Diriliş Postası Muhabiri Yunus Kök/İstanbul

Türkiye son zamanların en kurak kışını geçini geçirdi. Dünyada yaşamı felç eden yeni tip koronavirüsten korunmak için vatandaşların aşırı su tüketimi yaptığı şu günlerde, barajlarımız alarm seviyesi veriyor. Su tüketiminde israfın önüne geçilmezse yaz aylarında başta İstanbul olmak üzere su sıkıntısı yaşanması kaçınılmaz görünüyor.

“SUYUMUZUN SINIRLI OLDUĞUNU UNUTMAMALIYIZ”

Yaklaşık 20 yıldır su arıtma alanındaki aile şirketinin yöneticiliğini yapan Çevre Yüksek Mühendisi Ergin Erol, Kovid-19’dan korunabilmek için hijyen kuralları gereği su tüketiminin zirveye çıktığı bu dönemde, dikkatli olunmaması durumunda, yakın gelecekte karşılaşabileceğimiz sıkıntılar hakkında tespitlerde bulundu. İstanbul Ankara ve İzmir başta olmak üzere birçok şehrimizde barajlarda ki su seviyesinin alarm verecek düzeyde olduğunu belirten Erol, “Geçmiş yılların oldukça altında görülen baraj seviyeleri, tüketimin de artmasıyla yaz aylarda tehlikeli düzeyde azalabilir. Kovid-19 tedbirleri gereği hijyen kurallarına had safhada uyuyoruz ancak, bunu yaparken suyumuzun sınırlı olduğunu unutmadan dikkatle hareket etmemiz gerekiyor. Eğer bunu başaramazsak yaz aylarının başlarından itibaren sıkıntılı günler yaşayabiliriz. Bu hem hastalığın seyri ve hijyen gereksinimleri bakımından, hem de genel yaşam kalitesi bakımından zorlayıcı olacaktır.” İfadelerini kullandı. Yaşanacak sıkıntıdan herkesin etkileneceğini belirten Erol, “Benim tükettiğimden ne olur demeden hepimiz su tüketimimizi düşürelim. Hem doğal kaynaklarımızı, hem çevremizi hem de bütçemizi koruyalım.” dedi.

“ARITMA TESİSLERİ SIKINTI YAŞAYABİLİR”

Su tüketiminin aşırı derecede artmasının kanalizasyon ve atıksu arıtma sistemlerinde de beklenmeyen olumsuzluklara neden olabileceğini belirten Erol, “Kanalizasyon sistemleri ve atık su arıtma sistemleri nicelik ve nitelik, başka bir ifadeyle atık suların miktarı ve kirlilik yükleri bakımından belirlenmiş kapasitelere göre dizayn edilir ve işletilirler. Sürekli surette aşırı akıma maruz kalan hatlar ve tesisler sorun yaşayabilir” dedi. Belediyelerin cadde ve sokakları dezenfekte ederken kullandığı kimyasalların türünün ve miktarının ne olduğunun önemine vurgu yapan Erol, “Cadde ve sokaklardaki aşırı dezenfeksiyon işlemi sivrisinek öldürmek için füze atmaya benzetilebilir ki buna hiç lüzum yok.”ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim