İletişim Başkanlığı tarafından “Kovid-19 Tecrübeleri ve Salgına Karşı Mücadelede Uluslararası İş Birliği” başlıklı bir videokonferans düzenlendi.

Başkanlığın Türkçe ve İngilizce Youtube kanallarından canlı olarak yayınlanan video konferansın açış konuşmasını İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun yaptı.

Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen, Roma Büyükelçisi Murat Salim Esenli ve Seul Büyükelçisi Durmuş Ersin Erçin’in konuşmacı olarak yer aldığı videokonferansın moderatörlüğünü ise SETA Güvenlik Araştırmaları Direktörü Murat Yeşiltaş gerçekleştirdi.

DİYARBAKIR’DAKİ TERÖR SALDIRISI

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, konuşmasının başında, terör örgütü PKK’nın bugün Diyarbakır’da katlettiği sivil vatandaşlara Allah’tan rahmet diledi.PKK terör örgütünün bugünlerde dahi ne kadar kalleş olduğunu, olabildiğini gösterdiğini belirten Altun, “Elbette, Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bu cani örgüte bu yaptığını bırakmayacaktır. Terörle mücadelemiz bugünlerde dahi sürmektedir, sürecektir.” dedi.

“SAĞLIK SİSTEMİMİZ ÇAĞ ATLADI”

Altun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde 2002 yılından itibaren atılan adımların, bugün virüs salgınına karşı verilen mücadeleye büyük katkılar sunduğuna dikkati çekti.Güçlü sağlık sistemlerine sahip ülkelerin, vaka sayıları yüksek olsa bile, hastalara iyi bakarak hastalık sebebiyle ölüm oranını asgari düzeyde tutabildiğini kaydeden Altun, “Bu itibarla, Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlık döneminden itibaren sağlık ve sosyal güvenlik sistemlerimize yapılan yatırımların Türkiye’yi bugün karşı karşıya kaldığımız tehditlere en iyi biçimde hazırladığını söylemek mümkündür.” ifadelerini kullandı. 2002-2020 dönemine bakıldığında Türkiye’nin sağlık sisteminin çağ atladığını vurgulayan Altun, şöyle devam etti:

“18 yıllık dönemde hastane sayımız, 1.156’dan 1.518’e yükselirken; önümüzdeki dönemde karantina için kullanabileceğimiz tek kişilik oda sayısı 18 bin 934’ten 91 bin 949’a ulaşmıştır. Aynı süre zarfında yatak sayımız 164 bin 471’den 239 bin 46’ya çıkmış, yoğun bakım yatak sayısında ise 2 bin 214’ten toplam 65 bin 455’e bir yükseliş yaşanmıştır. Bir başka deyişle yoğun bakım yatak sayımız yaklaşık 33 katına çıkmıştır. 2002 yılından itibaren sağlık sistemimize yapılan yatırımlarla sağlık personeli sayımızın da ihtiyaç duyulan seviyeye taşındığını görüyoruz.

“SALGIN SONRASI DÖNÜŞÜMLERE HAZIRIZ”

Fahrettin Altun, “Salgınla mücadelemizi nasıl virüs henüz topraklarımıza ulaşmadan önce, tüm senaryoları ayrı ayrı çalışarak planladıysak, salgından sonra nasıl bir dünya kurulacağı ve uluslararası sistemin nasıl dönüşümler geçireceği konusuna da bugünden hazırlanıyoruz. Koronavirüs sonrası dönemde rekabet ve çatışmanın mı, yoksa iş birliği ve dayanışmanın mı ağırlık kazanacağı Türkiye gibi dünyaya siyasi, ekonomik ve kültürel entegrasyonunu tamamlamış, bölgesel ve küresel meselelerin çözümüne her fırsatta katkı sunan ülkeleri yakından ilgilendirmektedir. Aynı şekilde tek kutuplu uluslararası düzenin sürdürülebilir olup olmadığı ile açık ve kurallara dayalı ticaret rejiminin ayakta tutulup tutulamayacağı gibi sorular cevap beklemektedir.” dedi.

“EN BÜYÜK GÜVENCEMİZ MİLLİ BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZ”

Altun, Türkiye’nin bu süreçte en büyük güvencesinin milli birlik ve beraberliğiolduğuna işaret ederek, “Tarihinin her döneminde zorluklar karşısında kenetlenerek tek yumruk olan aziz milletimiz, bugün de Çanakkale ruhuyla, Milli Mücadele bilinciyle, 15 Temmuz direnişinin şuuruyla tüm sıkıntıların üstesinden gelecek; inşallah bu süreçten güçlenerek çıkacaktır. Bu kritik eşikte yalnızca kendi çocuklarımıza değil aynı zamanda dünyanın muhtelif bölgelerinde savaşı, açlığı, yoksulluğu ve zulmü yaşayan masumlara karşı da ayakta kalma sorumluluğumuz olduğunu asla unutmamalıyız.” değerlendirmesinde bulundu.

Konferansın takip edilebileceği Youtube kanalları:

İletişim Başkanlığı Türkçe Youtube Kanalı: www.youtube.com/iletisimbaskanligi İletişim Başkanlığı İngilizce Youtube Kanalı: www.youtube.com/channel/UC2b-Hx29dQAgbVn9_SgQ75Q/videos

Editör: TE Bilisim