Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/Arnavutluk

Akademisyen Rexhep Qosja, A2’ye verdiği bir demecinde, Arnavutluk ve Kosova’nın Priştine ve Tiran arasındaki ilişkiler hakkında meydana gelen sürtüşmeler hakkında yorum yaparken er ya da geç bir devlet çatı altında birleşeceklerini ifade etti.

Akademisyen Qosja, “Arnavutluk ve Kosova birleşecek çünkü bu birlik öncelikle Arnavutların yararınadır. Balkan devletlerinin bunu anladıklarında kabul edeceğini düşünüyorum. AB’deki bir Arnavut devleti ile bir devletten daha iyi.” diye konuştu. Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve Kosova eski Başbakanı Ramush Haradinaj arasında olan anlaşmazlıklarına değinen Rexhep Qosja, “Rama-Haradinaj’ın biraz daha belirgin olduğu sürtünmeler bana anlaşılmaz ve garip geliyor.

“KOSOVALI ULUSU YOKTUR”

Onlar bir millet, iki devlet, bir kültür ve bir geçmiş. Şimdi, Arnavutların Arnavutluk’un Kosova ile birleşmesi olan bir yöne götürecek ilişkileri yakınlaştırmak için kullanma şansı oldu.” ifadelerini kullandı.

Kosovalı ulusun yaratılması gerektiğini söyleyen bazı sözde aydınları da eleştirdi ve onlara bu hakkı kimin verdiğiğini diyeb Qosja sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu sürtünmelere izin verilmez. Kosova’nın Osmanlı ve Avusturya-Macaristan’ın iki imparatorluğunun boynunu kırdığını ve Arnavutluk’u kıracağını yazan aydınlar ve akademisyenlerimiz var. Kosovalı ulusun da yaratılması gerektiğini düşünen entelektüellerimiz var. Onlara bu hakkı kim veriyor? Arnavut halkı şiddetle bölündü ve Sırbistan ve Yunanistan’ın hapishaneleri birleşme talebinde bulunanlarla 100 yıldır dolduruldu.”

Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/Arnavutluk

Editör: TE Bilisim