Diriliş Postası Haber Müdürü Muhammed Şimşek

Hindistan hükümeti zorba politikalarını devreye sokarken bundan böyle ülke çapında Ulusal Vatandaşlık Sicili (NRC) uygulanacağını duyurdu. NRC uygulamasının hayata geçirilmesiyle de onlarca milyon kişi vatandaşlığını kaybedecek. Parlamentodan yeni geçirilen Vatandaşlık Değişikliği Yasası (CAB) sebebiyle Aralık 2014’ten önceye kadar Bangladeş, Pakistan ve Afganistan’dan yasadışı yolla Hindistan’a sığınan halen Hindistan’da yaşamakta olan veya bu ülkelerde şiddet gören gayri Müslimlere vatandaşlık verilecek.

2 MİLYON İNSAN ZULÜM ALTINDA

Şimdilik bu yeni yasa ile vatandaşlıktan çıkarılan 2 milyon kişinin yarısı Hindu. Böyle olunca da bu yeni yasaya göre Müslümanlar hariç diğer dinlerden gelen herkes vatandaşlık almaya hak kazanacak. Müslümanlardan ise kendi Hindistan vatandaşı olduklarına dair 50-60 sene önce atalarından itibaren “arazi tapusu”, “oy kimlik kartı”, “raşan kartı” gibi aşağı yukarı 10 tane belge istenecek. Ancak Bu belgeleri onların göstermeleri mümkün değil. Zira onlar genellikle okuma yazma bilmeyen, maddi durumu da iyi olmayan ezilmiş insanlardan oluşuyor. Zenginlerin para vererek her türlü belge alabildiği ülkede maddi durumu iyi olmayanların böyle bir imkanı bulunmuyor. Bu durumun sonucunda tıpkı Doğu Türkistan gibi insanlar vatandaşlıktan çıkarılacak ve kampa gönderilecek. Assam eyaletinde sürüp giden kamplardaki yaşam kaçınılmaz bir sona işaret ediyor.

Fakhruddin Ali Ahmedin aile fotoğrafı. 

KAMPLARDA ESİR HAYATI

Hapishaneden daha beter olan bu kamplarda hali hazırda bu ezilmiş insanlar kötü şartlar altında hayatta kalma savaşı veriyor. Bölgeyi yakından tanıyan Halilullah Ensari “Bu kamplarda yaşayan insanların durumları gerçekten çok vahim. Bu yasadan en çok ezilmiş halk etkilenecek. Ulusal Vatandaşlık Sicili (NRC) ülke çapında uygulanacaktır. Bu yüzden artık her yerde uygulamaya devam ediliyor. Assam eyaletinde saydığım belgeleri veremeyip artık kampa bekleyen bu 2 milyon kişi içerisinde birçok eski Müslüman devlet yöneticileri ve bir sürü Müslüman askerler de dahil. En korkunç olanı ise Eski Hindistan Cumhurbaşkanı Fakhruddin Ali Ahmed’nin ailesi ve Kargil Savaşı’nda savaşan Muhammed Senaülla ve ailesi de belgeleri gösteremediğinden dolayı kamplara gönderilecek” İfadelerini kullandı.

NEREDE ADALET?

Ensari ayrıca “Ülke çapında NRC uygulanınca herkes söz konusu belgeler göstermek zorunda. Elinde belge bulunmayan Müslümanlar kampa götürülecekken elinde belge bulunmayan gayri Müslümanlar ise CAB yasayı uygulanarak vatandaşlığa hak kazanacak. Bu ne tür bir demokrasi? Hani nerede adalet… Sözün özü şudur ki, bu yasa, bir yasa değil, ana yasamızın temeline ve demokrasiye karşı, ayrımcılığa dayanan ve Müslümanları vatandaşlıktan çıkarmak amacıyla hazırlanan bir kara yasadır. Biz hiçbir surette bunu kabul etmeyiz. NRC ve CAB istemiyoruz” sözleriyle durumu isyan etti.

Editör: TE Bilisim