Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/İstanbul

ABD’nin başkenti Washington’da, iki ebedi düşmanı olan Kosova ile Sırbistan arasında ekonomik normalleşme anlaşması imzalandı.

LVV lideri Albin Kurti, partisinin tekrar iktidar olma durumunda, Kosova ile Sırbistan arasında Beyaz Saray’da varılan ekonomik anlaşmaya uymayacağını vurguladı. Eski başbakan Kurti, bu anlaşmaların Kosova’nın meclisinde onaylanmayacağını ifade etti.

“BU TAAHHÜTLER MECLİSİMİZDE ONAYLANMAYACAK”

Başkan Kurti, twitter hesabında açıklamalarda bulunarak, “Göreve döndüğümüzde gayri meşru Kosova Başbakanının taahhütlerine karşı hiçbir yükümlülüğümüz yok. Tutarsız ve şeffaf olmayan metinlerin altına imza atması halkın iradesine, demokratik düzene aykırıdır ve Kosova anayasası ve yasalarına aykırıdır. Bu taahhütler meclisimizde onaylanmayacak.” dedi.

Kurti ayrıca, yalnızca ilkeli ve iyi hazırlanmış diyalogun adil ve kalıcı anlaşmalara yol açacağını diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Arabulucular, Kosova ile Sırbistan arasında daha fazla bölünmeye neden olan anlaşmaları teşvik etmekten kaçınmalıdır. Yalnızca ilkeli ve iyi hazırlanmış diyalog, adil ve kalıcı anlaşmalara yol açar.”

KURTİ ABD’YE karşıymış

Diğer yandan, Kosova-Sırbistan diyalogunda ABD Özel Temsilcisi Richard Grenell, Albin Kurti’nin partisinin iktidara gelmesinin ardından Washington anlaşmasına saygı göstermeyeceği yönündeki açıklamalarına tepki gösterdi.

Richard Grenell’ın tepki açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Kesin olan bir şey var, her zaman Kurti’nin ABD’ye karşı olacağına inanabilirsiniz. Obama’nın fikirlerine karşıydı, Bush’un fikirlerine karşıydı. Sembolizm kira ödemiyor, işler ödüyor.”

İSRAİL KOSOVA’YI TANIRSA İLİŞKİLER BOZULACAK

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç’e yakın kaynaklar Jerusalem Post’a verdiği demeçte, İsrail’in Kosova’yı tanımasının, Beyaz Saray’da Balkan ülkeleri çerçevesinde varılan anlaşmaya rağmen Sırbistan ile ilişkileri biraz gereceğini kaydetti.

Vuçiç’e yakın olan bu kaynak Washington’da imzalanan anlaşma hakkında bilgi verirken, “İsrail, Kosova’yı bağımsız bir devlet olarak tanırsa, Sırbistan büyükelçiliğini Kudüs’e taşımayacaktır. Üstelik İsrail’in bu hamlesi İsrail ile Sırbistan arasındaki ilişkilere zarar verecek ve bir daha asla eskisi gibi olmayacaktır.”

Editör: TE Bilisim