Avrupa Birliği ülkeleri arasında vizeye gerek olmadan serbest dolaşım imkânı tanıyan Schengen Bölgesi antlaşması, bir rüyanın gerçeğe dönüşmesi olarak tanımlanmıştı. Ancak bu rüya yavaş yavaş kâbusa dönüyor. AB ülkelerinin dışarıdan zenginleri çekmek için geliştirdikleri, 250 veya 500 bin Avro’luk taşınmaz yatırımı karşılığında altın vize uygulaması, AB ülkelerinin sade vatandaşlarını günden güne tehdit eder hale geldi.

Kira fiyatları tavan yaptı

Yunanistan, İspanya, Almanya’dan sonra Portekiz’de de tehlike çanları çalmaya başladı. Ülkenin başkenti Lizbon’da altın vize uygulaması nedeniyle 2019 yılının ilk üç ayında konut fiyatlarının yüzde 9,3 oranında arttığı duyuruldu. Bu artışın yükselerek süreceği kaydedildi. Özellikle Rusya ve Çin gibi ülkelerin zenginlerinin Lizbon’a akın etmesi nedeniyle artan konut fiyatları, Portekizliler’in sırtına günden güne yük oluyor.

“Başka seçenek yok”

Kira fiyatları maaşının yüzde 60-70’ine dayanan vatandaşlar çareyi şehrin dışındaki bölgelerden ev kiralamakta buluyor.

Dışarıdan gelen zenginler nedeniyle yerlilerin ikinci sınıf vatandaş sınıfına düştüğü eleştirisi yapılırken, ülkede yetkililer “Bunu kabul etmekten başka çareleri yok” diyerek halka geri adım atmayacaklarını duyurdu. Nitekim 2008’de başlayan küresel ekonomik krizin etkilerini tamamen atlatamamış olan ülkede, 500 bin Avro yatırım karşılığında verilen altın vize sayesinde 5 milyar Avro’ya yakın gelir elde edildiği vurgulanırken, yeni müşterilerin ülkenin ekonomisi için şart olduğu vurgulandı.

Başkentler aynı dertten mustarip

Şehrin merkez bölgelerindeki kiraları karşılayamayan vatandaşlar için 600 Avro’ya konteynır kiralayan bir siteyle ilgili geçtiğimiz günlerde çıkan bir haber, halk arasında öfke patlamasına sebep olmuştu. Lizbon Belediyesi, konteynır kiralama faaliyetlerinin durdurulduğunu açıklasa da, bu hamlenin göstermelik olduğu, yükselen fiyatların halkın hayatını daha da zorlaştıracağı ifade ediliyor. Almanya’nın başkenti Berlin, İspanya’nın Madrid ve Barcelona kentleri, Yunanistan’ın başkenti Atina da altın vizenin getirdiği benzer sorunlarla boğuşuyor.

Editör: TE Bilisim