Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Eskişehir Seyitgazi ilçesinde ETİ Maden İşletmeleri bor maden işletmelerinde bulunan lityum üretimi için kurulan yeni tesiste açıklamalarda bulundu.

Bakan Dönmez, “Pilot tesiste lityum üretimini sağlamış olacağız. Türkiye’de ilk defa lityum üretimine başlayacağız. Bu tesisten sonraki planımız daha yüksek kapasiteli bir tesisi hayata geçirmek. 500 gram cevherden biz 0,1 gram lityum çıkaracağız. İthal ettiğimiz bir ürünü Türkiye’de üretir hale geleceğiz. Üretilecek lityum karbonatın tonu 20 bin dolar” ifadelerini kullandı.

YERLİ OTOMOBİLİN BATARYASINA LİTYUM

Karadeniz’de Sakarya Gaz Sahası’nda keşfedilen 320 milyar metreküp doğalgaz rezervine değinen Bakan Dönmez, gerçek maliyetlerin henüz açıklanmadığını belirterek, çalışmaların devam ettiğini ancak ithal edilen ürüne göre daha ekonomik olacağını söyleyebileceğini kaydetti.

Türkiye’nin yerli otomobili için üretim tesisinin temelleri atılırken Bakan Dönmez, yeni lityum tesisinin yerli otomobile destek sağlayacağını bildirdi. Bakan Dönmez, “Yerli otomobil ortak girişimin sonucu. Geçtiğimiz aylarda fabrikanın temeli atıldı. Biz kendilerine, bataryada kullanılacak lityumun teminini sağlayabileceğimizi söyledik” açıklamasında bulundu.

Editör: TE Bilisim