iyileşen toplam hasa sayısı 44’e yükseldi.

Öte yandan 38 hasta bu hastalıktan öldü. Toplam enfekte sayısı 854’e ulaştı ve yetkililere göre, hastalığın zirvesinin Nisan sonunda bekleniyor, tahminlere göre yaklaşık 2 bin hasta enfekte olacak.

Editör: TE Bilisim