Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Yunanistan, Türkiye’yi uluslararası kurumlar vasıtasıyla kıstırarak Ege ve Akdeniz’de oldubitti siyasetini hayata geçirmek için çalışmalarını sürdürüyor… Bunun son örneği önceki gün düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Video Konferans Toplantısı’nda yaşandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Kuzey Suriye’de YPG/PKK unsurlarına karşı Türkiye’nin istediği desteğin pek çok NATO ülkesi tarafından olumlu karşılandığını hatırlatmıştı. Yunanistan’ın ise destek çabasına karşı çıkarak meseleyi Ege ve Akdeniz’deki Yunan iddialarına getirdiğini hatırlatmıştı, “Yunanistan’ın gerçek dışı iddialarına güçlü bir şekilde cevabımızı verdik” demişti.

TÜRKİYE’YE DESTEK ÇILDIRTIYOR

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, bu gelişmelerin ardından Yunan devlet kanalı ERT’e konuşarak, Türkiye’nin destek çağrısını eleştirdi. Ankara’nın diğer NATO ülkelerinden istediği desteğin haklı olmadığını savunan Dendias, “Bir NATO üyesi (Türkiye) diğer üyelerden destek isterken bir başka üye ülkenin (Yunanistan) egemen haklarına kastediyor, 21’inci yüzyılda bir drama sebebiyet vererek göçmen ve mültecileri sınırımıza yığıyor. Bunlar kabul edilemez hareketler” dedi.

Geleneksel siyasete aynen devam

Yunanistan’ın NATO’nun yanı sıra Avrupa Birliği üyesi olduğunu da hatırlatan Yunan Dışişleri Bakanı, “Bu birliğin pek çok üyesi var. Üyelerden birine (Yunanistan) tehdit geldiği zaman diğer tüm ülkeler otomatik olarak devreye giriyor. Türkiye bunu anlamalı” diyerek bir anlamda Ankara’yı tehdit etti. Yunanistan’ın üyesi olduğu uluslararası kurumları devreye sokarak Türkiye’ karşıtı milli çıkarlarını zorla kabul ettirme siyasetinin tüm hızıyla devam ettiğini göstermiş oldu.

OLDUBİTTİ DAYATMASINA NATO BAHANESİ

ABD, İngiltere, Almanya, Macaristan, Arnavutluk, Hollanda ve Kanada gibi birçok NATO müttefiki Türkiye’ye destek verilmesi gerektiğini vurgularken, Dendias bunun gerçek dışı olduğunu öne sürerek “Türkiye olayları kendi işine geldiği gibi yorumluyor ve olayları çevresine aktarırken yine kendi çıkarına olan bir şekilde yaymayı tercih ediyor” diye konuştu. Ege’de Yunanistan’ın tek taraflı hamlelerini haklı çıkarmaya çalışan Dendias, “Ege’ye Türk tarafının tüm ihlalleri kayıt altına alınıyor. Bu, kimin haklı kimin haksız olduğunun herkesçe görülmesi bakımından çok önemli bir fırsat” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim