Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah-Atina

Koronavirüs nedeniyle dünyada gündem virüse sabitlenirken, Batı menşeili uluslararası haber ajanslarının Türkiye karşıtı yayınları engel tanımıyor. Virüse yakalananların sayısını az bulunca “Türkiye verileri saklıyor” iddiasını ortaya atan, vakalar artmaya başlayınca bu kez de “Virüsün kökeni Türkiye” gibi yalanlar uydurmaya başlayan Batı medyası, göçmen krizine de el attı.

İngiltere merkezli dünyaca ünlü Reuters haber ajansının “Türkiye analizi”nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile 17 Mart’ta video gerçekleştirdiği göçmen krizi ve 2016 Geri Kabul Anlaşması temalı görüşme mercek altına alındı.

İTALYA’YI YALNIZ BIRAKTILAR

Tarafların süreçte hiçbir ilerleme kaydedemediği analizde ileri sürülürken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Batı’ya gitmek isteyen mütecilere engel olunmayacağı konulu 29 Şubat’ta yaptığı açıklamanın bumerang olarak geri döndüğü iddia edildi. Yunanistan’ın sınırlarını korumayı başardığı, Avrupa Birliği sınır koruma birimi Frontex’in de Türkiye’den Avrupa Birliği’ne girmeye çalışan mülteci ve göçmenleri durdurmaya çalışmak için seferber olduğu hatırlatıldı.

Yazıda öve öve bitirilemeyen Avrupa Birliği; koronavirüs ile boğuşan, her gün yüzlerce  kişinin öldüğü İtalya’nın destek talebine dahi cevap vermemişti, sonuç olarak Türkiye ve Çin’in İtalya’ya yardım etmesiyle daha büyük bir felaketin kapısından dönülmüştü…

Yunanistan’ın sınırlarını korumakta başarılı olmasıyla Türkiye’nin dezavantaj altına girdiğini savunan Reuters, koronavirüs vakaları sonrası Avrupa Birliği’nin sınırlarını kapatmasıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mülteci krizinde elinde hiçbir kozun kalmadığını iddia etti. Sinir harbinden kesin galip çıkmasa da, kaybedeninin Türkiye ve Erdoğan olduğu öne sürüldü.

ONLARA GÖRE GÖÇ KRİZİ SONA ERMİŞTİ

Reuters’in “AB sınırlarını koruyor, Erdoğan kaybetti ” analizini yayınladığı sırada Türkiye’den Yunanistan’ın Midilli adasına 56 mülteci geçiş yaptı…

Her gün yüzlerce mülteci ve göçmenin Türkiye’den Yunan adalarına geçişinin sürmesi, “Göçmen krizi bitti, Türkiye kaybetti” savının gerçeklerden ne kadar uzakta durduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

TOP OYNAYANLARA GAZ

Avrupa’ya geçme umuduyla sığınmacıların Yunanistan sınırında bekleyişlerinin 24. gününe girildi. Sığınmacılardan bazıları Yunan sınırındaki boş arazide futbol oynarken Yunan sınır güçleri aniden tazyikli suyla müdahaleye başladı, ardından yoğun şekilde göz yaşartıcı gaz kullandı. Türkiye, sınırın sıfır noktasında çocuk ve kadınlara Yunanistan’ın gazla müdahale etmesi halinde karşılık vereceği uyarısında bulunmuştu. Uyarıyı dikkate almayan Yunanistan’a Türk güvenlik güçlerince misliye karşılık verildi.

Editör: TE Bilisim