Dünya koronavirüse çare bulmaya çalışırken virüsle mücadelenin en önemli parçasını koronavirüsün vücuda girdikten sonraki davranışlarının bulunması oluşturuyor. Bu yönde araştarmalar yapan bilim insanları çalışmalarında ilginç bir sonuca ulaştı.

DOKUNDUĞU HÜCREYİ ZOMBİLEŞTİRİYOR

ABD’nin San Francisco Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi koronavirüsün yeni bir görüntüsünü paylaşarak vücutta hücrelere nasıl zarar verdiğini açıkladı. Daha önce dünyada yaşanan hiçbir salgına benzemeyen Kovid-19’da virüsün davranışlarını inceleyen ekip enfekte olan hücrelerin “dokungaçlar” çıkardığını tespit etti.

Bilim insanları, hastalıklı hücrelerin bu dokungaçları kullanarak yayıldığını belirtirken virüs bulaşan hasta hücrelerin adeta zombilere benzediğini ve tutundukları sağlıklı hücrelere de Kovid-19 bulaştırdığını keşfetti.

SİNSİ VE TEHLİKELİ

Kovid-19 hücreleri dokungaç gibi hareket ederek uzuyor ve daha fazla hücreye ve bölgeye ulaşarak enfeksiyonu büyütüyor. Bilim insanları Covid-19’un ‘Filipod’ adı verilen bu uzamayı diğer hücrelere göre çok daha hızlı yapabildiğini keşfetmişler.

Bunun virüsün ne kadar sinsi ve tehlikeli bir karakteri olduğunun kanıtı olduğunu söyleyen uzmanlar bu uzamanın durdurulmasını sağlayan bir bilimsel çalışmanın virüsle mücadelede çığır açabileceği öngörüyor.

Editör: TE Bilisim