Maaş bordrosu sigortalı olarak çalışan herkes için oluşturulur ve çeşitli durumlara göre farklılık gösterir. Her sene açıklanan oranlara göre hesaplanan ücret bordrosu çalışanların sigortalarının işlemesi için elzemdir.

Ücret Bordrosu Hesaplama Nasıl Yapılır?

2021 yılı maaş bordrosu hesaplama işlemi brüt maaş üstünden yapılan çeşitli kesintilerden ibarettir. Resmi kurumlar tarafından belirlenen yüzdelik dilimlerde gerçekleşen bu kesintiler çeşitli vergi ve primlerden oluşur. Çalışanların eline geçen net maaşı doğrudan doğruya etkileyen bu kesintiler şu şekildedir:

Çalışanların SGK primi payı için %14 Çalışanların işsizlik primi için %1 Gelir vergisi (çalışan SGK primi ve işsizlik primi toplamının %15) Damga vergisi için %0.759

İşverenler İçin Ücret Bordrosu Nasıl Hesaplanır?

İşverenler için maaş bordrosu oluşturma işi çalışanlarınkine benzer bir biçimde çeşitli kesintiler yapılarak halledilir. Çalışanlar için %14 olan SGK primi işverenler için %20.5’tir ancak çoğu işveren çeşitli koşulları sağlayarak %5’lik bir indirim alır. Çalışanlar için uygulanan %1’lik işsizlik primi işverenler için %2 üzerinden hesaplanır. 3000 TL brüt maaşla çalışan bekar ve çocuksuz bir kişi için maaş bordrosu şu şekilde hesaplanır:

SGK işçi primi: 420 TL

Çalışan işsizlik primi: 30 TL Aylık gelir vergisi: 382 TL 50 kuruş Damga vergisi: 22 TL 77 kuruş Asgari geçim indirimi: 220 TL 73 kuruş Net maaş: 2365 TL 46 kuruş SGK işveren primi: 465 TL İşveren işsizlik primi: 60 TL Çalışanın işverene toplam maliyeti: 3525 TL

Ücret Bordrosunda Neler Yer Alır?

Maaş bordrosunda yer alan detaylar şöyledir:

Çalışanın adı, soyadı, SGK numarası Ödeme günü Maaşa yapılan eklemelerin listesi (fazla mesai ücreti vs.) Kesintilerin tamamı (vergi, sigorta primi, nafaka, icra, haciz) İşveren imzası İşyeri sicil numarası Bordronun geçerli olduğu tarihler Ücreti ödenen gün sayısı Çalışanın imzası

İş hayatının sağlıklı bir biçimde işlemesinde önemli rol oynayan ücret bordrosu titizlikle hazırlanması gereken belgeler arasında yer alır.

Ücret Bordrosu Nasıl Kontrol Edilir?

Maaş bordrosu kontrol etme işlemi e-Devlet üzerinden yapılır. Daha evvel e-Devlet’i kullanmamış olan kişiler PTT’den şifrelerini temin edebilirler. Şifreyi ilk kez temin eden kişilerden 2 TL işlem ücreti tahsil edilir. Her ayın 14’ünde güncellenen maaş bordroları e-Devlet üzerinden kontrol edilebilir bir haldedir. Maliye Bakanlığına bağlı Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafınca oluşturulan bu bordrolar sayesinde sigorta primlerine dair bilgilere erişilebilir. Bordroya erişim için izlenen adımlar şöyledir:

turkiye.gov.tr adresini girilir.

Gerekli bilgilerle sisteme giriş yapılır. Maliye Bakanlığı hizmetleri arasından e-Bordro işlemi seçilir. Maaş bordrosu ekrana gelecektir.

Asgari Geçim İndirimi Maaş Bordrosunu Nasıl Etkiler?

Asgari geçim indiriminin ücret bordrosuna etkisi maaşlara belli ölçüde bir miktarın eklenmesi şeklindedir. Medeni durum ve sahip olunan çocuk sayısına göre değişen asgari geçim indirimi için 2021 senesinde belirlenen miktarlar şu şekildedir:

Bekarlar için 220.73 TL Evli ve eşi çalışmayanlar için 264.87 TL Evli, eşi çalışmayan ve tek çocuklu kişiler için 297.98 TL Evli, eşi çalışmayan ve iki çocuklular için 331.09 TL Evli, eşi çalışmayan ve üç çocuklular için 375.23 TL Evli ve eşi de çalışan kişiler için 220.73 TL Evli, eşi de çalışan ve tek çocuklu kişiler için 253.83 TL Evli, eşi de çalışan ve iki çocuklular için 286.94 TL Evli, eşi de çalışan ve üç çocuklular için 331.09 TL

Vatandaşların geçimlerine destek olarak sunulan AGİ oranları her sene yeniden belirlenir ve ücret bordrosu oluşturulurken her ay maaşa eklenir.

Editör: TE Bilisim