Troya’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kabulünün 20. yıl dönümü dolayısıyla 2018 yılı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca ‘Troya Yılı’ ilan edildi. Antik döneme ait kazılarda gün yüzüne çıkarılmış olan her biri Troya’nın farklı bir zaman dilimine ait olan bu eserler, geçmişten günümüze o günler hakkında araştırmalar yapmamız için bizlere ışık tutmaya devam ediyor. Bir ay boyunca sergi ziyarete açık olacak.

SON HAMLE “TRUVA ATI”

Arkeoloji Müzesi’ne bağlı Darphane-i  Amire’de  sanatseverleri ağırlayan ‘Düşler Ülkesi Troya’ sergisine gittiğiniz zaman sizleri ilk olarak Truva Atı karşılayacak. Truva Atı, Troya kentinin ele geçirilmesi için kullanılan tarihin en zeki savaş hilesi olarak gösterilebilir. Kentin surlarına bırakılan Truva Atı, on yıl süren savaşın son hamlesi olur. Böylece Truva Atı yüzyıllarca dilden dile aktarılarak bir efsane haline gelir. “Truva Atı” çalışmasında en küçük ve ortada bulunan at, efsanenin başlangıcını, yarım olarak görünen atlar ise bu hikâyenin dilden dile, kulaktan kulağa aktarılarak günümüze kadar gelmesini temsil eder. Troya savaşında çarpışan askerlerin kullandıkları savaş kalkanları bir meydan okumayı temsil eder. Sembolik anlamlara sahip hayvan ve insan motifleri ile geometrik desen ve süslemeler, seramik yüzeyde kabartma formunda işlenmiştir. Üzerindeki desenlerin savaşa dair bir güç gösterisi olarak karşımıza çıkıyor.

ÇOCUKLARIN TROYA’SI

Geçmişin kültürel birikimini sahiplenmek ve özümsemenin başlangıcı, her anlamda yeni nesillerin o bilgiye ulaşımı ve eğitimiyle gerçekleşir. Troya gibi, medeniyetlerin ve efsanelerin beşiği olan bir kentin kültürel mirası genç kuşaklara ilham vermeye devam ediyor. “Çocukların Gözünden Troya”  projesinde ise Diyarbakır Ambar İlköğretim Okulu 2. sınıf öğrencilerinin kreatif ve özgür düşünceye bağlı kalarak yapmış olduğu Troya resimleri sergileniyor. Bu eserler çocukların görsel sanat öğretmeni olan sanatçı tarafından dijital ortama yeniden aktarılması ile ortaya çıkmış.

SAVAŞ GERÇEĞİNİ HATIRLATIYOR

Sergide Troya Savaşı’nın resimleriyle oluşturulan çeşitlilik, görsel ve zihinsel olarak farklı yorumlamalara imkân verirken Troya ile ilgili hem fikir sahibi olmanıza hem de bakış açınızın genişlemesine katkı sağlıyor. Sergi geçmişin izlerini bugüne taşırken, savaşın yıkımlarını ve zamanın bizden götürdüklerini ziyaretçilere tekrar hatırlatıyor.

Editör: TE Bilisim