Diriliş Postası Muhabiri Sümeyye Aksu/Ankara

“Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından önceki gece cezaevlerinden tahliyeler başladı. Kapalı ceza infaz kurumlarından 15 bin, açık ceza infaz kurumlarından 30 bin kişinin tahliye edilmesi, koronavirüs tedbirleri kapsamında da açık ceza infaz kurumlarındaki yaklaşık 45 bin kişinin de izne ayrılması bekleniyor. Kanundan tahmini 90 bin kişinin yararlanması öngörülüyor.

MASKE VE ELDİVENLE CEZAEVLERİNDEN ÇIKACAKLAR

Adalet Bakanlığı, sayıları 90 bini bulan hükümlülerin cezaevlerinden ayrılırken koronavirüs salgını sebebiyle gerekli tedbirlerin alınması için harekete geçti. Buna göre, tahliyelerde yeni tip Koronavirüs (Covıd-19) tedbirlerine önem ve öncelik verilecek. Hükümlülerin tahliyesi ile ilgili alınan tedbirlerden bazıları şöyle:

“Cezaevlerinden tahliye olacaklar ve izne ayrılacak hükümlüler, koronavirüsle ilgili bilgilendirilecek, maske ve eldiven takarak ceza infaz kurumundan ayrılacaklar. Hükümlülere koronavirüs tedbirlerini anlatan Sağlık Bakanlığı broşürleri verilecek. Kolluk kuvvetleri çıkışlarda izdiham yaşanmaması için gerekli tedbirleri alacak. Koronavirüs testleri pozitif çıkan ve tedavileri devam eden sınırlı sayıdaki hükümlü, sağlık kurumlarına teslim edilecek.

GİDECEKLERİ YERLERE ULAŞIMLARI SAĞLANACAK

Hükümlülerin gidecekleri yerlere ulaşımları sağlanacak. Cezaevinden çıkacakların yakınlarının neden olacağı kalabalığı engellemek amacıyla hükümlüler ceza infaz kurumundan otobüs ve minibüslerle gidecekleri yerlere bırakılacak. İl içine gidecekler, belli merkezlere bırakılacak. İl dışına gidecekler, ya otobüs terminallerine ya da gidecekleri illere bırakılacak. Hükümlüler ulaşım ücretlerini kendileri karşılayacak. Koronavirüs tedbirleri kapsamında iller arası seyahatler izne bağlı olduğu için tahliye edilen ve izne ayrılan hükümlülerin seyahat belgeleri, ceza infaz kurumları içerisinde verilecek. Koronavirüs nedeniyle açık ceza infaz kurumlarından izne ayrılacakların izin belgesi, 31 Mayıs’a kadar geçerli olacak. Adalet Bakanlığı, Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda ceza infaz kurumlarında alınacak koronavirüs tedbirleri kapsamında bu izin süresini iki defa daha uzatabilecek.”

Editör: TE Bilisim