İçinde bulunduğumuz çağda bütün felaketlerde olduğu gibi yeni tip koronavirüs (coronavirus) salgınında da bir tür “bulaşıcı akıl hastalığı” gibi yayılan komplolar türemeye devam ediyor. Etkisi altına aldıkları insanları tehlikeli birer sosyal zararlı haline getiren bu komploların son örneği Hindistan’dan.

IRKÇILAR İÇİN BULUNMAZ FIRSAT

Ülkedeki Müslümanları uzun süredir ırkçı temelli baskılara maruz bırakan, İslam ve Müslüman karşıtlığını son çıkarılan vatandaşlık yasası ile resmi devlet politikası haline getiren Hindular, Kovid-19 hastalığını da fırsattan istifade Müslümanlara bağladı. Hindular tarafından ortaya atılan ve özellikle sosyal medyada büyük destek bulan komploya göre salgın, Müslümanlar tarafından tüm coğrafyasına dünyaya yayıldı. Bunun Müslümanlar için bir cihat hareketi olduğu yalanı da komplo teorisine eklendi.

SOSYAL MEDYA NEFRET SÖYLEMLERİNDEN GEÇİLMİYOR

Bundan daha vahimi ise milyonlarca Hindu’nun bu saçma teoriye inanması ve Müslümanlara yönelik nefret söylemlerinin büyük artış göstermesi.  Twitter ve Instagram gibi sosyal medya sitelerinde “#coronajihad” başlığı altında milyonlarca ırkçı ve İslam düşmanı paylaşım görmek mümkün. Bu komplonun Müslümanlara yönelik yeni bir şiddet hareketine dönüşmesi ise hiç de bozuk bir ihtimal değil

AVRUPA’DAN ASYA’YA HER YERDE AYNI ÇILGINLIK

Öte yandan bu arızalı zihin yapısı sadece Hindulara özgü de değil. Dünyanın her köşesinde bu tür komplo teorilerine rastlamak mümkün. Birkaç örnek verecek olursak; İranlı komploculara göre salgın “Yahudi komplosu”. ABD’li Komploculara göre “Çin komplosu”, Çinlilere göre “ABD Komplosu”. İtalyanlar Fransızların salgını ürettiğini düşünürken Fransızlar ise suçu küreselcilere yüklüyor.. Küreselci kompo teorisyenlerin Neoconların bağladığı salgın, Neoconlara göre ise “Neoliberal” komplosu!

Editör: TE Bilisim