Washington’da, Seçiciler Kurulu oylarının sayıldığı ve 3 Kasım 2020’deki başkanlık seçimlerinin sonuçlarının resmileştiği Kongre oturumunda Trump destekçileri Kongre binasının dışında protesto düzenledi.

Göstericilerden bir grubun polis barikatını aşarak Kongre binasına girmesi sonucu polisin biber gazıyla müdahalesiyle karşı karşıya kaldı. İç savaşı andıran olaylarda, 4 kişi öldü, en az 52 kişi gözaltına alındı.

Olayların fitilini ise toplantı öncesi yaptığı protesto çağrısıyla Proud Boys yaktı.

2016’DA KURULDU

Peki bu Proud Boys (Gururlu Çocuklar) nasıl ortaya çıktı, kimlerden oluşuyor ve ne istiyorlar? İşte detaylar…

Kanadalı-İngiliz sağcı aktivist Gavin McInnes tarafından 2016 yılında kurulan Proud Boys, aşırı sağcı, göçmen karşıtı, tamamı erkeklerden oluşan bir grup.

Grubun adı, Disney filmi Aladdin’in müzikal versiyonundan bir şarkıdan geliyor. Grup üyelerinin çoğunun sokak şiddeti geçmişi bulunuyor.

Trumpçı fikirleri ve geleneksel cinsiyet rollerini savunan grup üyeleri, kendilerini batılı bir şovansit olarak tanımlıyor.

ANTİFA KARŞITI

Üyeler genellikle üzerinde sarı şeritler bulunan siyah tişörtler ve üzerinde “Make America Great Again” şapkalar giyiyor.

Bazı üyeler üzerinde “Antifa avlanma izni” yazan miğferler takıyor.

Proud Boys ve bağlı gruplar, son iki yılda, başta Oregon, Washington ve New York’ta olmak üzere, birçok şehirde şiddetli sokak mitinginde Antifa ile karşı karşıya geldi.

Antifa ise ABD’de beyaz ırkın üstünlüğünü savunan ve neo-Nazi anlayışını destekleyen aşırı sağcı gruplara tepki olarak oluştu.

TRUMP DESTEKLİYOR

Proud Boys, beyaz üstünlükçü, anti-semitik, ırkçı veya faşist oldukları iddialarını reddediyor.

Kendilerini her şeyden önce muhafazakar olarak görüyorlar. Amerika’yı kurtaracak şeyin muhafazakarlık olduğunu düşünüyorlar.

Proud Boys, Başkan Donald Trump’ı açıkça destekleyerek nam saldı. Aynı zamanda Trump tarafından da açık şekilde destekleniyorlar.

GRUP LİDERİ GÖZALTINDA

Grubun mevcut lideri kim?

Proud Boys’un şimdiki lideri Enrique Tarrio. ABD’de Küba asıllı bir ailenin çocuğu olarak doğdu, iki yıldan fazla süredir aşırılık yanlısı gruba liderlik ediyor.

Tarrio yürüyüşteyken hep aynı kıyafeti giyiyor. Başında beyzbol şapkası, güneş gözlüğü, sarı ve siyah polo tişört ve sırtında kurşun geçirmez yelek…

Proud Boys’un lideri Enrique Tarrio.

Grubun tüm protestolarında yer alan Tarrio, Washington’daki yürüyüşte yer alamadı.

Çünkü kongre binasının basıldığı günün hemen öncesinde Tarrio’nun Washington’a girişi yasaklandı.

Miami’de ikamet eden Enrique Tarrio, bugün şehre girdikten kısa süre sonra gözaltına alındı.

SOSYAL MEDYA AMBARGOSU

Facebook, Instagram, Twitter ve YouTube, grubu platformlarından yasakladı ve üyeler daha az popüler ağlara yönlendirildi.

Grup sözcüsü kendilerine katılmak isteyenlere ise şu mesajı veriyor:

“Ne renk olduğunuz veya geçmişinizin ne olduğu umurumuzda değil. Amerika’yı seviyorsanız. Sizi bir kardeş olarak görüyoruz.”

MÜSLÜMAN KARŞITI

Proud Boys’u bir nefret grubu olarak tanımlayan bir yasal savunma örgütü olan The Southern Poverty Law Center’a göre grup, “Müslüman karşıtı ve kadın düşmanı söylemiyle” tanınıyor.

SPLC, grubun şiddet eğilimleri hakkında yıllardır uyarılarda bulunuyor.

Proud Boys’un gösterileri sık sık kavgalara ve şiddete dönüştüğü için sosyal huzursuzluğun giderek daha görünür bir parçası haline geldi.

ŞİDDET YANLISI

Proud Boys Ağustos ayında Michigan, Kalamazoo’da aşırı sağ karşıtı grupla karşı karşıya gelince kolluk kuvvetlerinin devreye girmesini gerektiren kavgalar yaşandı.

Geçen hafta sonu Portland, Oregon’da yüzlerce insan Proud Boys tarafından düzenlenen bir miting için toplandı.

Kolluk kuvvetleri mitingin ciddi bir şiddet olmadan sona erdiğini söylese de, videolarda mitingde ciddi şiddet olayları yaşandığı görüldü.

Trump yenilgiyi kabul etti: 20 Ocak’ta görevi teslim edeceğim!

Dünya

Habere Git

ABD Kongresi, Jeo Biden’ın başkanlığını resmen onayladı!

Dünya

Habere Git

ABD’de Hollywood’u aratmayan görüntüler

Dünya

Habere Git

ABD’de iç savaş görüntüleri: Ülkede15 günlük acil durum ilan edildi

Dünya

Habere Git

Editör: TE Bilisim