ABD başkanlığına seçilen Joe Biden, Delaware’de Adalet Bakanı adayı Merrick Garland’ı tanıttığı programda, dün ABD Kongresinin Trump destekçileri tarafından basılmasının ardından Washington’da yaşanan olayları değerlendirdi.

ABD HALKINA “YERLİ TERÖRİST” YAKIŞTIRMASI

Kongre baskınının, Amerikan tarihinin “en karanlık” günlerinden biri olduğunu söyleyen Biden, “Onlar protestocu değildi, onlara protestocu demeyin. İsyancı bir kalabalıktı. Onlar, yerli terörist. (Trump) Başından bu yana demokratik kurumlarımıza topyekün saldırı başlattı.” ifadesini kullandı.

BEYAZ SARAY’DA ARDI ARDINA İSTİFALAR

Dünkü Kongre baskınının ardından, Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Sarah Matthews, Beyaz Saray Sosyal İşler Müdürü Rickie Niceta ve Melania Trump’ın Özel Kalem Müdürü Stephanie Grisham istifa etmişti.

Bugün de bir dönem Trump’ın Özel Kalem Müdürlüğünü de yapan ve şu anda Trump’ın Kuzey İrlanda Özel Temsilcisi olan Mick Mulvaney ve Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Matt Pottinger istifalarını duyurmuştu.

Öte yandan Amerikan basınına yansıyan iddialara göre, Beyaz Saray’daki başka isimler de istifalarını açıklamayı planlıyor.

İddialara göre, Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien ve Beyaz Saray Özel Kalem Yardımcısı Chris Liddell da görevinden ayrılmayı düşünen diğer isimler arasında yer alıyor.

ABD SAVAŞ ALANINA DÖNMÜŞTÜ

Dün Beyaz Saray’ın önünde Trump’ın da katıldığı mitingin ardından Kongre binasına yürüyen binlerce destekçisi gösterici ile polis arasında çatışma çıkmıştı. Polis barikatlarını aşan bazı göstericiler, Kongre binasına girmişti.

Yaşanan olaylarda 4 kişi ölmüş ve çok sayıda kişi de yaralanmıştı.

Trump, destekçilerine “itidal” çağrısında bulunmuştu.

Kongre binasına Ulusal Muhafızların sevk edilmesi talimatı verilirken, Washington’da yerel saatle 18.00 itibarıyla “sokağa çıkma” yasağı ilan edilmişti.

Editör: TE Bilisim