Hibiskus çayının yararları, çayın orijinalliğinden demlenme şekline göre değişkenlik göstermekle birlikte, doğru tüketilmesi halinde sağlıklı beslenme konusunda oldukça faydalı olmaktadır. Kan dolaşımına yapmış olduğu etkilerden bağışıklık sistemine kadar oldukça geniş etkiye sahip olan hibiskus çayının faydalı olduğu rahatsızlıklar şunlardır:

Bağışıklık sistemini güçlendirir. Birçok kanser çeşidine karşı koruma sağlar. Akciğerleri temizler ve akciğer rahatsızlıklarına karşı takviye olarak kullanılır. Kilo vermeye yardımcı olur. Vücuttan ödem atımını sağlar. Mantarı önler ve mantar tedavisi için takviye olarak kullanılır. Kolesterole iyi gelir. Hipertansiyona iyi gelir, tansiyon dengesine yardımcı olur. İltihaplanmalara iyi gelir, iltihaplanma önleme amacıyla kullanılır. Kabızlık ve şişkinlik giderir.

Birçok rahatsızlığın giderilmesi ve önlenmesi amacıyla tüketilebilen hibiskus çayının, rahatsızlık önleme ve tedavi edici özelliklerinin yanı sıra başkaca faydaları da bulunmaktadır. Bu faydalar şunlardır:

Bel ve karın çevresinde incelme, Vücut yağında azalmayı ve yağ dengesini sağlama, Regl ağrısına iyi gelme, ağrıyı hafifletmedir.

İçeriğinde C vitamini de bulunan hibiskus bitkisinin çayının tüketilmesi, bu sebeple de bakteri kaynaklı grip gibi rahatsızlıklara karşı da koruyucu etki sağlamaktadır.

Hibiskus Çayını Kimler Kullanabilir?

Hibiskus çayını tüketebilecek kişiler, özellikle sayılmamıştır. Birçok rahatsızlığın tedavisinde etkili olan hibiskus çayı bir ilaç olmadığı için doktor tavsiyesi olmaksızın kullanılabilmektedir. Ayrıca yalnızca iyi geldiği rahatsızlıklardan birine sahip olan kişilerce kullanılması gibi bir kısıtlaması da mevcut değildir. Nihayetinde çay olarak tüketilebilen hibiskus bitkisi, özellikle doktorlarca kullanımının yasaklanmadığı kişiler hariç olmak üzere herkesçe tüketilebilmektedir. Bununla birlikte hipertansiyon, akciğer rahatsızlıklarına, kabızlık sorunlarına, mantar ve iltihap gibi rahatsızlıklara faydalı olduğu biliniyor olduğundan ötürü bu hastalıklara sahip kişilerce tüketilmesi önerilmektedir. Hamile kişilerin ise hibiskus çayını tüketmesi önerilmemektedir. Düşük riskini arttırma ihtimali olduğundan dolayı, hamile kişilerin hibiskus çayını tüketmesi özellikle önerilmemektedir.

Hibiskus Çayı Nasıl Demlenir?

Hibiskus çayının demlenmesi için ekstra bir özellik bulunmamakla birlikte, hibiskus bitkisinin faydalarından maksimum düzeyde faydalanmak ya da hibiskus bitkisinin etkilerinin yanlış demlenme sonucu kaybolmaması için tarif edildiği şekilde yapılmalıdır. Hibiskus çayının demlenmesi şu şekilde olmalıdır:

Öncelikli olarak su kaynatılmalıdır. Kaynayan suyun içine bir tutam hibiskus atılmalıdır. Çayda kullanılacak hibiskus, kurutulmuş olmalıdır.

Kaynayan suyun içine atılan hibiskusun 10 dakika demlenmesi beklenmelidir. Demlenmeden ya da demlenmiş şekilde fazla bekletilmiş hibiskus çayının etkilerini kaybetmesi ihtimalinden dolayı, önerilen dakika boyunca demlenmesi beklenmeli ve bekletilmeden tüketilmelidir. Demlenmiş şekilde bekletilmesi ve sonradan tüketilmesi, etkilerini yitirmesi sebebiyle önerilmediği için, delenme anında tüketilecek kadar demlenmesi önerilmektedir. Demlenen hibiskus çayı süzülerek tüketilmelidir. Tüketilme anında isteğe bağlı olarak limın ya da bal eklenmesinin sakıncası bulunmamaktadır.

Hibiskus Bitkisi Nereden Temin Edilir?

Hibiskus bitkisi nereden alınır sorusunun cevabı, hibiskus bitkisinin ne şekilde tüketileceine göre değişmektedir. Çay yapımı için temin edilecek olan hibiskus bitkisinin temini aktarlardan yapılabilmektedir. Aktarlarda kurutulmuş ya da yaş hali mevcut olup, yaş halde alınan hibiskus bitkisi kurutulduktan sonra demlenmelidir. Bununla birlikte genellikle çay olarak tüketilen hibiskus bitkisinin, bu yönlü kullanımının oldukça fazla olmasından ötürü demlenmeye hazır çay halinde satışı da mümkündür. Hazır hibiskus çayının temini de yine aktarlardan ve sağlık marketlerinden sağlanmaktadır.

İlgili Haberler:

Hünnap Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Greyfurt Faydaları Nelerdir? Neye iyi gelir? Greyfurt Besin Değeri

Fındığın faydaları hakkında bilinmesi gerekenler | Fındık neye iyi gelir?

Brokolinin sağlığa faydaları nelerdir? Brokoli neye iyi gelir?

Biberiyenin sağlığa faydaları nelerdir? Biberiye neye iyi gelir?

Balık yağının sağlığa faydaları nelerdir? Balık yağı neye iyi gelir?

Argan yağının sağlığa faydaları nelerdir? Argan yağı neye iyi gelir?

Andız pekmezinin faydaları ve şaşırtıcı gücü! Andız pekmezi neye iyi gelir?

Alıç Sirkesinin Faydaları Nelerdir, En Çok Neye İyi Gelir? Alıç Sirkesinin Yan Etkileri

Ananasın Faydaları Nelerdir? Ananas Neye İyi Gelir? İşte bilinmesi gerekenler

Editör: TE Bilisim