Durim Abazi / İstanbul / Özel Haber

Sırbistan Bilimler Akademisi Başkanı Vladimir Kostiç, “Kosova bizim değildir” sözleri üzerine ağır saldırılara maruz kaldı. Tipik bir Miloseviç yöntemi, Belgrad medyasını dolduran bir sürece yol açtı.

Bu tutumda en gayretli görünen Moskova portalı “Sputnik” tarafından bildirildiği üzere; 93 Sırp “aydını”, Kostiç’in derhal görevden alınmasını talep ediyor. Dilekçe “Sputnik” tarafından yayınlandı ve liste, yıllarca Büyük Sırbistan’ın propagandasını ve devlet tarafından maaş alan gazeteciler ve “akademisyenler”, oluşuyor.

KOSTİÇ “KIRMIZI ÇİZGİYİ” AŞTI

Vladimir Kostiç, daha önce hiçbir akademisyenin yapmadığı “kırmızı çizgiyi” aştı, bu kurum Sandzak, Presevo Vadisi, Kosova, Bosna ve Yugoslavya’daki tüm bölgeler etknik temzilenmesini amaçlayan ünlü Naçertania’nın (belge) hazırlayıcısıydı.

Sırbistan Baş Akademisyeni Vladimir Kostiç, geçtiğimiz günlerde “birinin bu insanlara Kosova’nın artık fiilen hukuki olarak bizim olmadığını göstermesi gerektiğini” ve şu anda “Siyasi olarak en akıllı iş Kosova’dan onurlu bir şekilde nasıl ayrılacağı” olduğunu belirtti.

İlk olarak Sırp Ortodoks Kilisesi’nin unsurları ve liderleri tarafından hemen linç edilmesine yol açan bir açıklama yapıldı. Kostiç’in stifasını isteyen 93 kişinin bu girişimi geldi.

NAÇERTANJA DIŞINDA ÇIKILMASIN

Dilekçe metninde, Akademi’nin Naçertanja çizgisini sürdürmesi açıkça isteniyor. Yayınlanan belgede şu ifadelere yer verildi:

“Sırp Edebiyat Cemiyeti’nin kuruluşundan bu yana 180 yıl boyunca büyük ve önemli jübile anısına hazırlanan en önemli Sırp bilim ve kültür kurumu yerine, bu sırada gelecekteki eylem rehberlik etmesi gereken şaşırtıcı başarılar elde edilirken Halkın dikkati, Sırbistan Bilim ve Sanat Akademisi Başkanının Kosova ve Metohija hakkındaki uygunsuz ve sorumsuz yorumlarına odaklanıyor.”

Ancak, Sırp Ortodoks Kilisesi liderleri tarafından kışkırtıldığı açıkça görülen imzacılar, mektupta kendilerinin de dediği gibi, Kostic’in ayrılmaması durumunda kurumun tehlikeye gireceği konusunda Belgrad’ı tehditlerde bulunurken, ““Prens Mihailo Obrenoviren kararnamesiyle 1841’de kuruldu. (Sırbistan Bilimler Akademisi)” ifadalerini kullandı.

Editör: TE Bilisim