Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/Balkanlar

Dini Özgürlükler Yasası’na göre 1918’de kurulan ve “Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı” olarak da bilinen Yugoslavya Krallığına dahil olmadan önce Karadağ’da inşa edilen kiliselerin “devlet malı” haline gelecek. Gerginliklerin Karadağ’da iki gün içinde yürürlüğe girecek olan Dini Yasası’nın kabul edilmesiyle tetiklendi. Belgrad’daki Avrupa-Atlantik Araştırmaları Merkezi, bir yanda Noel ve Yeni Yıl kutlamalarına, diğer yanda Ortadoğu’daki karmaşık gelişmelere rağmen, Batı’nın Sırbistan-Mali ilişkilerindeki artan gerilimlere çok dikkat etmesi gerektiğini umuyor.

“KARADAĞ DİN YASASI SORUNLUDUR”

Belgrad merkezli Avrupa-Atlantik Araştırmaları Merkezi, kendisini Belgrad’ın yanında konumlandırarak konu ile ilgili yağtığı açıklamasında, sözlere yer verdi:

“Gerginlikler, Karadağ’daki Sırpların konumunda düzgün tartışılmayan başka zayıflıklara da maruz kaldı. Her şeyden önce bireyin kolektif haklara üstünlüğü ilkesinin kabulünü vurgulayan bir çalışma grubu olarak, bireylerin yalnızca ortak eylem yoluyla kullanabileceği haklara saygı gösterirken, söz konusu yasanın sorunlu olduğuna ve edinme yöntemi iyi niyetle uygulanmadığına inanıyoruz. Elbette bu, Karadağ parlamentosunda sözde demokratik muhalefetin kabul edilemez tacizi için de geçerlidir.”

Sırp Ortodoks Kilisesi’nin tutumu önemli

Onların görüşüne göre, “tartışmalı yasa” oldukça karmaşık bir bölgesel ve küresel bağlamda kabul edilmektedir, çünkü Ortodoks kiliseleri arasındaki karmaşık ve merkezi olmayan bir ilişkiler sisteminde, Ukrayna Ortodoks Kilisesi, yakın zamanda Belgrad ile Priştine arasındaki nihai anlaşmanın sonucu üzerinde sonuçlara yol açabilecek İstanbul Patrikhanesi’nin bir kararı ile Rus Ortodoks Kilisesi’nden bağımsızlık kazandı. Araştırma Merkezi’nin açıklamasında:

“Olası uzlaşma konusunda çok boyutlu bir anlaşmanın ana unsurlarından birinin Sırp Ortodoks Kilisesi’nin konumu olacağı akılda tutulmalıdır. Bu kilise, Belgrad’a Karadağ’daki olaylarda ve bölgedeki başka yerlerdeki Sırpların pozisyonlarında açık bir kamuoyu sahibi olma meşruiyeti veriyor.” ifadeleri kullanıldı.

Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/Balkanlar

Editör: TE Bilisim