Jakoben Laiklik”* kavramının anavatanı olan Fransa’da Katolik bir rahibenin kıyafeti yüzünden huzurevine kabul edilmemesi laiklik tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Belediyenin yönettiği huzurevinin “Laiklik” kapsamında “Dini sembol” taşıyanları kuruma kabul etmemesi üzerine, bazı siyasiler ve gazeteciler İslami başörtüsü ile rahibe örtüsünün farklı olduğunu savundu.

“HIRİSTİYANLIK VE YAHUDİLİK PARÇAMIZ”

Fransız edebiyatçı ve öğretmen Barbara Lefebvre katıldığı bir radyo programında, “Rahibenin kapanması kutsal bir eylem ve tanrıya adanmışlığın bir simgesi, dini yayma gibi bir hedefi yok. Bazıları bunu kabul etmekte zorlansa da Yahudi ve Hıristiyan dinleri kültürümüzün bir parçası. Bu yüzden, bunu İslami başörtüsü ile kıyaslamak kesinlikle mümkün değil” dedi ve “başörtüsünün orta çağdan kalma siyasi bir baskı aracı olduğunu” iddia ederek kamusal alanda yasaklanması gerektiğini savundu.

DÜŞMANLIKLARI İSLAM’A!

Tesettür düşmanlığıyla tanınan Fransız köşe yazarı Elizabeth Levy de, Sud Radio’da yaptığı bir konuşmada, “İslami başörtüsü ile rahibelerin başörtüsü denk değil. Rahibenin başörtüsü siyasi bir mesaj içermiyor, Fransa düşmanları tarafından da takılmıyor. Ülkemiz laik olsa da Hıristiyan kökenli” diyerek Fransızlar’ın asıl probleminin örtünmeyle olmadığını ortaya koydu. Zira Fransa’da Senato hükümetin hazırladığı okul yasası kapsamında okul gezilerinde öğrencilere refakat eden annelerin başörtüsü takmasını yasaklayan maddeyi geçen ekim ayında onaylamıştı.

Türkiye’de de yaşanmıştı

Türkiye’de kendilerini “Kemalist” olarak tanımlayan bir kesim uzun yıllar başörtüsü düşmanlığı yaparak Türkiye’ye Fransız tipi laiklik anlayışını getirmeye çalışmıştı. Özellikle “Bin yıl sürecek” dedikleri 28 Şubat döneminde bugün Fransa’da olduğu gibi “Kamusal alanda başörtüsü yasağı” tartışılmış, başörtülü veliler okul bahçelerine sokulmamıştı. Asker oğlunun yemin törenine katılamayan anneler, üniversiteye sokulmayan başörtülü kızlar, İslami camianın en büyük özgürlük mücadelesi olarak tarihe geçmişti.

YASAK TEŞVİK EDİLİYOR

Fransız aşırı sağcı Milletvekili Julien Odoul, yaklaşık geçen ekim ayının başında Besançon’da düzenlenen toplantıda, Müslüman bir kadından oğlunun yanında başörtüsünü çıkarmasını istemiş ve sözlü saldırıda bulunmuştu. Fransa Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer de, yaptığı açıklamada, başörtüsünün toplumda istenmediğini savunarak okul gezilerinde öğrencilere refakat eden annelerin başörtüsü takmasına ilişkin, “Yasa başörtüyü yasaklamıyor ancak yerel yönetimlerin başörtüyü yasaklanmasını teşvik edebiliriz” ifadelerini kullanmıştı.

*Jakobenizm=Kendi ideolojisini, genel kitle ideolojisinden daha makbul gören ve ‘tepeden inmeci bir anlayışla bu ideolojiyi topluma dayatan politik akım.)

Editör: TE Bilisim