Diriliş Postası Muhabiri İbrahim Seçkin Talaş/Ankara

Kredi Kayıt Bürosu(KKB) tarafından hazırlanan “Koronavirüsün Tarım ve Gıda Sektörüne Etkileri” başlıklı rapor açıklandı. Kovid-19 salgınının makroekonomik etkilerinin yanı sıra gıda ve tarım sektörünü analiz eden rapor, dünyada yaşanan paniğin ardından tahıl ve baklagil üretiminin artacağını ortaya koyuyor.

Kovid-19 salgını sürecinde küresel gıda ticaretinin kesintiye uğraması sonucu ilk aşamada küresel gıda talebinin azaldığı gözlemlense de dünya ülkelerinde yaz mevsimi öncesinde ürün stoklarında, lojistik ve taşıma problemleri, insan hareketlerine getirilen kısıtlamalar nedeniyle ‘gıda paniği’ yaşadığının altı çizildi. Salgın döneminde dünyada olduğu gibi Türkiye’de de buğday, mısır, pirinç, fasulye, mercimek ve nohut stokları önem arz ediyor. Raporda, salgın sonrası dönemde tahıl ve baklagil üretiminin arttıracak tedbirlerin alınması gerektiği vurgulanıyor.

Salgın sonrası için önlemler

Dünya ülkeleri salgın sonrası dönemde tarım ve gıdada riski azaltacak önlemler alınıyor. Alınan önlemlerin başlıklarına bakıldığında tarım ve gıda zincirinin sürekliliği, tarım değer zincirinin finansal sürdürülebilirliği, tarım işçiliği, yerel gıdayı özendirme, tarımda dijitalleşme ve veri paylaşımı öne çıkıyor. Salgın ve sonrasında çiftçilerin, tarım, iklim, bankacılık ve kamu hizmetlerine yönlendirileceği, böylelikle salgın riskini azaltan temasın engelleneceği, çiftçinin de iş verimliliğinin bu yolla arttırılması bekleniyor.

SALGIN DÜNYADA GIDA PANİĞİNE SEBEP OLDU

Dünya ülkeleri salgın sonrası dönemde tarım ve gıdada riski azaltacak, salgına cevap verecek şekilde uyum önlemleri alınıyor. Alınan önlemlerin başlıklarına bakıldığında tarım ve gıda zincirinin sürekliliği, tarım değer zincirinin finansal sürdürülebilirliği, tarım işçiliği, yerel gıdayı özendirme, tarımda dijitalleşme ve veri paylaşımı öne çıkıyor.

Kovid-19 salgınının tarım ve gıda sektörüne etkilerini konu alan rapora göre, salgının en çok etkilediği ülkeler olan ABD, Çin, İspanya, İtalya ve Fransa’nın tarımsal üretimin ihracat ve ithalat ülkeleri olmaları nedeniyle salgının tarım ve gıda sektörüne etkilerinin küresel boyutta olacağı belirtildi.

Salgının gecikmeli başladığı ve süreci diğer ülkelere göre daha iyi yöneten Türkiye, raporda bir tarım ülkesi olarak öne çıkarken salgın sonrası dönemde Türkiye’de tarım ve gıda sektöründe yaşanacak gelişmelerin dünya için önem taşıdığı vurgulandı.

Kovid-19 salgını sürecinde küresel gıda ticaretinin kesintiye uğraması sonucu ilk aşamada küresel gıda talebinin azaldığı gözlemlense de dünya ülkelerinde yaz mevsimi öncesinde ürün stoklarında, lojistik ve taşıma problemleri, insan hareketlerine getirilen kısıtlamalar nedeniyle ‘gıda paniği’ yaşadığının altı çizildi.

Editör: TE Bilisim