Makyaj videosunun içinde Çin’in Uygur Türklerine yaptığı işkenceleri anlatan TikTok kullanıcısının hesabı donduruldu.

“YAŞANANLARA RAĞMEN TEPKİLER YETERLİ DEĞİL”

ABD’li Feroza Aziz adındaki genç kız, makyaj tavsiyeleri ile başladığı videosuna “Şimdi kirpik kıvırma makasını yere bırakın ve telefonunuzu alarak Çin’in Uygurları tuttuğu toplama kamplarını araştırın” sözleriyle devam etti.

Uygurlara soykırım uygulandığını anlatan Aziz, yaşananlara rağmen yeterli tepkinin verilmediğini belirterek, takipçilerine insanları haberdar etmeleri ricasında bulunuyor.

MİLYONLARA ULAŞTI

TikTok’da 1,4 milyon kez izlenen video 500 bin beğeni aldı. Videonun Twitter’da yayımlanan kopyası da 5 milyondan fazla izlendi.

Ayrıca videonun sosyal paylaşım siteleri YouTube ve Instagram’a yüklenen kopyaları da çok sayıda kullanıcıya ulaştı.

TWİTTER’DAN AZİZ’E ENGEL!

Aziz, videonun yayılmasının ardından kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklamada, TikTok hesabının askıya alındığını, yeni video yüklemesinin engellendiğini belirtti.

Video TikTok üzerinde yayınlanmaya devam ederken, platformun Çin versiyonu Douyin’de yayından kaldırıldı.

ByteDance şirketinden yapılan açıklamada, “TikTok’un uluslararası platformda yayımlanan videoları siyasi hassasiyetler nedeniyle sansürlemediği ancak Çin’e hizmet veren platformdaki videoların sansür kurallarını ihlal etmesi durumunda Çin’de engelleneceği” ifade edildi.

TERÖRİZM İLE BAĞLANTILI İDDİASI!

Aziz’in eski kullanıcı hesabının 15 Kasım’da “terörizm ile bağlantılı içerikten ötürü” kalıcı iptal edildiği belirtilen açıklamada, ilave tedbir olarak da 25 Kasım’da telefon numarasına engelleme getirildiği bildirildi.

Açıklamada, Aziz’in yeni hesabının ve söz konusu videonun da olduğu içeriklerinin, uluslararası versiyonda yayınlanmaya devam ettiği bildirildi.

İŞKENCELER DEVAM EDİYOR, İSLAM ALEMİ SESİZ!

Çin’de son yıllarda Uygur Türklerinin yaşadığı Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde eğitim merkezi adı altında faaliyet gösteren kamplar ile Uygurların kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller uluslararası kamuoyu tarafından eleştiriliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyine üye 22 ülke, temmuz ayında Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Uygur Türkleri ve diğer azınlıklara yönelik muamelesine eleştiri ve kitlesel gözaltıların durdurulması çağrısına yer verilen bir mektubu imzalamıştı.

YARGIZSIZ İNFAZLAR DEVAM EDİYOR!

İnsan Hakları İzleme Örgütünün raporunda, son 2 yılda Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde çok sayıda kişinin “önleyici polisiye tedbir” adı altında suçsuz yere alıkonulduğu ve siyasi bakımdan tehlikeli olarak değerlendirilen bireylerin herhangi bir yargı kararı olmaksızın toplama kamplarına gönderildiği belirtilmişti.

BM ve diğer uluslararası örgütler, kampların incelemeye açılması çağrılarını yinelerken, Çin şu ana kadar kendi belirlediği birkaç kampın az sayıda yabancı diplomat ve basın mensubu tarafından kısmen görülmesine izin verdi. Çin makamları, BM yetkililerinin doğrudan bilgi almak amacıyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebini geri çeviriyor.

Bu arada Türkiye TikTok uygulamasını dünyada en çok kullanan 3’üncü ülke konumunda.

Editör: TE Bilisim