Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Koronavirüs Avrupa Birliği’nin gerçek yüzünü bir yine gözler önüne serdi. İşler güzel giderken dayanışma ve birlik temalı birbirinden güzel konuşmalarla ve bitmek bilmeyen Türkiye karşıtlığıyla bilinen Avrupa Birliği’nin aslının vasıfsız bir hayalden ibaret olduğunu gösteren olay, Yunanistan-Çin-Almanya üçgeninde yaşandı. Yunanistan’ın Sınır Tanımayan Televizyon adlı ünlü haber sitesinin ortaya çıkardığı haberde, koronavirüs nedeniyle önceki gün ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan eden Yunanistan’da Koronavirüs nedeniyle inanılmaz seviyelere ulaşan maske ve eldiven ihtiyaçları için Çin’e sipariş verilmişti.

DOĞRUDAN BAĞLANTI YOK

Yunan şirketlerin siparişlerinin Çin’den bir türlü gelmemesi, skandalı ortaya çıkardı: Çinli yetkililer, Yunanlar’a “Siparişlerinizi gönderiyoruz ancak Alman yetkililer el koyuyor. Ülke içi ihtiyacı acil karşılamak için böyle yaptıklarını söylüyorlar. Bu nedenle Almanya ile görüşün” cevabını verdi! Çinliler bu kez siparişleri doğrudan Yunanistan’a gönderme fikrini önerdi. Ancak Yunanistan ile Çin arasında doğrudan bağlantı bulunmuyor, koronavirüs nedeniyle çökme noktasına gelen hava taşımacılığına bir de bürokratik engeller darbe vuruyor.

Bütçe kuralları askıda

Diğer yandan Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin maliye bakanları koronavirüs salgını nedeniyle video konferans ile Ekonomik ve Mali İşler Konseyi (ECOFIN) toplantısı gerçekleştirdi. Toplantı sonunda, koronavirüsün ekonomik etkileriyle mücadele edilebilmesi için üye ülkelerin AB’nin İstikrar ve Büyüme Paktı’ndaki cayma maddesini yürürlüğe sokma kararı aldığı bildirildi. İstikrar ve Büyüme Paktı, AB üyesi ülkelerin kamu harcamalarını ve bütçe açıklarını sınırlandıran katı kurallar içeriyor. Yürürlüğe giren madde, üye ülkelerin kamu harcamalarını kriz döneminde serbest bırakıyor.

UÇUŞ KRİZİNİ ÇİNLİLER ÇÖZDÜ

Yunanistan bağlantı işlemini çözmeye çalışırken Çin, 18 ton malzemeyi içeren bir kısım siparişi doğrudan uçuşla Yunanistan’a gönderdi. Yunanlar’ın siparişlerinin üzerine bunca zaman çöken Almanya, özel kanunname ile sağlık ürünlerinin yurtdışına ihracını yasakladı… Koronavirüs ile hızlı bir şekilde mücadeleye başlayan ve mühimmat sıkıntısı yaşamamasıyla dikkat çekilen Almanya’nın bu “başarı”sının nedeni gözler önüne serildi. Almanlar’ın başka hangi ülkelerin siparişlerine el koyduğu, toplamda ne kadar malzemeyi bu şekilde tedarik ettiği şimdilik bilinmiyor.

ÇEKYA’DAN İTALYA’YA KAZIK

Almanlar’ın Yunanlar’a yaptığının bir benzeri de Çekya ile İtalya arasında yaşandı. Çin’den İtalya’ya gönderilen sağlık malzemeleri, doğrudan uçuş olmadığı için Çekya’nın başkenti Prag’a gelip sonrasında İtalya’ya ulaştıracaktı. Ancak Çek makamları gelen malzemeye “ihtiyaç olduğu gerekçesiyle” el koydu. Koronavirüsten en sert etkilenen ülkenin İtalya olduğunu, ülkede günde ortalama 300 kişinin öldüğünü hatırlatmakta fayda var…

Tüm bu gelişmeler, ülkelerin kendi çıkarları söz konusu olduğunda dayanışmayı nasıl rafa kaldırdığının ispatı niteliğinde.

Editör: TE Bilisim