Demir, Katar Deniz Kuvvetleri için üretilen ve 2021’de teslim edilmesi planlanan silahlı eğitim gemisinin Tuzla’daki Anadolu Tersanesi’nde yapılan denize indirme töreninde açıklamalarda bulundu.

ATMACA SERİ ÜRETİME HAZIR

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Katar Savunma Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiyye’nin katılımıyla düzenlenen törende bir konuşma yapan Demir, Türk savunma sanayisi olarak, güvenlik güçlerinin ihtiyaçları doğrultusunda son yıllarda birçok projeyi hayata geçirdiklerini ifade ederek, bu projeler çerçevesinde ayrıca 300’ü aşkın platformu çeşitli yıllarda ihraç ettiklerini söyledi.

İnşa ve modernize edilen deniz araçlarının yerli ve milli silah, radar, muharebe ve elektronik sistemler ile donatıldığını anlatan Demir, “Gittikçe gelişmekte olan silah sistemlerimizin entegrasyonuna devam ediliyor. Son olarak da milli deniz seyir füzemiz Atmaca gemilerimizde son atış testlerini yaptık ve seri üretime hazır hale geliyor.” ifadelerini kullandı.

DENİZALTI PROJELERİNDE ÖNEMLİ ADIM

Muharip güçlere destek unsurlarında arama-kurtarmadan kaçak göçle mücadeleye, karakol ve devriyeden maden kaynaklarını aramaya kadar geniş bir yelpazede sadece askeri değil sivil alana dönük projeleri de gerçekleştirdiklerini anlatan Demir, “Denizaltı teknolojisinde edindiğimiz tecrübelerle yeni tip denizaltı projelerimiz hayata geçiriliyor ve kısa bir süre sonra deniz sistemlerimiz de denizaltılara yatkın hale gelmiş olacak. Önümüzdeki dönemde; İHA ve SİHA’ların yanı sıra insansız ve otonom deniz araçlarının da kullanılabileceği, kara-hava-deniz unsurlarının müşterek görev icra edeceği, denizaltı platformlarından uçak gemilerine kadar çeşitli muharip deniz platformlarının, ileri teknolojiye sahip yerli ve milli silah ve sensör sistemleri ile birlikte geliştirilmesini ve bunların ihracatını sağlanacağını umuyoruz.” diye konuştu.

Türk askeri gemi inşa sektörünün güçlü adımlarla üretime devam ettiğini aktaran Demir, “Askeri gemi inşa sektöründe mevcutta devam eden projelerle orta ve uzun vadede gerçekleştirilmeyi planladığımız projelerin toplam bütçesi 12 milyar dolara ulaşacak.” bilgisini verdi.

Türkiye’nin deniz, kara ve havada sağladığı kabiliyeti artık dost ve kardeş ülkelere de sunduğunu hatırlatan Demir, “Bugün dost ve kardeş ülke Katar Deniz Kuvvetleri için inşası süren iki silahlı eğitim gemisinin ilkinin denize inişini gerçekleştiriyoruz. Tersanemiz yine Katar Donanması için diğer platformların inşasına devam ediyor. Bu vesile ile kardeş devlet Katar için savunma sanayimizin bütün imkanlarının seferber edileceğini, bu anlamda çeşitli teknoloji iş birlikleri, ortaklıklara açık olduğumuzu belirtmek istiyorum.” diye devam etti.

KATILIMCI YÖNETİCİLERE ANI OBJELERİ TAKDİM EDİLDİ

Pandemi ve olumsuz hava koşulları nedeniyle yoğun önlemlerin alındığı gemi denize indirmenin ardından protokol konuşmaları yapıldı. Törenin sonunda üst düzey katılımcılara, Anadolu Tersanesi (ADİK) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Ürkmez ve Anadolu Tersanesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sualp Ürkmez tarafından plaket ve gemi maketinden oluşan anı objeleri hediye edildi.

Editör: TE Bilisim